Intervjui

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Mario RasicNa novo izdanje Artcoustica u KSET dolazi orijentalni fusion jazz pod okriljem Maria Rašića. Uz pomoć Balkan Zoo Ensemblea nedavno je objavio i svoj drugi autorski album pod istoimenim nazivom: „Balkan Zoo“. Bio je to povod našeg razgovora.

Javnosti ste poznati kao basist Majki, u KSET-u nastupate s Balkan Zoo Ensambleom. Kako biste svojim riječima opisali taj projekt?

Balkan Zoo Ensemble ne bih nazvao projektom. Projekti i projektiranje su po mom mišljenju nešto sasvim drugo. B.Z.E. je band koji zvuči originalno, svira originalnu muziku, dobrim dijelom vezanu za područje na kojem živimo. Viktor Lipić, Miroslav Lehpamer, Pavle Miljenović i Žarko Hajdarhodžić su stalni članovi banda. S njima sam pripremao i snimio album. Oni i naravno gostujući glazbenici (Valerija Nikolovska, Mirsad Dalipi, Tomica Rukljić, Luka Žužić) su zvuk Balkan Zoo Ensemble. Bitno je to da možemo funkcionirati u bilo kojoj kombinaciji (trio, quartet itd..) uvijek je to taj zvuk.

Surađivali ste s mnogim glazbenicima. Koja vam je suradnja najdraža? Zašto?
Drage su mi kreativne suradnje, one u kojima nisam bio samo u ulozi basista. Dosta toga mi je ostalo u dobrom sjećanju. A ako moram nešto izdvojiti onda mi je najdrža suradnja sa glazbenicima s kojima sam snimao „Milje“i „Balkan Zoo“. Zašto? Najviše sam uživao i dosta toga naučio. Svi od reda su me ispunili pozitivnom energijom i još više motivirali.

Objavili ste dva albuma. Što je po vama najbolja karakteristika svakog albuma?
Najbolja karakteristika i jednog i drugog je to što su izašli. Ne znam koja je najbolja karakteristika... Prepustio bih to drugima, da traže najbolje i najgore.

Koja vam je pjesma s aktualnog albuma najdraža?
Sve pjesme su mi drage na svoj način ali mi je na neku foru posebna “Maybe Next Time“. Nemam neki specijalan razlog zašto je to tako.

Kako nastaju vaše pjesme?.
Nemam poseban recept ni način na koji radim. Jednostavno sviram, zato što to volim. Uglavnom melodije izlaze same od sebe. Nekad se pravim pametan i pretenciozno pokušavam nešto „opisati“ muzikom... uglavnom se igram i zabavljam.

Što vas inspirira, što vas tjera da radite dalje?
Svašta me inspirira. muzika, ljudi i masu toga. Cijeli život živim za muziku i pokušavam živjeti od muzike. To je tako. Zapravo ne znam definirati što me tjera da radim dalje. Ali nešto me dobrano goni.

Na ovom projektu surađuje ekipa profesionalnih glazbenika. Kako međusobno usklađujete svoje obaveze?
E taj „tehnički“ dio je najgori. Svi smo na milion strana ali nekako nađemo rupu u rasporedu. Mislim da je svima Balkan Zoo Ensemble jedan veliki ispušni ventil, stres eliminator (nogomet nedjeljom). Ništa ne mora biti i mislim da svima to odgovara. Kad se nađemo na probi većinu vremena provedemo pričajući i družeći se.

Koja vam je svirka ostala u sjećanju kao najbolja, a koja kao najgora?
Ako se to pitanje odnosi na svirke s mojim bendom onda su mi sve bile odlične, a ako se odnosi na svirke sa drugim izvođačima onda je spisak najgorih nešto duži (Šala). Ne volim krajnosti i teško mi je pričati na način najbolje i najgore... Kroz godine sviranja se nakupi dosta toga i dobrog i lošeg. Potrebno je i jedno i drugo.

Što posjetitelji mogu očekivati od vašeg nastupa u KSET-u?
U punom smo sastavu: Nikolovska, Lipa, Lehpa, Pavle, Žare, Dalipi, Bonačić, Rašić. Može se očekivati jako dobra svirka.