Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

wintersun tvornica 05903Dok mi još uživamo u babljem ljetu i toplom suncu, iz Finske nam je došao Wintersun ili na finskom Talvenaurinko. Prije trinaest godina formirao ih mastermind benda – Jari Mäenpää. Da ga fanovi naprosto obožavaju, mogli smo vidjeti i neki dan u Tvornici kulture kada su skandirali: Jari, Jari! A da imaju jako dobre fanove govori i činjenica da su u crowdfunding kampanji (sudeći prema wikipediji), sakupili gotovo pola milijuna eura. Bend iza sebe ima tri albuma (Wintersun, Time I i The Forest Seasons), a kakvi su im planovi, prije zagrebačkog koncerta saznali smo od simpatičnog gitarista Teemua Mäntysaarija.

Kako si?
Dobro sam! Ovo je zadnji dan naše prilično duge turneje. Bila je stvarno odlična turneja sa jako dobrim ljudima. Imali smo jako dobre koncerte, izvrsnu publiku. Lijepo je završiti turneju ovdje u Zagrebu. Nakon Zagreba idemo se doma odmoriti a nakon odmora idemo na turneju u Australiju, Japan i Kinu. Iza toga doma za Božić a onda opet nastavljamo turneju u siječnju s Arch Enemy. Lijep je osjećaj biti aktivan opet.

Sjećam se da ste bili u Zagrebu prije 11 godina.
Da, s Amon Amarthom i Tyrom. To nam je bila druga prava turneja. Prva je bila 2005. s Exodusom i Hypocrisy, a onda je 2006. došla ova. Bila je to dobra turneja. Mogli smo vidjeti jako puno publike i upoznati puno novih fanova. Mislim da će prilično slična turneja biti ova koja nas čeka u siječnju iduće godine s Arch Enemy, ako ne i veća. Bendovi su napredovali i narasli od tada. No, s Amonima nam je sigurno bila prva velika support turneja na koju smo išli.

Imate li sada puno više samopouzdanja?
Da, kako da ne. Kroz 11 godina ljudi napreduju kroz više razina, čini mi se. Kao bend, sada sviramo drugačije, imamo puno više iskustva jer smo imali puno više nastupa. Sve je puno profesionalnije. Sada imamo suradnike uza sebe koji se brinu kako će koncert izgledati. Prvi put imamo čovjeka koji se brine samo o osvjetljenju, drum techa, tour managera i još roadija koji se brinu o puno stvari. Prije smo sami morali nositi svoje instrumente na stage i sa stagea. Poboljšali smo se na više razina.

Imate i više albuma pa tako i veći izbor pjesama za svirati.
Naravno, i to! Potpuno sam to zaboravio! Tada smo imali samo jedan album, a sada imamo još dva uz taj. Iako i to zna biti zeznuto. Što više albuma imaš, teže je složiti set listu. Nađe se pjesama koje moramo izostaviti a koje bi fanovi željeli čuti. Mislim da smo za ovu turneju odabrali dobru kombinaciju pjesmama sa svih albuma za set listu.

wintersun tvornica 05948Znači da si zadovoljan reakcijama publike na novi album?
Jesam. I jako smo sretni zbog potpore u crowdfunding kampanji. Iako, bilo je tu i puno kritike zbog ideje o crowdfundingu ali kada su vidjeli dokumentarac u kojemu smo objasnili zašto smo se odlučili na to, shvatili su o čemu se tu radi i zašto smo postupili tako. Uglavnom su govorili negativne komentare dok nisu znali zašto smo se odlučili na taj potez. Ali evo, sada su to dobro primili, i crowdfunding a i album. Ovaj album je različit od prvog i drugog, ali još uvijek ima onaj prepoznatljivi „Wintersun“ zvuk uz sve nove i različite elemente. Više je nekako sirov – produkcijski. Uglavnom, reakcije i komentari fanova su sjajni.

Za one koji nisu gledali dokumentarac, možeš li ukratko reći kako ste se odlučili za crowdfunding i zašto?
Prvo nismo bili sigurni trebamo li se uopće upustiti u to, ali kako je vrijeme prolazilo sve smo se više upuštali u to. Željeli smo vlastiti studio u kojemu nema pritiska od strane izdavača i samog studija. Izdavač nažalost ne želi uložiti hrpu novaca u studio. Željeli smo ga napraviti skupa s našim fanovima, a najvjernijima bismo željeli dati paket koji bi sadržavao nešto uistinu vrijedno i što bi željeli imati. Snimili smo samo jednu pjesmu a onda je Jari postao inspiriran i nakon toga smo snimili cijeli album. Proces je trajao dvije i pol godine, od ideje crowdfundinga do idemo to staviti online. Jako smo sretni što imamo takve fanove i jako smo zahvalni svakome tko nam je pomogao u kampanji.

Kakav biste studio željeli? U centru grada u nekoj zgradi ili u prirodi gdje bi pored studija imali i vanjsku savusaunu (savusauna – izdvojeni objekt u kojemu se u potpunosti loži na drva, bez dimnjaka. Finci ih smatraju boljima u odnosu na one u zgradama.  Savu = dim).
Savusauna? Da, bilo je govora o tome, možda ne baš o savusauni (smijeh). U Finskoj svaka zgrada mora imati saunu. Planiramo izgraditi kuću u kojoj bi Jari živio i kad god mu „sine“ može uzeti gitaru i snimiti to. Ne bi morao snimati nikakav demo. Bubnjevi bi bili tamo, sve što u studio ide, pa kad god se osjeti inspiriranim mogao bi raditi non-stop, bez ograničenja.

Znači da nema pritiska od studija ali ima od fanova – album mora biti fantastičan (smijeh)
Tako nekako (smijeh). Mora imati dobru polaznu točku i sve uvjete da bi dao najbolje od sebe.

wintersun tvornica 05974Da se dotaknemo malo Finske. Jučer je u Hrvatskoj bio Dan neovisnosti…
Čestitam!

Hvala! No neki od nas ovdje to baš i ne znaju iako nismo ratovali tako davno, dok Finska ove godine obilježava sto godina neovisnosti i na svakom koraku u Finskoj se to ističe, a čak i ovdje u Hrvatskoj imamo neke događaje koji to obilježavaju. Koliko ti kao Fincu znači tih sto godina neovisnosti?
To je svakako jako dobra godišnjica. Možda je važnija starijim građanima koji su vidjeli rat nego nama mlađima jer neke stvari nismo doživjeli a i ne gledamo toliko unazad. Lijepo je da je Finska sto godina neovisna. Mislim da će se zbog obilježavanja stogodišnjice izvući iz zaborava neki događaji koji su nam obilježili povijest.

Svake godine na Dan neovisnosti vam je na televiziji film „Nepoznati vojnik“, imate primanje kod predsjednika.
Da, u pravu si. Mnogi primanje kod predsjednika gledaju na televiziji također, dolaze mnoge poznate osobe.

Reci mi, znaš li tko je Pyry Soiri?
Tko?

Pyry Soiri.
Pojma nemam.

Nogometaš.
Ne pratim nogomet toliko.

Zabio je hrvatskoj reprezentaciji gol u Rijeci u zadnjoj minuti. Znači ne pratiš to?
Nekada sam igrao nogomet, pratio svjetska prvenstva kad sam bio klinac. Malo još znam zaigrati, ali ne pratim. Ako ću nešto gledati, radije odaberem hokej.

Teemu, kakvi su vam planovi nakon turneja?
Izgraditi studio u kojemu bismo snimili novi album. Krenuli bismo s drugim krugom crowdfundinga. Teško je predvidjeti koliko će dugo trajati.

Imaš li poruku za hrvatske fanove?
Puno sreće u nogometnim kvalifikacijama vam želim. Lijepo je biti opet u Zagrebu i nadam se da ćemo se super provesti večeras.