Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

unison fokus

Povodom pokretanja servisa Fokus, voditelj projekta, producent i digitalni stručnjak Zvonimir Dusper Dus odgovorio nam je na nekoliko pitanja vezano uz ovaj servis, s kojim bi se trebala olakšati distribucija nove domaće glazbe prema radio i TV postajama u Hrvatskoj.

Kako ste došli na ideju pokretanja ovog servisa?
Prva ideja za pokretanje servisa Unison Fokus došla je od strane Upravnog odbora Unisona još prije gotovo 4 godine. Tijekom rada na sustavu kroz brojne korisničke intervjue s obje strane (glazbenici i glazbeni urednici), došli smo do puno spoznaja o tome kakav je alat zapravo potreban. Tako da se polazna ideja u velikoj mjeri transformirala u ovo što je Fokus danas. Mogli bi reći - ideja za pokretanje stigla je od gore spomenutih, dok je sama ideja sustava na kraju od samih korisnika.

Kako će Fokus konkretno pomoći glazbenicima?
Fokus glazbenicima pomaže na način da im omogućuje da svoja izdanja glazbenim urednicima ponude na način na koji to oni sami traže i žele. Fokus nudi brojne "prečice" kao što su npr predlošci koje korisnik sprema, pa kad se unese neko izdanje benda, sljedeći put nije potrebno ukucavati sve članove već su oni odmah dostupni iz predloška. Također, vrlo je dobro prihvaćena funkcionalnost praćenja statistike pjesme (youtube, emitiranja, preuzimanja).

Fokus ide u korak s digitalnim trendovima, mislite li da će ga radijski urednci prihvatiti?
Prve reakcije su odlične, a sad je važno ustrajati i sustav prilagođavati realnim potrebama korisnika.

Fokus pruža i brojne dodatne mogućnosti, koje biste istaknuli?
Od dodatnih mogućnosti sasvim sigurno je najzanimljivije praćenje emitiranja prikazano geografski na karti Hrvatske. To daje instantan uvid u realnu popularnost izvođača u Hrvatskoj te ga upućuje na konkretne akcije vezane uz promociju pjesme. Radio postaje koje naglašeno emitiraju neko izdanje sigurno zaslužuju neku "nagradu" (ekskluziva, intervju…), a vrlo je vjerovatno i da će u krajevima gdje je izvođač više emitiran biti lakše dogovoriti nastupe u živo.

Pomoću novog digitalnog servisa na neki način i educirate tržište, koji su sljedeći koraci, planirate li ga unaprijediti?
Servis Fokus nastao je s ciljem jednostavnije, kvalitetnije te brže distribucije i promocije hrvatske glazbe. Servis je istovremeno koristan za oba krajnja korisnika. Urednici radio postaja će na uvid dobiti presjek nove hrvatske glazbe u žanrovima te ostalim specifikacijama pjesama u skladu s njihovim programskim shemama, dok će glazbenici (autori, izvođači, glazbenici i producenti) moći direktno predstaviti nove pjesme ciljanim radio postajama te na taj način uspješnije predstaviti svoju glazbu kao i doći do većeg broja emitiranja.
Ukoliko pričamo o edukaciji tržišta, zasigurno će ovaj digitalni alat na neki način “popuniti rupe" tj. ponuditi servise i usluge koje nedostaju.
Nakon odličnog starta, važno je nastaviti raditi na isti način i rezultati sigurno neće izostati.