Intervjui

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

MAR

MAR je mlada kantautorica koja je prije nekoliko dana izdala svoj prvijenac „Calling out”. Tim povodom, već danas je možete slušati i gledati u Začaranoj Močvari gdje će nam predstaviti svoju indie melankoliju punu emocija. Prije nastupa pozvali smo MAR da nam odgovori na naramak brzopoteznih pitanja i sve nas pozove večeras na koncert. Njezine kvalitete već su prepoznali i Bebe na Vole. Ako već niste, upoznajte i vi MAR!

SG. Bok! Za sve one koji te još nisu upoznali, predstavi nam svoj projekt, tko je MAR?
MAR: MAR je umjetničko ime za kantautoricu koja se skriva iza pravog imena Marina Elezović. MAR znači vatra i strast, što opisuje moju glazbu i osobnost.

SG. Kako doživljavaš svoju glazbu i kako bi voljela da je publika doživi?
MAR: Glazba je meni način života i osobno me potiče da budem ono što stvarno jesam i da to mogu pokazati svijetu, bez ikakvog srama, što je stvarno nekada teško. Svoju glazbu bi opisala epitetom kao ogoljelom, nema ničega u njoj što nije iskreno i što nije stvoreno direktno iz srca. Isto tako htjela bi da publika doživi moju glazbu kao što je i doživljavam; želim da se nađu u njoj i poistovjete s njom. Ukratko, želim im prenijeti sebe i svoju priču i možda se netko čak i nađe u njoj i njenim emocijama.

SG. Izvodiš pjesme na engleskom, je li to prednost ili nedostatak?
MAR: Meni je definitivno prednost, jer ne ciljam samo na hrvatsko tržište, nego i inozemno. Smatram da je bolje pisati pjesme na engleskom jeziku ako želiš doprijeti do većeg broja publike, a i cjelokupna indie scena u Hrvatskoj nije baš bajna. Iako, veliki respect glazbenicima koji pišu na hrvatskom, mislim da je teže napisati dobru pjesmu na hrvatskom nego na engleskom.

SG. Kako je došlo do suradnje s Adamom Semijalcem (Bebe na vole)?
MAR: Hahahah, bila sam u Music shopu u Draškovićevoj, tada sam tražila nekog tko bi me podučavao gitaru i pjevanje i oni su mi dali njegovu vizitku. Kako sam čula da je Adam i kantautor bila sam još sretnija, jer je to baš ono što sam tražila. Prvi sat sam došla kod njega i odsvirala sam neki cover. Nakon toga me Adam pitao imam li svoje materijale i odsvirala sam mu „Lost Company“. U to doba skoro nitko niti nije znao da pišem svoje pjesme, pa me bilo i sram priznati da je to moje. Adam je bio oduševljen i odmah mi je rekao da ćemo to snimiti i od tada je sve krenulo.

SG. Upravo si objavila svoj prvi album „Calling out”. Reci nam nešto o albumu, najdraža pjesma, koliko dugo su se pjesme kuhale i sl.?
MAR: Kada smo Adam i ja krenuli snimati, imala sam skice otprilike za tri pjesme. Ostale su nastale „na putu“, a sve negdje u godinu i pol, dvije godine. Naravno, gomilu materijala sam izbacila koje sam imala u glavi, pa sam odabrala i radila na onima za koje sam mislila da imaju nešto. Ne znam iskreno je li imam favorita među pjesmama, svaka mi je draga na svoj način i svaka mi ima posebnu priču. Iako bih izdvojila nekoliko pjesama. „Break The Chain“ smatram da je melodija jako dobra i da ima taj „harsh sound“ koji može dignuti ljude na noge kao u stara vremena Woodstocka, za „My Melancholic Friend“, smatram da je tekst na toj pjesmi možda najdirljiviji i najosobniji, dok „ Calling Out“ možda objedinjuje svu poantu iz svih pjesama na albumu. „ Distance“ mi je čista, jednostavna, te možda najdraža na albumu.
„Calling Out“ album je tipična indie melankolija, ako mogu tako opisati.

SG. Ove godine ćeš dosta biti festivalski aktivna, gdje te sve možemo vidjeti/gledati?
MAR: Tri dana nakon iščekivane promocije u Močvari svirat ću na Exposure Music Festivalu kantautora u Velikoj Gorici, SUR festivalu na Velikom Taboru i Ferragosto Jamu u Orahovici.

SG. Nastupaš danas Začaranoj močvari. Uz sjećanja na prethodni nastup na istom mjestu, što očekuješ?
MAR: Začarana Močvara mi se jako sviđa jer je atmosfera doista intimna i dobije se dojam stvarnih live nastupa kako ih ja zamišljam da su bili nekada u zadimljenim barovima New Yorka, za vrijeme Dylana, Joan Baez… Divno mi je to što nitko nikada ne priča za vrijeme koncerata. Rado bi htjela da se to ponovi, no vidjet ćemo kako će sve na kraju ispasti.
Nadam se da će biti lijepo vrijeme, zasad je dobra prognoza, te da će se koncert održati na terasi i otvorenom, što će biti prekrasno novo iskustvo za sviranje.
Nadam se da će se i Daisy Dives lijepo uklopiti u cjelokupnu atmosferu i želim i njoj sreću s nastupom!