Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

maja Argakijeva foto 1

U nastavku donosimo intervju s dirigentom orkestra Muzikom, koji nastupaju sa Queen real tribute sastavom 20. 7. 2019. na zadarskom Forumu.

Gdine Jovanović, klavijaturist ste i dirigent orkestra i zbora Muzikon. Recite nam nešto o vašim muzičarima i aktivnostima Komorni orkestar Muzikon je zamišljen kao ansambl koji će na najkvalitetnijoj razini izvoditi kako klasičnu, tako i glazbu drugih žanrova.
Pored suradnje sa Queen real tribute bendom, i ostalih alternativnih koncertnih projekata, orkestar Muzikon izvodi i redovnu klasičnu koncertnu sezonu u Zadužbini Ilije M. Kolaraca (najvećoj koncertnoj dvorani u Srbiji), koja podrazumijeva suradnju s istaknutim solistima i umjetničkim rukovoditeljima iz inozemstva. Ono što želim reći je da su članovi Muzikon orkestra najbolji mladi profesionalci iz Srbije i da svojim znanjem i energijom doprinose kvalitetnim koncertima proteklih godina. Shodno tome, tako ćemo i nastaviti aktivnosti, kombinirajući visoku razinu izvođenja klasične i glazbe ostalih žanrova.

Muzikon orkestar je specijaliziran za Rock u klasičnoj glazbi, pa tako izvodite obrade nekolicine svjetski poznatih rock sastava.
Kako je već spomenuto, Muzikon teži da postane specijaliziran za sve žanrove, i generalni plan je da pokušavamo ostvariti različite suradnje i koncertne projekte koji prelaze norme klasične muzike. Budući da su svi članovi i menadžment orkestra ljubitelji rok muzike, ovakav koncertni projekt je došao spontano. Što se tiče daljih planova imamo želju stvoriti digitalnu i interaktivnu operu, kao i kompleksan projekt koji će spojiti jazz i klasične izvođače u jedinstveno integralno muzičko djelo.

Kako ste došli na ideju suradnje sa Queen real tribute-om i zašto baš oni?
Članovi Queen real tribute benda su naši dugogodišnji prijatelji, i cijela ideja je počela prije nekoliko godina, gdje smo samo željeli napraviti kvalitetan koncert za Beogradsku publiku i predstaviti Queen na ovaj način. Suradnja je nastala iz čiste ljubavi prema muzici grupe Queen. Vjerujem da je zato i cjelokupna ideja naišla na pozitivne reakcije.

Maja Argakijeva foto 2

Što biste kao akademski muzičar odgojen u klasičnoj – ozbiljnoj glazbi, odgovorili onima koji na neki način podcjenjuju ovakve glazbene angažmane? Shvaćaju li glazbu ili život preozbiljno?
Ja još uvijek nisam naišao na ljude koji to podcjenjuju. Zapravo, muzika grupe Queen je sve samo nije za podcjenjivanje. Naravno da razumijem vaše pitanje, ali kao što je već spomenuto, naša je želja izvoditi kvalitetnu glazbu, i kao takvu je zaista dijelimo na dobru ili lošu, bilo da kom žanru ili stilu pripada. Kao što uživamo i razumijemo glazbu Bethovena, Griega ili Čajkovskog, tako je i kvaliteta Queen benda nesporna. Uostalom, u Bohemian rhapsody prekomjerni kvintsektsakord se razrješava u kadenicirajući kvartsektakord - tako uobičajenom harmonijskom obrtu u klasičnoj glazbi. Šalu na stranu, ozbiljnost nije nužno kategorija ili mjerilo kvalitete, tako da bismo te ljude vrlo rado pozvali na koncert da zajedno uživamo u muzici.

Gledali smo isječke s nastupa Queen real tribute symphony-a i Muzikon orkestra. Energija je dojmljiva. Što očekujete od koncerta u Zadru, koji se održava na jednoj od najljepših glazbenih kulisa u Hrvatskoj?
Očekujemo da ne bude kiše, i da odsviramo koncert na najbolji mogući način. Što se tiče energije, ona je samo ekvivalentna izuzetnoj energiji tih pjesama i naše je samo da se oslonimo na nju i uživamo.

Koje su vam najdraže izvedbe u sklopu koncerta Queen real tribute symphony?
Ako ste mislili na konkretne pjesme, moja omiljena pjesma od djetinjstva je Under pressure, i za mene ima posebnu vrijednost prilikom izvođenja. Također, dodao bih pjesmu koju sam otkrio prije nekoliko godina, a to je You take my breath away. Ako me pitate za određene koncerte, to je sigurno bio prepun Sava Centar sa velikom energijom publike u našem gradu.

Opišite nam iz svoje perspektive, fascinatnog glavnog vokala Queen real tribute symphony-a u nekoliko rečenica?
Ivan Ristanović je bogom dan talent, koji ima definitivno najteži zadatak kojeg izvodi na izuzetan način. Pored izuzetno teških melodijskih dionica, on uspijeva jednako kvalitetno prenijeti i energiju Freddia Mercury-a i držati publiku budnom tijekom cjelokupnog trajanja koncerta. Zaista bih mogao reći samo svaka čast na takvom pothvatu.

I za kraj, poruka za publiku u Zadru
Ti o ri o re re