Izvještaji
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Nakon što se saznalo da neće biti nastavka prvog hrvatskog ozbiljnijeg metal festivala - Zagreb Metal Festa iz 2008., nagađalo se kako možda ipak ova zemlja ima premalo publike koja bi dolazila i podržala ovakva događanja. No, srećom, dvije godine kasnije uvjeravam se u suprotno. Stotinjak kilometara udaljena od Zagreba, Koprivnica je bila domaćin prvog Winter Metal Festa kojeg je ove godine predvodila austrijska black/death metal grupa Belphegor.

Belphegoru rame uz rame imali su čast svirati i domaći bendovi, točnije Mass Hypnosis i Excuse For Pain iz Zagreba, Reborn iz Šibenika i Nullified iz Koprivnice.

Fantastičnu večer otvorili su Mass Hypnosis za koje imam samo riječi hvale. To je uistinu kvalitetan bend, meni osobno najbolji te večeri (ako izuzmemo Belphegor, naravno). Energični, žestoki i zanimljivi, pojačani growlom basistice, fascinirali su nekolicinu okupljenih. Ono malo vremena za svirku što im je bilo dano iskoristili su u potpunosti i stvarno je šteta što njihov nastup nije dulje trajao.

Nakon njih dolaze Reborn, također vrlo dobri u svom žanru, uspijevaju prenjeti energiju na publiku. Excuse For Pain su imali sreće što im je nastup bio upravo prije Belphegora, tako da se za vrijeme njihovog seta okupilo dovoljno ljudi. Ono što mi se kod njih svidjelo jest boja pjevačevog growla, premda kao pojava i nisu baš nešto posebno.


Tada sljedi dulja stanka, pozornica se dodatno uređuje i napokon izlazi Belphegor. Njihova pojava dostojna je njihovom žanru, prvi izlazi bubnjar, a zatim za njim pjevač, gitarist i basist koji su nepomično okrenuti leđima publici za vrijeme interludija. Otvaraju svoj set energično, pakleno, lica su im prekrivena krvlju a publika je, još uvijek, prilično mlaka. No s prvim taktovima njihovog hita Belphegor - Hell's Embassador situacija se naglo mijenja, atmosfera se užarila i publika pjeva s bendom.

Pjevač Helmuth neprestano komunicira s publikom, pozira fotografima, a na svaki njegov uzvik Kroatia! publika odgovara vriskom i oduševljenjem. Walpurgis Rites, Veneratio Diaboli – I Am Sin, Justine: Soaked In Blood samo su neke od njihovih uspješnica koje su izveli te večeri. Također, svirali su i pjesmu s nadolazećeg albuma Blood Magick NecromanceImpaled Upon The Toungue Of Satan koji izlazi u siječnju sljedeće godine. Silaze s pozornice, rade kraću pauzu, vraćaju se na silne pozive publike koji su se orili dvoranom Doma mladih.


Za vrijeme bisa atmosfera je bila na vrhuncu, u dvorani kaos, mosh pit i čisto uživanje u blackdeath metalu. Dečki su se zahvalili publici i ovaj put definitvno sišli s pozornice, no pjevač Helmuth se vratio kako bi podijelio nekoliko trzalica i pružio ruku zahvalnoj publici u prvim redovima. Nakon Belphegora, večer je zatvorila izvrsna koprivnička snaga Nullified.

Koprivnica je dokazala da može biti izvrstan domaćin ovakvim dešavanjima, počevši od same akustike i kvalitete zvuka u dvorani koji je te večeri stvarno bio tehnički fantastičan. Nadamo se da će Winter Metal Fest postati tradicija te da ćemo se vidjeti sljedeće godine u isto vrijeme i na istom mjestu s bogatijim programom i još većim izvođačima.



Izvještaji



Mariza oduševila punu dvoranu Lisinskog


Sukhishvili u Lisinskom - II. dan


Poluintimni koncert velikog gospodina u maloj Šiški


Mimika Orchestra nastupio u ciklusu Chiaroscuro


Sukhishvili u Lisinskom - I. dan


Kawasaki 3P sirovo i jako zagrmili Tvornicom kulture


Nirvana tribute u VIB-u


Perpetuum Jazzile u Lisinskom


HC PUNK-erija u domu kulture zvanom Močvara


Judas Priest, Saxon i Uriah Heep u Beču


Galerija fotografija: Stare pizde + Prazna kutija


Galerija fotografija: Skotni vrag


Dalmatinsko jugo i akustična Vlatkova rapsodija


freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici