×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 852
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
P7300017.jpg
Ikona talijanske i svjetske pop glazbe te najveći talijanski glazbeni izvozni proizvod, umjetnik i romantik, Eros Ramazzotti još jednom je sinoć pohodio Lijepu Našu, ovoga puta nakon Velike Gorice, Zagreba i Pule na red je došla i Rijeka. Svojom pojavom, pjesmom i nastupom oduševio prisutne, a pripadnicama nježnijeg spola razgalio srca.
Koncert prema očekivanju nije počeo na vrijeme za što treba okriviti "stage majstore" koji su se tek u 21:30 sjetili postaviti veliki platneni paravan s natpisom "Eros", a za što im je trebalo čitavih dvadeset minuta i zbog čega su i ugašeni reflektori na stadionu Kantrida morali biti upaljeni.

Prisutna gomila i nije bila pretjerano oduševljena tim propustom, no čim se iz zvučnika gromoglasno prolomio prvi stih i prva melodija pjesme "L" Equilibrista" sva gorčina je isparila kao da je i nije bilo.

Eros je dio prve pjesme izveo sakriven iza već spomenutog "nesretnog paravana" na kojem se vidjela tek njegova sjena. U trenutku kada je zastor srušen, do granice neizdržljivosti već nestrpljiva publika naprosto je eksplodirala, a show kakav će Rijeka još dugo pamtiti započeo je u svoj svojoj raskoši.
P7300084.jpg
Ramazzotti je, kako je uostalom i bilo najavljeno, koncert otvorio odjeven u crnu majcu na kojoj je stajalo "Rijeka", a komunikaciju s publikom započeo je nakon dvije izvedene skladbe. Na moju veliku žalost i u ovoj situaciji nepoznavanje talijanskog jezika za mene se pokazalo kao značajan nedostatak jer nisam razumio niti jednu riječi koju je Eros izgovorio pa sam djelovao prilično zbunjeno dok se ostatak gomile smijao ili sudjelovao u komunikaciji.

Sigurno ste već primjetili kako sam u nekoliko navrata upotrijebio riječ "gomila" pa da ne bi ispalo kako nisam bio svjestan broja posjetitelja ili da krivo ne zaključite kako je stadion bio dupkom pun, osvrnut ću se i na ovaj bitan detalj. Naime, čak dvije tribine su zjapile gotovo u potpunosti prazne dok je treća imala ispunjene 2/3 svojeg kapaciteta. Kad se to sve pretvori u brojke dolazimo do cifre od 8.000 posjetitelja.

I opet se zbog toga možemo pozivati na koncertnu neosvještenost hrvatskog puka, na nedovoljno razvijenu naviku odlazaka na koncerte, no činjenica je da je s obzirom na naš današnji standard cijena ulaznice i dalje previsoka i da si ju mnogi koji bi i željeli poći na koncert ne mogu priuštiti.

Da situacija bude još gora po organizatora, a za što si je sam kriv, zid na glavnoj ulici s kojega pada predivan pogled na pozornicu gotovo da i nije bio zaštićen pa je okupljeno mnoštvo, koje nije imalo ulaznicu, odatle gledalo koncert i to potpuno besplatno.
P7300087.jpg
Budući da je riječ o turneji na kojoj Eros promovira svoj posljednji album "Calma Apparente" sasvim je prirodno da je u odnosu na druge albume s njega izveden najveći broj pjesama.

Svojom izvedbom osobito me oduševila "Solarita", koju i inače držim za najljepšu skladbu na albumu, dok je duet s pratećom vokalisticom u pjesmi "I Belong To You" koju izvorno izvodi s Anastaciom izveden maestralno i nezaboravno. Međutim to isto se ne može reći za slabije izveden duet "Cose Della Vita/Can"t Stop Thinking Of You" u kojem se drugi ženski vokal na trenutke toliko gubio da ga se gotovo i nije čulo.

Publika je ipak najbolje reagirala na Erosove stare hitove poput "Se Bastasse Una Canzone", "Un Altra Te", "L" Aurora", "Dove C"e Musica" ili pak "Musica E".

Od spomenutih skladbi izdvojit ću izvedbe "Musica E" zbog svoje ljepote i složenosti, zatim "Un Altra Te" koju je Eros u potpunosti izveo na akustičnoj gitari te kompletno prearanžiranu "Terra Promessa" koja je evoluirala iz soft pop pjesmice u čvrstu rock temu. Kad sam se već dotakao rocka ne mogu a da ne spomenem kako su u pojedinim skladbama u postavi benda bila čak tri gitarista.

Za razliku od zagrebačkog koncerta iz 2001. godine gdje je na bisu izveo samo jednu skladbu i to već izvedenu "Fuoco Nel Fuoco", u Rijeci se te večeri Eros vraćao dva puta na stage i pri tom izveo ukupno četiri pjesme. Očito je i sam bio zadovoljan reakcijom publike (kvaliteta iznad kvantitete) kada koncert nije ranije priveo kraju kako je najavljivao ukoliko neće biti raspoložen.
P7310109.jpg
Od publike se oprostio odjeven u majicu na kojoj je pisalo "Rijeka Thank You".

Uistinu predivna večer za sve koji su sinoć bili na Kantridi i veliki dan za Rijeku kojoj želimo što više ovakvih velikih gostovanja uz što manje tehničkih propusta.