Izvještaji
×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 852
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

U petak 23. svibnja 2014. godine u art kinu Grič, Kries je održao koncert koji su brojni fanovi dugo priželjkivali. Od Mojmirovog odlaska u Englesku broj koncerata značajno se prorijedio pa su se tako ljubitelji njihovog osebujnog zvuka morali pomiriti s time da će nastupe Kriesa gledati jednom ili eventualno dva puta godišnje.

Na ovom koncertu oduševljeni su fanovi dobili „dozu“ Kriesa koja će im pomoći da lakše izdrže do Ethnoambienta.

Počevši malo poslije 22:30, koncert je trajao manje od sat i pol, što je publici bilo daleko premalo. Poneseni zaraznim ritmovima i nevjerojatnom energijom, okupljeni su bili u stanju plesati i skakati uz voljene pjesme Kriesa još dugo u noć. Koncert je bio započet laganijim melodijama, polako gradivši atmosferu do trenutka općeg veselja koje je ponijelo čitavu publiku. Temperatura se ubrzo udvostručila, toliko da su se čak i zidovi počeli znojiti. Publika se začarano njihala u brzim ritmovima, poput plemena u transu okupljenog ispred karizmatičnog vrača.

Kries je prilikom ovog koncerta pokazao da mogu biti žešći nego inače pa su tako mnoge pjesme dobile rock prizvuk, a kod pojedinih ritam je koketirao na granici s technom. Zvuk je bio gotovo savršen, članovi benda opet nadomak one nekadašnje uvježbanosti kad su se koncerti održavali svakih nekoliko mjeseci. Jedna je emocija bila zajednička svim prisutnima – sreća. Dok je publika veselo dizala ruke i plesala na njihove ritmove, članovi benda nisu krili osmijeh s lica, pokazujući da i oni uživaju u ovome jednako kao i mi. U nadi da će se dogoditi čudo i da ćemo češće imati priliku vidjeti Kries – amen dabogda!

Kries 50:50 – novi nastavak

Za one koji još ne znaju, „Kries 50:50“ je naziv HRT-ovog dokumentarca o upitnoj budućnosti grupe Kries, nakon što je frontmen Mojmir Novaković odselio u Englesku. Autor dokumentarca već u naslovu dao je Kriesu 50% šanse za opstanak. Godinu i nešto nakon emitiranja dokumentarca Kries je još uvijek tu a Mojmir još uvijek živi u Engleskoj i to se u skoroj budućnosti neće mijenjati, ali ipak postoje neke naznake pozitivnih promjena. Mojmir će vjerojatno uz Kries nastupati i sa engleskim bendom Spiro, te će u u oba benda preuzeti ulogu pjevača dok će se stvaranjem glazbe baviti netko drugi. To bi moglo rezultirati povećanjem broja nastupa (nadamo se da su koncerti u Zagrebu i Splitu samo početak), a uz nešto sreće možda čak i novim albumom. Konačno.

Kries uživo i bez gotovo godinu dana nastupa još uvijek zvuči sjajno, i što se autora ovog teksta tiče još uvijek su jednostavno najbolji live bend u Hrvatskoj. S druge strane nema one fantastične sposobnnosti 15-ominutnog improviziranog nastavljanja sviranja bržih pjesama. Za to je vjerojatno potrebna bolja uvježbanost, nadamo se da ćemo to vidjeti već do ovogodišnjeg Ethnoambienta. Nekoliko improviziranih dugih nastavaka na brze stvari je točno ono što je nedostajalo da koncert u kinu Grič bude na razini nekih prijašnjih (kino Mosor, Boogaloo, Prirodoslovni muzej...), a i skratilo mu je trajanje za nekih pola sata. Nema veze, Kries i ovako zvuči odlično a naznake pozitivnih promjena su tu, dalje se možemo samo nadati da će (nastaviti) ići u novom, pravom smjeru.

Marko Šolić

 

 

IzvještajiPlacebo + Jonathan na Šalati


Habib Koite nastupio na 4. Backstageu


Inciter predstavili novi album u Hard Placeu


Novigrad je postao dom bluesa


Konstrakta u Zagrebu


Kids form the sky u Močvari


Dark alternativa u Boogaloou


Prepuna pulska Arena ispratila odlazak velikana


Artistični Urban sa svojom četvorkom popunio pulski Kaštel


Zatvoren je INmusic #15


INmusic festival - dan 3.


Drugi dan INmusic festivala


Otvoren je jubilarni 15. INmusic festival


Vlajternativni dokumentarac prikazan u Zadru


Rival Sons - rock je živ i diše punim plućima


Kasabian kao šlag na tortu jubilarnog INmusica


Nick Cave And The Bad Seeds na INmusicu


Njihovo veličanstvo The Killers


Deftones na INmusicu


Gogol Bordello razvalili Main Stage