Izvještaji

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

IMG 0055

Ove je godine Toto objavio novi studijski album naslova XIV. To im je prvi album nakon ponovnog okupljanja benda 2010. godine kada se grupa nakon raspada 2008. ponovno vratila na pozornice. Istovremeno je to i prvo album od 1988. s vokalom Josepha Williamsa koji je prilikom okupljanja zamjenio Bobbyja Kimballa. Krajem prošle godine bend su ponovo zadesile kadrovske izmjene. U bend se vratio David Hungate koji je na bas gitari zamjenio Nathana Easta. Hungate je uz Steva Lukathera, Bobbyja Kimballa, Davida Paicha, Steva Porcara i preminuloga Jeffa Porcara jedan od osnivača benda. Svirao je na prva četiri albuma, a uskoro po objavi Toto IV zamjenio ga je Mike Porcaro, David je odlučio da mu je dosta nastupanja i radije se u Nashvillu ostvario kao studijski basist. Isto tako se iz nešvilskih studijskih soba, ove godine, grupi priključio i bubnjar Shannon Forrest. Shannon glasi za jednog od najboljih studijskih bubnjara preko bare. Između ostalog dobitnik je priznanja akademije za country gdje je surađivao s brojnim zvučnim imenima poput Brooks & Dunn, Willie Nelson, Art Garfunkel, Taylor Swift in Faith Hill.

Koncert je otvorio ljubljanski a capela zbor Perpetuum Jazzile, kojima je veći proboj uspio upravo obradom benda Toto, Africa. Njihova verzija spomenute pjesme na internetskoj stranici You Tube ima skoro 18 milijuna pregleda. Bend danas nastupa po cijelom svijetu, a da njihov rad nije samo tako dokazuju i pozitivne kritike priznatih svjetskih glazbenika. Između ostalih osobno ih je kontaktirao i sam Bill Crosby. Bend se bavi obradom poznatih izvođača kao što su Abba, Michael Jackson, Van Halen, Bee Gees, Earth Wind & Fire,… u Ljubljani su dobro izkoristili svojih pola sata i zagrijali publiku do izlaska zvijezda večeri.

IMG 0067

Toto je u Ljubljani nastupio prvi put, što je kumovalo većem interesu za koncert. Obje tribine ljubljanske hale Tivoli bile su rasprodane, a na dan koncerta ostalo je još nekoliko ulaznica za parter. Na turneju nazvanoj XIV Tour predstavljaju polovicu novo snimljenog materijala a i počeli su s prvom uvrštenoj na albumu Running Out of Time. Udarni gitarski riff koji se isprepliće kroz skladbu i udarni refren po mišljenju benda pravi je recept za uvod u novi album u upravo je tako djelovala i na nastupu. Sa završetkom uvoda tempo su stupnjevali s I’ll Supply the Love i zatim ga umirili baladom Burn sa novog albuma. Back vokale nadopunjavali su Jenny Douglas-Foote i Mabvut Carpenter na udaraljkama i afričkim bubnjevima, kojima se pridružio i Lenny Castro koji je s njima surađivao i na brojnim turnejama osamdesetih. Slijedile su Stranger in Town s Davidom Paichom na vokalu i zatim još I Won’t Hold You Back s Stevom Lukatherom. Tehničkoj potkovanosti grupe nema se što prigovoriti ipak je sastavljena od vrhunskih instrumentalista i vokalista. Hold the Line ponovo je podigla tempo, slijedile su Takin’ It Back Never Enough a zatim još jedan od njihovih hitova, Pamela kojom su igrali na kartu šire publike.

IMG 0036

Toto su predstavili pet skladbi s promocijskog albuma uz dvije iz uvodnog sklopa Running Out of Time i Burn, odabrali su još i Great Expectations, Holy War i prvi singl Orphan. Slijedila je još jedna s Lukatherom na vokalu Without Your Love koja je prešla u Stevov solo na gitari a bazirala se na Hendrixovoj Little Wing. Bedn Toto uz svoju bogatu karijeru ima i tamnu stranu priče, za vrijeme svoje karijere oprostili su se od tri člana. Pjesmu The Road Goes On Lukather je posvetio preminulima Mikeu Porcarou, nekadašnjem vokalu Fergieu Frederiksenu te nedavno preminulomu basistu skupine Yes Chrisu Squieru. Službeni dio repertoara zaključila je Rosanna. Na bisu smo slušali On The Run, Goodbye Elenore te za finalnu poslasticu desetminutnu verziju pjesme Africa koju su izveli zajedno s Perpetuum Jazzile. Turneja grupe Toto na europskom tlu završit će 12. srpnja nastupom na poznatom Jazz Festivalu Montreux u Švicarskoj nakon čega slijedi američki dio turneje na koji kreću zajedno s grupom Yes. Planove za budućnost grupa nije objavljivala no s obzirom na njihovu formu vjerojatno ih možemo očekivati za godinu ili dvije u nekim okolnim gradovima.

TOTO

Joseph Williams - vokal
Steve Lukather - kitara, vokal
David Paich - klaviature, vokal
Steve Porcaro - klaviature, vokal
David Hungate - bas
Shannon Forrest - bobni
Lenny Castro - tolkrala
Jenny Douglas-Foote - spremljevalni vokal
Mabvuto Carpenter - spremljevalni vokal

SETLISTA:

1. Running Out of Time
2. I’ll Supply the Love
3. Burn
4. Stranger in Town
5. I Won't Hold You Back
6. Hold the Line
7. Takin’ It Back
8. Never Enough
9. Pamela
10. Great Expectations
11. Without Your Love/Little Wing
12. Holy War
13. The Road Goes On
14. Orphan
15. Rosanna

BIS
16. On the Run / Goodbye Elenore
17. Africa (skupaj s Perpetuum Jazzile)