Izvještaji

1

U petak 30. listopada u Močvari je u sklopu programa „Začarana Močvara“ te u okviru svoje regionalne turneje pod naslovom »solo-electric« nastupio američki kantautor Steve Wynn, poznat kao pionir »americane« i legenda američkog indie rocka. Organizator koncerta je klub Žedno Uho, koji je zaslužan i za posljednje Wynnovo gostovanje u Zagrebu, kad je nastupio s Chrisom Cacavasom u klubu Žedno uho u Klovićevim dvorima 2013. godine.

2

Glazbenu karijeru Wynn je započeo krajem 70-ih u bendu The Suspects u kojem je upoznao pjevačicu Kendru Smith. S njom kasnije osniva The Dream Syndicate, kultni bend koji je americani dao poznat specifičan pečat koji ima i danas. Izlaskom istoimenog EP-a 1982. g. stiče bazu fanova koja ga prati još od 1989. kada The Dream Syndicate prestaje djelovati. Rezultati njegovog rada su tridesetak grupnih i samostalnih studijskih izdanja i preko 150 koncertnih nastupa godišnje.

3

Večer je počela oko 21:30 kad je kao predgrupa nastupio bend Svemir, okupljen oko kantautorice Zvonke Obajdin. U svom prepoznatljivom stilu izveli su pjesme kao što su “Sava”, “Ne sjećam se kiše”, ali i nekoliko singlova s nadolazećeg albuma, te svirali oko 30-40 minuta. Nakon pauze nastupila je zvijezda večeri Steve Wynn (uvjetno rečeno zvijezda, prije bi se reklo kultni nego slavni glazbenik), solo s električnom gitarom. Repertoar je bio vrlo šaren, Wynn se šetao od stvari iz perioda Dream Syndicatea i Miraclea 3 do svojih solo komada u drugom dijelu koncerta. Nakon oko sat vremena ''oficijelne'' svirke, uslijedio je trostruki bis, a vrhunac je bila energična izvedba “Anphetamine”. Za posljednji bis, nakon oduševljenog pljeska publike, Wynn je izveo “Tell Me When It’s Over”, ovaj put uz dodatak usne harmonike.

4

Inače je ovaj koncert, malo iznenađujuće, bio ''sjedilački'', tj. postavljeni su stolci za publiku, za razliku od većine prethodnih koncerata ''Začarane močvare''. Wynn je izvrstan kantautor, zanimljivih tekstova i dopadljivih kompozicija, koje je na koncertu posložio tako da su se izmijenjivale balade i žešći komadi, i tako izbjegao montoniju. Atmosfera je bila sjajna, publika je prepoznavala i reagirala na Wynnove pjesme, a povremeno čak dobila priliku i za ''muzičku želju''. Wynn je rado komunicirao s publikom između pjesama i spominjao svoje brojne prethodne nastupe u Zagrebu, bez dugih govora no taman koliko je dovoljno za uspostavljanje prisne i ugodne atmosfere.

5