Izvještaji
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Kries Vintage 2016 1U četvrtak 11. veljače 2016, vrhunski world music bend Kries održao je prvi od najavljena dva koncerta u Vintage Industrial Baru u Zagrebu. Nastup je započeo u 22 h (Kries je do sada već istrenirao svoju publiku da dolazi na vrijeme jer oni, za razliku od mnogih, ne kasne sa svirkom) te bio dočekan razdraganim klicanjem i ovacijama.

Uz mnoge stare, dobro poznate pjesme, imali smo prilike čuti i nekoliko novih koje su oduševile i izvrsno se uklopile u Kriesov glazbeni izričaj i set listu.

Teško je reći nešto novo o Kriesu koji svakim svojim nastupom ponovno i ponovno daje razlog bezuvjetnoj ljubavi svojih fanova. Možda baš zato jer njihovi koncerti nisu dovoljno česti da bi zadovoljili potrebu obožavatelja svaki njihov nastup djeluje kao poklon i privilegija, a možda je razlog tome potpuna predanost članova benda na čelu s Mojmirom koji u glazbi uživa jednako kao i vjerna publika. Neprocjenjivo je vidjeti njegov gotovo šamanski trans kad se u savršenoj harmoniji spoje zvukovi lijerice, gajda, bas gitare, bubnjeva... U taj isti trans tada zapada i publika, a te trenutke još posebnijima čini spoznaja da svi dijelimo isti osjećaj.
Iako već nekoliko godina Mojmir živi u Engleskoj, pokazao je da aktivno prati zbivanja u Hrvatskoj te se osvrnuo na trenutačno stanje u državi, rekavši da je ono čega se narod najviše boji, odnosno treba bojati, strah sam, a ne drugi ljudi i režimi. Kries Vintage 2016 14Osvrnuo se i na izbjegličku krizu te pjevao za sve ljude s Bliskog istoka u potrazi za novim domom, a posebice za njihovu djecu. Njegovo otvoreno srce nastavilo se izlijevati i kroz pjesmu, bez stvaranja nepotrebnog spektakla oko vlastitih osjećaja.

Ipak, ono što nam je Kries ove večeri priuštio bio je spektakl – ne zbog svjetla, showa ili „nabrijanog“ zvuka, već zbog vrhunske kvalitete svoje glazbe i apsolutne posvećenosti publici. Ta je uzajamna ljubav doživjela svoj vrhunac po završetku koncerta kad je Kries odsvirao i svoj bis. Publika ih nikako nije puštala, a bend se još nekoliko puta vraćao u želji da ugodi svojim obožavateljima. Kad je po zadnji put izašao na pozornicu, Mojmir je samo stao iza mikrofona i uz smiješak rekao: „Vi niste normalni. Još samo jedna!“. Da je to bilo moguće, vjerojatno bi svi prisutni rado ostali do jutra i uživali u slavlju života koje se dogodi svaki put kad Kries zasvira. Neusporediv glazbeni izričaj drevnih etno melodija dovodi publiku u teško opisivo, gotovo praiskonsko stanje svijesti u kojem nema zapreka čistom i jednostavnom uživanju u glazbi čitavim tijelom. To je još jedan od razloga zašto je toliko teško otići, jer je publici uvijek potrebno „još malo“. Kries Vintage 2016 16Od Kriesa smo ovom prilikom, kao i svaki put do sada, dobili puno više od toga. Unatoč tome, svejedno zavidimo onima koji će prisustvovati drugom nastupu u Vintage Industrial Baru jer jako dobro znamo što ih čeka, a Kriesa nam nikad nije dosta. Više je nego očito zašto su oba koncerta rasprodana i zašto se još uvijek traži karta više. Nestrpljivo očekujemo njihov treći album čiji je izlazak najavljen za prvu polovicu 2016. godine.

IzvještajiThe Dire Straits Experience podigli na noge ispunjeni Lisinski


Rock propovijed: Goran Bare i Majke u Vintage Industrial Baru


Matijine vile igrom osvojile Tvornicu


Flaner i Colostrum razbudili Klub kulture


Hali Gali tulum u AKC Attack!


Održan je 3. Superval u Vintage Industrial Baru


Avalanche Kaito: Glazbena lavina u Močvari


Antun IDEM u Très Chic Caféu


U Lisinskom izveden sjajan balet Romeo i Julia


Sve samo ne Luzeri u Klubu kulture


Prigušeni taktovi glazbenog „fusiona“ Chuia u pulskom Kotaču


Josipa Lisac obilježila 50 godina "Dnevnika jedne ljubavi"


Švesterovo u Tvornici


Moćan i energičan Zoster rasplamsao Tvornicu


Sunnysiders u SAX!-u promovirali album "27 Stitches"


KBO! nastupio u Tvornici


U lisinskom održan Symphonika On The Rock


Galerija fotografija: (ne)normalni u Tvornici


Bezvremenska Natali Dizdar nastupila u Petom kupeu