Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

CineStar 1

Jučer, 13. rujna prikazana je snimka rock koncerta “David Gilmour Live At Pompeii” u obje rasprodane dvorane kina Kaptol Boutique Cinema u sklopu Kaptol centra Zagreb kao i u 2000 odabranih kino dvorana diljem svijeta.

Projekcija za koju je postojao izniman interes prikazana je jednokratno (”One Night only”), pa je i to bio dodatni razlog i poticaj da se jučer bude na projekciji.

Kao najava filma, prethodno su izdana dva koncertna singla: ”One Of These Days” i ”Rattle That Lock”.

Snimka rock koncerta kao dio turneje Davidova albuma iz 2015. ”Rattle That Lock” 2015.-16. u trajanju malo kraćem od dva sata. Film sadrži 16 izabranih pjesama (kao kombinacija dvije koncertne večeri) u kojima je 2600 posjetitelja koncerta rimskog amfiteatra imalo prilike doživjeti uživo i to na multimedijalni način s bogatom produkcijom u vidu svjetlosnih efekata, pirotehnike i već dobro poznatim projekcijama spotova i animacija na okruglom platnu koje su zaštitni dio Gilmourovih koncerata u što smo se mogli i sami uvjeriti u Hrvatskoj, na koncertu u Puli iz 2015.g. kojiim je i započeo spomenutu koncertnu turneju.

David Gilmour 1

Legendarni koncert Pink Floyda iz 1972. ”Live At Pompeii” odsviran je bez publike i spada u nezaobilazni dio povijesti rocka i za Gilmoura je nakon 45 godina poseban emotivan doživljaj što se vidi već u uvodnom dijelu filma u režiji Gavin Eldera gdje David predstavlja svoj band sastavljan od vrhunskih glazbenika koji dobro poznate pjesme u koncertnoj izvedbi pretvaraju u pravu raskošnu poslasticu opravdanog epiteta ”The Voice and Guitar of Pink Floyd”, bez obzira na kojoj gitari Gilmour trenutno svira. S prethodnih Davidovih turneja također postoje snimke koncerata kao podsjetnik na odlične koncerte od kojih se posebno ističe: ”Live in Gdansk” odsviran sa simfonijskim orkestrom i Rick Wrightom na kojem je i posljednji puta izvedena legendarna pjesma Pink Floyda ”Echoes” i koju nažalost David više ne želi izvoditi bez Rick Wrighta koji je preminuo 2008.

Žestoka pjesma ”One Of These Days” s albuma Pink Floyda Meddle iz 1971. je jedina zajednička pjesma koja je poveznica oba koncerta.

David Gilmour Live at Pompeii

Koncert počinje skladbom ”5 A.M”, nastavlja se izborom pjesama Pink Floyda i Davidovih samostalnih albuma ”On An Island” i ”Rattle That Lock”, a koncert završava odličnom izvedbom legendarne ”Comfortably Numb” u kojoj najviše dolazi do izražaja Gilmourova virtuoznost na gitari i vokalu, a evidentna je sinergija cijelog pratećeg banda koji istinski uživa kao i publika.

Film je prikazan kao najava skorog izlaska (29.9.) albuma David Gilmour Live At Pompeii, u više formata: CD, LP, Digital, DVD, Blu-ray, a kao i obično na službenoj stranici dostupni su i paketi s dodacima za fanove. (http://store.davidgilmour.com/store/)