Izvještaji

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Toto

Iako je Steve Lukather već dvaput nastupao u Zagrebu, ovaj put nam je prvi put stigao kao Toto i to u prepunu Malu dvoranu Doma Sportova. Za one koji se možda nikada nisu susreli s imenom Toto možda je zgodno napisati da je to bend u dobi od 42 godine (iako službeno slave 40 – Toto, 40 Trips Around the Sun) čije ste pjesme sigurno negdje čuli bila to  „Africa“, „Rosanna“ ili možda „Hold the Line“. Bilo to na radiju ili ste možda čuli njihove covere u klubovima a da i niste znali da je to Toto. Jako mladima bi se vjerojatnije slikovitije objasnilo: možda ste Totu dali i jedan klik između milijuna i milijuna klikova koje su sakupili na Youtubeu, a vaši stariji znanci su im možda dali „like“ na Facebooku na kojemu Toto ima gotovo milijun i pol likeova. Danas je to naime tako.

A oni koji jako dobro znaju tko je Toto su ulaznice za koncert kupili prije par tjedana te sinoć dupkom ispunili Malu dvoranu Doma sportova dok su neki nažalost ostali bez ulaznica i propustili jako dobar koncert. Cijena ulaznice za bend ovakvog kalibra bila je više nego prihvatljiva – od 200 kuna u pretprodaji do 260 kuna na ulazu. Pod „kalibrom“ mislim na njihovu svjetsku slavu ali i na sve ono što ću ispod napisati tj., sve što smo dobili u skoro dva i pol sata njihovog nastupa.
toto1Šou je krenuo u 21:00 s „Alone“, čisto da nam kažu da su tu, a već je druga pjesma „Hold the Line“ izazvala erupciju u publici. Nakon treće nas je pozdravio Steve Lukather za kojeg mi se čini da je duša benda, što je samo moj subjektivni dojam. Cijeli je bend na pozornici bio jako dobro raspoložen tijekom koncerta, a posebno mi se svidio njihov pripovijedački dio uklopljen u akustični set kada su govorili o tome kako se Toto uopće okupio i kako su se pjesme „rađale“. Za vrijeme akustičnog seta, cijela je dvorana pjevala „Mushangu“, a zatvorili su ga sa  „Stop Loving You“.
Nedugo zatim Steve Lukather je predstavio bend, od pjevača Josepha Williamsa, klavijaturista Steve-a Porcara (koji je napisao „Human Nature“ za Michaela Jacksona, koju su i izveli), Davida Paicha (koji je rekao da ima korijene ovdje, i da, sad najednom Paich zvuči – Pajić), a jednome smo otpjevali i sretan rođendan.
Čuli smo i sjetnu „While My Guitar Gently Weeps“ od The Beatlesa, a vrhunac je dakako bila „Africa“ pa iako su prošla dva sata otkako je koncert počeo publika je pokazala da nije nimalo umorna i da se glasnice nisu umorile te da bi ju mogla pjevati još satima. Na bis smo dobili „The Road Goes On“ i time se Toto za ovu večer oprostio sa Zagrebom.
toto2Pravi je užitak gledati bend koji ne samo da ima dobre pjesme nego i izvrsno zvuči, a najveći užitak je vidjeti kada je bend dobro raspoložen i kada pokloni i srce i dušu publici (za razliku od nekih koji dođu, izvedu tehničko savršenstvo ali – preko volje). Uz Tota su se sinoć neki vratili par godina unazad, neki su naučili možda neki novi trik na gitari, neki su izgubili glasnice, neki su se čak i naplesali, ali sigurno nitko nije otišao bez ikakvog dojma. To je naprosto bilo – to. To je bio Toto!

Toto setlista:
Alone
Hold the Line
Lovers in the Night
Spanish Sea
I Will Remember
English Eyes
Jake to the Bone
Lea
Rosanna
Akustično-pripovijedački dio:
Miss Sun
Georgy Porgy
Human Nature (Michael Jackson cover)
Holyanna
No Love
Mushanga
Stop Loving You
----
Girl Goodbye
Angela
Lion
Dune (Desert Theme)
While My Guitar Gently Weeps (The Beatles cover)
Stranger in Town
Make Believe
Africa
Bis:
The Road Goes On