Izvještaji

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

jethro tull dragutin andric soundguardian com 3

U slavljeničku turneju njihovih 50 godina rada i djelovanja uvršten je i Zagreb, i to dana 13. listopada 2018., što je fanovima ovog benda bio debeli razlog da sinoć potegnu u Zagreb kako bi nazočili znakovitoj retospektivi glazbenog rada Jethro Tulla. Budući da i sebe ubrajam u tu grupaciju, možda ovaj tekst neće imati baš preveliku dozu objektivnosti, ali tako je kako je... i to ništa i nitko promijeniti ne može.

Mnogi od nazočnih vjerujem da su tu bili zato jer vole ovaj bend. Zapravo, ako malo bolje razmislim, vole glazbeni opus Iana Andersona. Top Of The Pops, Marquee Club, radio Luxemburg, odnosno sve ono što je šezdesete godine prošlog stoljeća činilo tako osobitim, dobilo je dodatno na težini njihovom pojavom.

jethro tull dragutin andric soundguardian com

Kada je u pitanju početak rada, onda je za Jethro Tull sve počelo 1968. godine. Priča koja biva glazbeno prezentirana, osobito u prvom dijelu koncerta, šalje izuzetno snažnu i moćnu poruku tko je zapravo Jethro Tull. To je bend čija pokretačka snaga, srce i duša je upravo Ian Anderson oko kojeg se, zapravo, sve vrti. Taj prvi dio koncerta bio je doista snažan, uigran, moćan, a prateći glazbenici itekako sigurno i bez imalo zadrške vrlo profesionalno obavljaju svoj dio posla. Malo su mi se ispočetka dojmili izvještačeno i sterilno, kao da su suzdržani, kao da ne smiju prijeći određene granice i limite. No, kasnije se sve to pretočilo u istinski glazbeni doživljaj, koji svatko ponaosob posebno doživljava i percipira. Jasno je svima da je koncertu nazočila publika koja itekako dobro poznaje Tullovce, ipak ovo je bio koncert baš za njih. Posljednji puta JT bili su u Zagrebu 2004. godine i jednako tako održali su doista dobar koncert. Sinoć, 14 godina poslije JT ponovo ispisuje neke nove stranice svoje impresivne povjesnice. Iako, ruku na srce, moram priznati da je JT=IA, prateći glazbenici su svako sjajni glazbenici, ali Ian Andreson je uvijek prvi kada se spomene ovaj bend i time je ta njegova uloga dobila svu onu težinu, koja se toliko vidi i osjeća u bendu.

jethro tull dragutin andric soundguardian com 14

Ian Anderson (vokal, gitara, usna harmonika, flauta), David Goodier (bas gitara), John O'Hara (klavijature), Scott Hammond (bubnjevi) i Florian Opahle (gitara) je trenutna postava benda. Nekadašnji članovi benda: Mick Abrahams, John Evan, Clive Bunker, Jeffery Hammond javljali su se putem video poruka i zaželjeli su neke od poznatih pjesama JT-a. Pored njih javljaju se i drugi specijalni gosti, glazbenici od Stevea Harrisa (Iron Maiden), preko Joea Bonamasse, Slasha do Tommy Iommija, koji su doista impresionirani ovim značajnim jubilejom.

Taj prvi glazbeni set nekako je bio puno izražajniji i glazbeno dojmljiviji. Za mene posebno iznenađenje je bila izvedba pjesama "Dharma for One" i "Passion Play". Te pjesme su jasno pokazivale njihovu poveznicu s bluesom znalački upakiranom u neke druge i drugačije oblike .

jethro tull dragutin andric soundguardian com 8

Nakon stanke, koja je zapravo bila tu zamišljena kao jedan mali "piss-buy break" uslijedio je drugi dio koncerta u kojem istinski zaljubljenici u njihovu glazbu, po mom skromnom mišljenju, nisu ostali kratkih rukava. Gledajući gotovo punu dvoranu uživao sam od spoznaje da su pored nas starijih i onih još više starijih u dvorani i ljudi, generacije, koje će nadam se prenositi cijelu tu priču i glazbenu "furku" mladima koji tek dolaze.

Jedan od posebnih detalja koji valja istaknuti je profesionalni pristup pridržavanja satnice i set liste u kojoj nema ni milimetarske izmjene niti promjene. Komentari su bili raznovrsni, ali u cjelini publika je bila zadovoljna jer su u dva puna sata dobili impresivan glazbeni presjek, koji pored svega ima i onaj edukativni karakter, što također osobno pozdravljam!

jethro tull dragutin andric soundguardian com 4

Za mene osobno nazočiti koncertu Tullovaca bilo je pitanje kredibiliteta, jer ipak su oni moj "favourite" bend. S druge pak strane Anderson i društvo pokazali su se u izuzetno raskošnom svjetlu, bez imalo sustezanja, osobito nakon nekoliko početnih stvari sve je poprimilo vizualnu i zvučnu sliku kakvu bend njihovog kalibra i zaslužuje, iako mi se čini da je "sound" mogao biti malo jači i bolji. Kao i uvijek stojim ispred mix pulta, no, možda sam ovaj puta otišao malo bliže pozornici. Neki transparenti u publici s ispisanim željama nisu se ostvarili, čak je sam Ian Anderson tražio da se takvi natpisi u potpunosti maknu.

Nema predgrupe, u pozadini svira, mada vrlo tiho, njihova glazba, sve se odrađuje vrlo ažurno i odgovorno, jer sutra je novi dan i zasigurno pred njima je još jedan koncert i tako već 5 desetljeća. Ian Anderson se fenomenalno drži sa svojih sedam desetljeća za vratom, 5 desetljeća intenzivnih nastupa, turneja, bezbroj događanja, i stalnih glazbenih angažmana, kako sa samim bendom, tako i u svojim solo projektima. Treba sve to posložiti i podrediti sebi tako da sve ne ode u nekom drugom smjeru.

jethro tull dragutin andric soundguardian com 20

Kada se sve stavi na hrpu, kada se sve zbroji i oduzme, Anderson i društvo odradili su još jedan odličan koncert i to je to! Sutra je novi dan, novi grad, nova država, novi kontinent i tko zna što još. Ali za Jethro Tull to je samo još jedna nova priča koja čeka da bude realizirana.

Set lista

Prvi dio:
My Sunday Feeling
Love Story
A Song for Jeffrey
Some Day the Sun Won't Shine for You
Dharma for One
A New Day Yesterday
Bourrée in E minor (Johann Sebastian Bach cover)
My God
Cross-Eyed Mary
Thick as a Brick

Drugi dio:
A Passion Play
Too Old to Rock 'n' Roll, Too Young to Die
Songs From the Wood
Ring Out, Solstice Bells
Heavy Horses
Farm on the Freeway
Aqualung

BIS
Locomotive Breath

Yours
Mladen Loncar - Mike