Izvještaji

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

DSC05616a

Ljubljanski Centar urbane kulture - Kino Šiška u subotu je ugostilo jednu od najzanimljivijih pojava na glazbenoj sceni u zadnje vrijeme, losanđeleski electro-pop/funk/jazz sastav Knower. Izvorno dvojac kojeg su osnovali multiinstrumentalist Louis Cole i Genevieve Artadi, pjevačica i autorica, Knower su popularnost stekli objavljivanjem samostalno produciranih pjesama popraćenih zabavnim niskobudžetnim video spotovima na YouTubeu, te uskoro zaradili simpatije publike i poštovanje kritike i kolega iz glazbenih krugova.

Oboje školovani glazbenici, Louis Cole i Genevieve Artadi uskoro su pojačali snage udruživši se s drugim sjajnim glazbenicima, među kojima najčešće surađuju s basistom Samom Wilkesom i saksofonistom Samom Gendelom. Na ljubljanski su pak koncert stigli bez spomenute dvojice, u nestandardnom peteročlanom sastavu s dva klavijaturista i basistom s kojima prvi put sviraju uživo, no publici su pružili upravo onakvu čvrstu, uigranu i zaigranu klupsku svirku kakvu je i očekivala.

DSC05668a

U intimnom i kvalitetno ozvučenom prostoru kina Šiška – sada koncertnoj dvorani u sklopu modernog kulturnog centra nastalog prenamjenom i renovacijom kina koje je u istom prostoru djelovalo od 1962. godine – publika željna svježe i kvalitetne urbane glazbe došla je na svoje tijekom stominutnog nastupa tijekom kojeg su nas Knower počastili svojim poznatijim stvarima kao što su „Overtime“, „Hanging on“ i „Time Traveler“, ali i razigranim improvizacijama te jednim demo uratkom koji su, prema riječima Louisa Colea, dosad samo jednom zajedno jammali u hotelskoj sobi.

Uz vrhunsko glazbeno umijeće svih članova sastava koje se ogledalo kako u zajedničkoj svirci, tako i u povremenim solo točkama, Knower su nas proveli svojim nevelikim ali raznolikim opusom i pritom zabavili neopterećenim i opuštenim scenskim nastupom, duhovitim komentarima i prepričavanjem raznih anegdota, od kojih je slovenskoj publici najsimpatičnija bila ona s posjeta Postojnskoj jami ranije toga dana. Očito poneseni reakcijama vidno oduševljene publike koja ih najradije ne bi bila pustila da odu s bine, Knower su odsvirali čak dva, doduše kratka, bisa, donijevši dašak bjelosvjetske glazbene scene u naše susjedstvo.

DSC05701a

Za tu koncertnu poslasticu zaslužan je program Musicology Barcaffé Sessions u sklopu kojeg su u Hrvatskoj, Sloveniji i Srbiji koncerte održala brojna zvučna imena, a od predstojećih nastupa valja istaknuti Keziaha Jonesa u zagrebačkoj Tvornici kulture 1. prosinca, dok je predstavnik organizatora najavio i nastup zasad još nepoznatog posebno „velikog“ izvođača na ljubljanskim Križankama idućega ljeta.