Izvještaji
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

P1250011

22.08 sati. Zvukovi otkucaja srca. Na kružnom video zidu konture pluća koje se povećavaju i transformiraju u elektrokardiogram. Show oživljava. Kaotična mješavina poznatih zvukova Pink Floyda, fragmenata, prikaza Mjeseca, starih fotografija, slika prednjih strana albuma... i, „bum“. Po prvi put u Zagrebu, u klubu Boogaloo, počinje koncert prvog hrvatskog pravog tribute benda Pink Floydima.

No, prije nego što se osvrnem na sam koncert, vratimo sat nekih sat i pol unazad. Vrata su se otvorila u 21 sat. Red je već bio poveći, tako da je trebalo pričekati na ulaz. Kada sam konačno ušao u veliku dvoranu Boogalooa, na moje iznenađenje, unutra je bio popriličan broj ljudi. Atmosfera je bila ugodna, šank popunjen, a u pozadini su se vrtile dobre klasične rock stvari.

P1260221

The Croatian Pink Floyd ambiciozan je projekt karlovačkih glazbenika. S obzirom na veličinu projekta, trebalo im je dvije godine da poslože produkciju i uvježbaju poprilično zahtjevan materijal od nekih dva sata. Prvi pravi, cjelovečernji nastup imali su samo u Karlovcu u ožujku 2018. godine. Iako je povijest i diskografija Pink Floyda izuzetno bogata i ima nekoliko različitih faza, odlučili su se, u konceptualnom smislu, zaigrati na sigurno te uskrsnuti svojevrsnu skraćenu, minijaturnu audio-vizualnu repliku live albuma Pulse s koncertne turneje Division Bell iz 1994. godine.

Kao što pretpostavljate, tu su bili nezaobilazni kružni video zid, na kojemu su se vrtile različite animacije, snimke, fotografije itd. te izvrsno osvjetljenje s jednako tako nezaobilaznim laserima. Naravno, sve je to izgledalo neusporedivo skromnije od originala, no bilo je na sasvim pristojnoj razini. Jedina stvar u cijeloj ovoj priči koja je bila ispodprosječna je loša rezolucija rasterske slike na video zidu koja je umanjivala cjelokupni dojam.

Nakon uvodne „In the Flash“ s albuma The Wall, s prigodnim stihovima „so ya, thought ya, might like to go to the show, to feel the warm thrill of confusion“, manje-više predvidljivo su se redali najveći hitovi, onako kako su izvedeni na albumu Pulse, s ponekim varijacijama. Uglavnom su to bile najpoznatije stvari s albuma The Division Bell, A Momentary Lapse of Reason, The Wall, Wish You Were Here i, nezaobilaznog, The Dark Side of The Moon.

P1250041

Publika je izvrsno primila hrvatske Floydovce, tako da su se nekoliko puta zahvaljivali, kako na hrvatskom, tako i, iz nekog razloga, na engleskom. Rekao bih da je publika možda i najeuforičnije reagirala na saksofonisticu Anitu Gossain i izvrsnu vokalisticu Ivanu Kurs Podvorec, nagradivši ih zasluženim pljeskom.

Jedna interesantna stvar bila je da je, po meni, najbolji zvuk solo gitare imao zapravo vokal i gitarist Damir Biondić, koji inače nije solo gitarist. Naime, on je „ubo“ poznatu solažu „Another Brick in The Wall“ baš onako kako treba, s pravim gilmourovskim tonom. Da se razumijemo, druga dvojica gitarista su odlični, posebno Ivan Leto Radočaj, no čini mi se da su u miksu njihove solaže bile, iz nekog razloga, tiše, a trebale bi biti nešto istaknutije od pozadine. Sam Biondićev vokal je, inače, jako dobar, no nešto je grublji, jači i drugačije boje od Gilmourova osjetljivijeg i nježnijeg vokala. Naravno da to mijenja dojam zvučne slike, no ne toliko da bi spriječilo uživanje u koncert.

P1250149

Meni osobno, koncert je bio predvidljiv i dosadan, što nije toliko do samog benda, koliko do mene, budući da sam se preslušao i zasitio tribute bendova Floyda. Nedostajalo mi je novosti, izazova i uzbudljivosti. Floydi imaju toliko bogatu diskografiju, da zaista nije nužno ziceraški tupiti uvijek iznova po istim, milijun puta odsviranim pjesmama, na isti stilski način Floyda iz 1990-ih. No, razumijem želju i ljubav prema tim pjesmama u takvim izvedbama. Na kraju, to je i najbitnije. Strast prema Floydima se osjetila, što je publika prepoznala i s razlogom nagradila ovacijama.

Popis pjesama:

1. In the Flash
2. Learning to Fly
3. Keep Talking
4. Sorrow
5. Hey You
6. High Hopes
7. Another Brick in the Wall, Part II
8. Shine on You Crazy Diamond
9. Breathe
12 On the Run
13. Time
14. The Great Gig in The Sky
15. Money
16. Us and Them
17. Wish You Were Here
18. Comfortably Numb

Bis:
19. Wish you Were Here

IzvještajiThe Dire Straits Experience podigli na noge ispunjeni Lisinski


Rock propovijed: Goran Bare i Majke u Vintage Industrial Baru


Matijine vile igrom osvojile Tvornicu


Flaner i Colostrum razbudili Klub kulture


Hali Gali tulum u AKC Attack!


Održan je 3. Superval u Vintage Industrial Baru


Avalanche Kaito: Glazbena lavina u Močvari


Antun IDEM u Très Chic Caféu


U Lisinskom izveden sjajan balet Romeo i Julia


Sve samo ne Luzeri u Klubu kulture


Prigušeni taktovi glazbenog „fusiona“ Chuia u pulskom Kotaču


Josipa Lisac obilježila 50 godina "Dnevnika jedne ljubavi"


Švesterovo u Tvornici


Moćan i energičan Zoster rasplamsao Tvornicu


Sunnysiders u SAX!-u promovirali album "27 Stitches"


KBO! nastupio u Tvornici


U lisinskom održan Symphonika On The Rock


Galerija fotografija: (ne)normalni u Tvornici


Bezvremenska Natali Dizdar nastupila u Petom kupeu