Izvještaji
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

DSC 0906

Rumunjski glazbeni virtuoz Georghe Zamfir, poznat kao ''kralj Panove frule'', nastupio je u srijedu 6. ožujka u Velikoj dvorani Lisinskog na svečanom koncertu povodom rumunjskog predsjedanja Vijećem Europe.

Panova frula (ili siringa) antički je instrument s pet ili više međusobno povezanih cjevčica, koje su poredane po veličini i širini. Popularan je narodni instrument, a obično se izrađuje od bambusa ili trstike. Ime dolazi iz antičkog mita u kojem nimfa Siringa, ne želeći uzvratiti Panu ljubav, skoči u vodi i pretvori se u trstiku, a Pan si od te trstike napravi sviralu.

DSC 0907

Zamfir svira proširene verzije Panove frule (i to zakrivljenu varijantu, koju je baš on popularizirao), od 22 do čak 30 cjevčica (na koncertu ih je imao nekoliko), što rezultira većim tonskim rasponom. Zamfira je ''otkrio'' švicarski etnomuzikolog Marcel Cellier, koji je proučavao rumunjsku etno glazbu 60-ih, a kompozitor Vladimir Cosma predstavio je Zamfira zapadnoj Europi 1972. kao solista u hit soundtracku za film The Tall Blond Man with One Black Shoe. Otada je Zamfir sudjelovao u brojnim projektima filmske glazbe (Francis Lai, Ennio Morricone itd.) , što ne čudi s obzirom da markantni zbuk Panove frule ima stanovitu ''filmičnost''. Tako je krenuo njegov komercijalni uspon, TV reklame prozvale su ga ''kraljem Panove frule'' i tako je došao do najšire publike, predstavivši ovaj, tada pomalo opskuran, instrument suvremenoj publici i spasivši ga od zaborava.

DSC 0914

U Lisinskom je nastupio sa svojim bendom s nizom instumenata tipičnih za etno glazbu. Koncert je započeo obradama ikoničkih kompozicija poznatih najširoj publici, kao što su El Condor Pasa, Memory (Andrew Lloyd Webber), Et maintenant (Gilbert Becauld), uvevši slušatelje u zavodljivi zvuk Panove frule. Te su izvedbe bile korektne, no aranžmani su bili pomalo revijalni i ne pretjerano kreativni. Uostalom Zamfir je poznat po suradnjama s mainstream klasičarima koji ciljaju na najširu publiku i flertuju s revijalnom glazbom (R. Clayderman, A. Bocelli itd.). No kad su na red došle rumunjske etno kompozicije, postalo je jasno da je to Zamfirov forte. Maestralnom, energičnom izvedbom glazbenici su nam predstavili uzbudljivu riznicu rumunjskog etna. U dva navrata bendu se umjesto Zamfira pridružila mlada sopranistica koja je prvo izvela Summertime i Con te partiro, a u drugom izlasku rumunjske etno kompozicije. Dopadljiv glas i korektna izvedba, ali ništa senzacionalno. I malo klišejast slatkasti nastup (''I love you, I love you, Zagreb''). Zamfir je nastup zaključio poznatom filmskom temom iz The Tall Blond Man with One Black Shoe, a bisa nije bilo.

DSC 0928

77-godišnji Georghe Zamfir glazbenik je neospornog talenta, inače zanimljivo je spomenuti da drži rekord među rumunjskim glazbenicima po broju snimljenih nosača zvuka (čak 185) i da je jedini europski umjetnik s dvije zlatne ploče u SAD-u. Dobitnik je brojnih nagrada, priznanja, viteških naslova i predsjedničkih odlikovanja. U Lisinskom nam je pružio reprezentativnu demonstraciju svog talenta, i usprkos povremenim revijalnim tonovima, ljubitelji kvalitetne etno glazbe mogu biti zadovoljni izvrsnim potupurijem iz rumunjske etno riznice.



Izvještaji



Mariza oduševila punu dvoranu Lisinskog


Sukhishvili u Lisinskom - II. dan


Poluintimni koncert velikog gospodina u maloj Šiški


Mimika Orchestra nastupio u ciklusu Chiaroscuro


Sukhishvili u Lisinskom - I. dan


Kawasaki 3P sirovo i jako zagrmili Tvornicom kulture


Nirvana tribute u VIB-u


Perpetuum Jazzile u Lisinskom


HC PUNK-erija u domu kulture zvanom Močvara


Judas Priest, Saxon i Uriah Heep u Beču


Galerija fotografija: Stare pizde + Prazna kutija


Galerija fotografija: Skotni vrag


Dalmatinsko jugo i akustična Vlatkova rapsodija


freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici