Izvještaji

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Evergrey 6432Prije više od 12 godina Evergrey je prvi put svirao u zagrebačkoj Močvari. Sjećam se jako dobro te zimske večeri i kako su otvorili s „Blinded“. U tih 12 godina između njihovih nastupa u Močvari, Evergrey je imao turbulentna razdoblja. Jonas i Henrik su napustili bend (pa se vratili), a jedini „novi“ član od onda je Johan Niemann (tada je s Evergreyem nastupao Fredrik Larsson – danas basist Hammerfalla). Snimili su i albume „Torn“ (2008.), „Glorious Collision“ (2011.), „Hymns for the Broken“ (2014.), „The Storm Within“ (2016.) i „The Atlantic“ koji su izdali ove godine te koji ovom turnejom i promoviraju.

Ispred Evergreya nastupila su tri benda, rumunjski Crossing Eternity koji se ni po čemu nije istaknuo, dok je talijanski Genus Orsinis Dei popravio dojam. Ako ništa drugo, bili su daleko zanimljivi od prethodnika. Finski Bloodred Hourglass mi je zvučao poput benda koji želi biti Children of Bodom. No, koliko god oni ozbiljni bili, nisam se mogla oteti smijehu jer mi je jedan član benda bio pljunuti Saša Lozar. Ipak, publika je ipak došla zbog Evergreya.

Evergrey 6420Počelo je jako loše za Tomov glas. Muku je mučio na „A Silent Arc“ te se činilo da ako se tako nastavi, bit će to propast za koncert. Srećom, na drugoj je pjesmi propjevao. Druga pjesma, „Weightless“ je najistaknutija s novog albuma i publika ju je jako dobro prihvatila. Komunikacija s publikom je bila izvrsna, Tom i dečki su izvodili svoje štoseve, a oni koji nisu zavirili u set listu prije koncerta su s nestrpljenjem čekali stare stvari. A to se dogodilo na nečemu što bismo možda mogli nazvati „bis“ budući da su se samo svjetla pogasila, a bend je nastavio sa svirkom. „Recreation Day“ i „A Touch of Blessing“ su bile pjevane iz sveg glasa. Rikard Zander na klavijaturama i Henrik Danhage su imali i svoje solo točke između te dvije pjesme, a završilo je s „King of Errors“ koja je za mene osobno vrlo emotivna stvar jer su u videu za tu pjesmu otkrili kako su se Jonas Ekhdahl i Henrik Danhage vratili u Evergrey, a svim ljubiteljima Evergreya njih dvojica su upravo ono što Evergrey jest.Bila sam skeptična oko broja ljudi koji će doći vidjeti i podržati Evergrey jer sam mislila da valjda sve ove godine nije postojao interes, no, ugodno sam se iznenadila jer je klub bio pun. Ono što me još više iznenadilo je da je publika pjevala i nove pjesme. Naravno, bilo je i nas kojima su nedostajali „Monday Morning Apocalypse“, „Rulers of the Mind“, „The Masterplan“, „Nosferatu“… no, i sam Tom je rekao kako će neki od nas otići doma nezadovoljni jer nisu čuli svoje omiljene pjesme, a oni će ispasti najveći assholes, ali tako je kako je. Nastup traje 90 minuta a oni su svirali novi album i one, ha, ne tako stare.

Evergrey 6381Jedino neugodno iznenađenje (na koje bih se trebala priviknuti, ali nikako da se priviknem) su cijene majica od 150-180 kuna. Hoodieca 300. Uh, to boli! No, cijena ulaznice je bila korektna. Lijepo je da su imali i gramofonskih ploča (na koje su se nakon koncerta i potpisivali), a lijepo je i to da su odvojili vremena za slikanje, autograme i općenito druškanje s fanovima. Budući da je u punoj Močvari bila odlična atmosfera te da su i bend i publika bili jako dobro raspoloženi, oduševljeni jedni drugima i da se svima sve svidjelo, nadam se da na idući koncert Evergreya nećemo morati čekati 12 godina.

Evergrey set lista:

A Silent Arc
Weightless
Distance
Passing Through
The Fire
Leave It Behind Us
Black Undertow
My Allied Ocean
9.All I Have
 
Bis:
The Grand Collapse
Recreation Day
Keyboard / Guitar Solo
A Touch of Blessing
King of Errors