Izvještaji

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

DSC02666

Odlična žurka odigrana je u petak u Tvornici kulture. Iako je prostor bio prenamijenjen u manji pogon, u više točaka koncerta sastava Porto Morto osjetan je bio žar publike kakav zna biti i u velikom pogonu Tvornice. Već nakon nekoliko odsviranih numera, a nakon što su pozvonili na Portofon, atmosfera i zainteresiranost publike rijetko je pa bar imalo padala.

Iako je Portofon tek nedavno formirana cjelina, publika (vjerojatno sastavljena od potencijalno široke ekipe, prijatelja, suradnika, moguće i obitelji no sasvim sigurno i glazbenih entuzijasta i vjernih pratitelja zagrebačke alternativne scene koji su prepoznali potencijal ovogodišnjeg breakthrough albuma) vjerno je odzvanjala stihove pjesama naslovljenih jednom riječi. Stihova i ritmove za koje se publika može lako uhvatiti je na novom albumu puno što publika objeručke prihvaća. U korist naravno ide i činjenica da smo i dio pjesama mogli čuti i prije kao recimo pjesma Bijeg koja je u Tvornici bila odsvirana posebno hipnotično.

DSC02560

Očekivano, energija između osmorice na bini bila je na visokoj razini, svaki pojedinac je multi-instrumentalist spreman na razne vokalne improvizacije. Također je bilo za očekivati da će u pomoć Roku Crniću na vokalu doći i njegov suborac iz malog orkestra Apocalypso Now, Darko Rundek koji je samo dodatno upotpunio numeru Hodaj. Dakle, Porto Morto oslanja se u potpunosti na svoju instrumentalnu kvalitetu i širok raspon mogućnosti te relativno velike grupe svirača na bini. To je pokazano glazbeno i scenski, pokazano i na solo improvizaciji s biblijskim motivima za što možete i naslutiti koliko je teško opisati riječima. Tu je i posebna atmosfera pri izvedbi pjesme Kuća, vodećeg singla s albuma, s jasnom nakanom benda da promovira novi album, izvedbom pjesme još boljom i upečatljivijom nego na studijskom izdanju. Sve navedeno daje publici veliki razlog za slavlje na koncertu Porta Morta. Naravno niti im je ovo prvi koncert u Tvornici ili većem festivalu i niti im je Portofon prvi kvalitetan album, a niti su im zadnji pa od njih očekujemo još neočekivanog, savršenije i glasnije, svakako i učestalije.

Nadodajmo još i pohvalimo ambijent koji su gosti u Tvornici u petak navečer mogli uživati, sastavljen od konceptualno uređene bine koja se oslanja na motive Portofona uz pratnju odlične rasvjete. Sve je to bilo posebno pogodno i za objektiv, tako da uživajte i u prizorima ove odlične svirke.