Izvještaji

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

16 vulture industries by martina rusalkaOve je subote (27.4.) jedan maleni klub u Budimpešti – Vörös Yuk/Red Hell ugostio simpatičnu skupinu tri različita norveška metal benda – progressive sastav Madder Mortem, progressive black metalce Helheim koji se bave vikinškim temama te odlični avant-garde metal bend Vulture Industries. Madder Mortem je bend čiju jezgru čine brat i sestra Agnete i BP M. Kirkevaag koji su ovaj projekt pokrenuli davne 1993. godine. Svoj su set počeli nježno dok se Agnete ispričavala publici što već osamnaest godina nisu bili u Budimpešti. Odsvirali su većinom stvari s najnovijeg albuma Marrow koji je izašao u prosincu prošle godine za Dark Essence Records.

Set su otvorili snažnom Liberator s novog izdanja te nastavili u tom tonu s pjesmama koje govore o unutarnjim duševnim borbama, gubitku voljenih te odnosu s bogom i onostranim kao što je My Will Be Done.
Tehnički i glazbenički zvuče iskreno, ujednačeno, na zanimljiv način spajajući snažan ženski vokal, zarazan groove, mračnu atmosferu dooma i teške gotovo sludge riffove.

5 helheim by martina rusalkaSljedeći nastupa kultni norveški bend Helheim čija je glazba ispunjena vikinškim motivima, iznimno melodičnim gitarističkim solažama, snažnim bubnjevima i igrom dva vokala. U nekim elementima dosta se zvukom približava Enslavedu, ali čvrsto drži black metal korijene. U Budimpešti su predstavili svoje novo studijsko izdanje Rignir koje je objavljeno u petak, 26. travnja netom prije ovog koncerta. Kao bend na pozornici odlično funkcioniraju te publici s lakoćom prenose svoju na norveškom ispjevanu priču o sjevernjačkom mraku, samoći i otuđenosti, ali na takav način da iz ozbiljnih, mračnih tema brzo prijeđu u neke lakše veselije vode zabavljajući publiku usputnim komentarima kako je „Norveška grozna država, ali je svejedno najbolja na svijetu i vole je svim srcem“. Uz puno smijeha i meditativnih trenutaka uz zaista dojmljive, transcendentne melodije, došli smo i do nastupa Vulture Industries.

17 vulture industries by martina rusalkaVulture Industries bih mogla opisati kao nekakav neobičan metal cabaret. Neobičan pogotovo po tome jer bend dolazi iz hladnog, kišnog Bergena kojeg ovako na prvu ruku povezujemo s krvavim, piromanskim black metal legendama. Ovaj bend, s druge strane, spaja nespojive elemente iz svih područja mračnih i čudnih kuteva ljudskog života, a što je najbitnije taj svoj neobični glazbeni svijet odlično prenosi u klupsku atmosferu na scenu i u njega uvlači i publiku – doslovno. Bjornar, frontman benda, savršeno komunicira s fanovima i tjera ih na suradnju postavljajući pitanja, grleći ih i dižući ih na pozornicu. U jednom je trenutku i sam sišao među fanove i započeo jedan vlakić koji se pretvorio u veliko kolo u kojem su sudjelovali skoro pa svi posjetitelji. Mogu reći da sam stigla na koncert ne znajući točno u što se upuštam, a na kraju sam izašla iz kluba s velikim osmjehom na licu bez i jedne brige na svijetu. Nema puno bendova koji ostave takav dojam.