Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

27

Lenny Kravitz je dva puta gostovao u Hrvatskoj, 2008. u Zadru te 2011. u Zagrebu. I taman kada su se domaći fanovi ponadali da su njegova gostovanja u jedinoj našoj postala tradicija, Lenny je odlučio da bi ipak bilo bolje da se malo odmorimo od njega. Čisto da se ne zasitimo, kako mi njega tako i on nas. Stoga su najokorjeliji 2014. morali potegnuti do, recimo, Beča, a protekloga vikenda "čak" do Ljubljane. Financijski gledano, nekome iz Zagreba čak i bolje odgovara to što je Lenny potvrdio Ljubljanu nego da je gostovao u Puli ili u Dalmaciji. Kako bilo. Lenny je gostovao na manje od 2 sata od Zagreba, a nama je ionako subotu bilo prihvatljivije provesti udišući svježi slovenski zrak s mirisom alpa uz pletenicu nešto glasnijih rifova i ljubavnih balada nego trateći vrijeme ne radeći ništa, ili još gore, viseći uz neki od ekrana.

I ovoga puta putovali smo sigurno i udobno s vrlo kul agencijom SviKoncerti.eu (hvala od srca!) te došli pred Stožice dovoljno rano da se pred dvoranom razvalimo na suncu i, uz sunce, uhvatimo nekoliko pjesama s tonske probe (Stillnes of Heart i Again). Zvučalo je opako i obećavajuće, baš kao i koncert kasnije. Lennyu i bendu je ovo prvi koncert europskog dijela turneje, a prije toga odradili su nekolicinu festivalskih datuma po južnoj Americi, uglavnom svirajući Lollopaloozu.

16

Potpisnik ovih redaka iz objektivnih razloga nije uspio poslušati, njemu nepoznatu, slovensku predgrupu, ali prema dostupnim informacijama niti u Sloveniji ne vlada pomama za njima, točnije većina ili nije čula za njih ili znaju tek površno bend i njegov opus. Tko zna, možda njihovo vrijeme tek dolazi. Mi se, svejedno, nadamo da su dobro ugrijali fanove koji su već tada bili u dvorani. Jer ako oni nisu, Lenny je dobro odradio svoj posao. Maher je, nema što. S preko 50 godina na leđima i dalje izgleda atraktivno, vodeći brigu kako o sebi tako i o odjeći koju će obući, tako da ljepšem spolu nije moglo biti loše na koncertu, taman da je on u konačnici ispao totalni fijasko. A nije.

04

Svirka je bila odlična, moćna, precizna, gotovo studijski savršena, a zvuk čist i jasan, dok vokalno Lenny i dalje briljira. Setlista je bila sasvim korektno posložena, uz zamjerku ne uvrštavanja pjesme Chamber, Lennyevog najjačeg hit singla u zadnjih 15 godina, štoviše, album Strut nije bio zastupljen niti jednom pjesmom. No, ne smeta jer je Lenny bio prijateljski raspoložen. Rado se spuštao među publiku u prvim redovima, a u jednom trenu se uspeo nekoliko stepenica po lijevoj tribini, gdje su ga fanovi s oduševljenjem dočekali i obasipali zagrljajima i dodirima. Nešto što se, eto, ne viđa tako često na koncertima.

Poruke ljubavi, jednakosti i jedinstva često je Lenny odašiljao bilo kroz pjesme bilo kroz poruke, a možda je najrječitiji bio u najavi anti-rasističke pjesme s dozom humora Mr. Cab Driver. Bend je bio odličan, u prvom planu apsolutno Gail Ann Dorsey na basu i ubojiti gitarist Craig Ross, iako niti ostatak benda nije previše zaostajao. Ne bi bilo fer da ih se makar ovako ne spomene jer su svi zajedno tvorili raskošnu zvučnu kulisu.

30

Otprilike dva sata nakon početka, koncert je zaključen s dvije pjesme na bisu. Baš one dvije koje smo mogli čuti na tonskoj probi. I nemamo primjedbi, bilo je glasno, bilo je romantično, bilo je veselo, a prije svega je bilo s dobrim omjerom novih pjesama i starih hitova.

01.jpg 02.jpg 04.jpg

05.jpg 06.jpg 07.jpg

08.jpg 09.jpg 10.jpg

11.jpg 12.jpg 13.jpg

14.jpg 15.jpg 16.jpg

17.jpg 18.jpg 19.jpg

21.jpg 22.jpg 23.jpg

24.jpg 25.jpg 26.jpg

27.jpg 28.jpg 29.jpg

30.jpg 31.jpg

Setlista:

Here to Love
We Can Get It All Together
Fields of Joy (First live performance since 2012)
American Woman (The Guess Who cover)
Get Up, Stand Up (The Wailers cover)
Who Really Are the Monsters? (Live debut)
Bring It On
Dig In
Freedom Train (First live performance since 2009)
Let Love Rule
It Ain't Over 'Til It's Over
Stand By My Woman
Can't Get You Off My Mind
Low
Ride (Live debut)
Mr. Cab Driver
Bank Robber Man (First live performance since 2002)
Fly Away
Are You Gonna Go My Way

Bis
Stillness of Heart (First live performance since 2012)
Again