Izvještaji

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

DSC 0058

U Ljubljani 23. travnja održao se izuzetan koncert, radi kojeg je itekako vrijedilo potegnuti na kišni dan do slovenske prijestolnice.

U Klubu CD Cankarjeva doma, maloj dvorani intimističke atmosfere nastupio je trojac sjajnih instrumentalista, od kojih svaki ima bogatu solo karijeru, a kao trio ostvarili su nevjerojatnu sinergiju: klavijaturist Jamie Saft, legendarni basist Steve Swallow i bubnjar Bobby Previte. Od 2014. zajedno su snimili tri albuma: The New Standard, Loneliness Road (s gostovanjem Iggyja Popa), i najnoviji You Don't Know the Life. Jamie Saft najpoznatiji je po suradnji s Johnom Zornom i njegovim labelom Tzadik, dakle po prilično avangardnim i eksperimentalnim glazbenim projektima, Stevea Swallowa ne treba posebno predstavljati, a Bobby Previte poznati je bubnjar, sjajan improvizator, koji je sa Saftom surađivao i na drugim projektima (a i sa Zornom).

DSC 0078

Na koncertu su izveli kompozicije sa spomenuta tri albuma, s naglaskom na zadnji album. U njihovom se izričaju prožimaju hipnotizirajuće melodije, elegancija klasičnih jazz pijanista, ekstatičnost free jazza 60-ih, sirovost bluesa, psihodelija, energičnost progresivnog rocka i svečanost crkvenih orgulja. Jamie Saft šaltao se između klavira i električnih orgulja (dok je na albumu "You Don't Know the Life" svirao i električno čembalo Baldwin). Orguljaški jazz trio ima dugu tradiciju u povijesti jazza (najpoznatiji je možda onaj Jimmyja Smitha), ali Saftov trio umjesto priklanjanja tradicionalnom obrascu istražuje neke nove smjerove i eksperimentira sa zvukovnim mogućnostima orguljaškog tria.

DSC 0125

Čuli smo većinom originalne kompozicije tria, uz pokoju obradu kao što je "Re: Person I Know" Billa Evansa, standard "Moonlight in Vermont", Bacharachovu ikoničku kompoziciju "Alfie", a i naslovna kompozicija zadnjeg albuma, markantna "You Don't Know the Life", obrada je psihodeličnog blues benda Moving Sidewalks iz 1968. Nevjerojatan je bio raspon ugođaja na ovom koncertu – od meditativno-veličanstvene atmosfere crkvenih orgulja, preko šarmantnog retro zvuka na Alfie, do uzbudljivih ritmičkih eksperimentiranja. Kao kod najboljih sastava, jako je teško izdvojiti jednog "lidera", najfascinantnja je njihova sinergija - tri originalne glazbene vizije izrodile su jednu novu, intrigantnu viziju. Jednako tako teško je reći jesu li uzbudljiviji bili solaži ili grupno muziciranje.

DSC 0159

Koncert je održan u dva seta s pauzom, a glazbenici su poslije potpisivali CD-e i družili se s publikom u neformalnom ambijentu Kluba CD. Bio je to sjajan i nadahnut nastup, zaigrano i inovativno istraživanje formata klavirskog i orguljaškog tria, iz kojeg je prštala sviračka strast svih članova benda.