Izvještaji

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

DSC02986

Sinoć su u šatoru CirkoБalkane (u Močvarinom dvorištu) zajednički koncert održali Kazan iz Zagreba i Monsieur Doumani, world music prvaci iz Cipra. Najave i očekivanja od kocerta i prije početka bile su velike, budući da je Monsieur Doumani u svojevrsnom vrhuncu popularnosti i world albumom godine 2018.

DSC03025

Jedan od najboljih prošlogišnjih etno albuma na domaćoj sceni po imenu Ružo snimio je Kazan koji je ujedno i otvorio večer za genijalni Monsieur Doumani. Kazan bez premca svira pjesme ukorijenjenu u domaću i tradiciju ostatka Balkana. Rade to vrlo šarmantno, ispred sedmorke stoji Dunja Bahtijarević, genijalna etno vokalistica. Violinu svira Lucija Stanojević, flautu Tatjana Bijelić, ritam sekciju čine Sebastian Jurić i Marko Šturman, a na dvije akustične gitare su Zvonimir Mikulandra i Danijel Maoduš, gitarist koji dvije večeri zaredom prošli vikend rasturio s Afionom u prepunom Saxu! Posljednji put kad sam slušao Kazan bilo je u zapadnijem dijelu grada, u Positive Breweryu kad je bend doživio tehničke i probleme s teškom mogućnosti adaptiranja sličnog prostora na njihov zvuk. Ovaj put nisu bili nadjačani od strane žamora publike i ugodno su iznenadili svirajući stvari koje slušamo voć mjesecima na albumu Ružo i sjajnom zbornom izvedom narodne Lako ti je poznati Kotarca. Zagrebačkom etno sastavu svakako odgovara svirati uz bok sjajnim stranim izvođačima srodnih žanrova, dok od njih očekujemo još nadahnjujućih izvedbi u nadamo se ambijentima upola genijalnim i odgovarajućim za slične svirke kao što je to šatoru CirkoБalkane! Kazan je rasplesao i niže uzraste u pratnji roditelja i raspjevao psića, samo jedno od brojnih zvijezda iz publike sinoć. Monsieur Doumani je postepeno uspio rasplesati i cijeli šator, a na đuskanje natjerati i mnogobrojne na puš-pauzama izvan ljudima krcatog šatora.

DSC03051

Osvrnimo se prije i na već spomenuti genijalan ambijent, šator koji će sljedećih dana slavlja dvadesetog rođendana kultne Močvare, osim genijalnih domaćih i inozemnih glazbenika, ugostiti i razna cirkuska ostvarenja prilagođenih svim uzrastima. Za detaljnih informacije potražite raporede 20 godina Moačvare, CirkoБalkane, i Vrela Zvuka. Vrelo Zvuka odgovorno je za sjajne koncerte već u prvih nekoliko mjeseci tekuće godine, pa ne mogu osporiti kvalitetu izvedbi jedinstvenih glazbenika poput Igraloma iz Niša i Pheonician Drivea iz Belgije koje smo vidjeli u režiji istih organizatora uspoređivajući ih sa izvedbama koje smo imali priliku čuti sinoć. Sinoćnje svakako odnose pobjedu zbog kvalitete zvuka, ambijenta progresive u interakciji s publikom što je večer stupala bliže kraju. I da, sve je to sinoć bilo potpuno besplatno.

DSC03064

Monsieur Doumani je atraktivan i neobičan bend, prvenstveno zbog instrumentalnog aranžiranja, Antonis Antoniou, ujedno i predvodnik na vokalu, svira tzouras, Demetris Yiasemides trombon a Angelos Ionas gitaru. Svoju popularnost zaslužuju zbog rijetkog talenta da spoj tradicionalnog i autorskog s naglaskom na humor i socijalne probleme upakiraju u nešto slušljivio i zanimljivo i ljudima sa sasvim drugačijih govornih područja i lokaliteta. Ipak, čini se da nama mediteranski zvuk sasvim dobro odgovara što publika zna objeručke prihvatiti iako joj nije presudno jesu li im pjesme s nagrađivanog albuma Agathin ili bilo kojeg drugog. Razumljivo je i da tekstovi što ih prenosi Monsieur Doumani nisu relevantni široj publici, no vokalna izvedba trojke da predočiti humor i poziv na dobru volju što sasvim sigurno prenose na publiku. Ovaj Ciparski sastav ima želju i volju komunicirati s publikom, pokazalo se na obostrano zadovoljstvo jer komunikacija je djelovala prisno između i za vremena izvedbe pjesama.

DSC03098Dvije grupe muzičara koje smo imali prilike slušati u cirkuskom ambijentu sinoć mogli smo čuti u više navrata prošle godine na valovima Radio Studenta i online streamovima emisije Izvorišta. S obzirom na to i činjenicu da se slični koncerti neprestano održavaju, možemo reći da scena cvjeta, barem u Zagrebu. Od Vrela Zvuka sljedeće je u organizaciji koncert vesele ekipe Andreja, Rundek & ekipa "Ftičeki. Od (nimalo) slične glazbe nadalje u koncertno bogatom svibnju dočekujemo Ifriqiyya Electrique, na samom kraju mjeseca - upad besplatan. Sva navedena zbivanja u prostoru su u prostorima Močvare, nijedno ne bih osporio u mogućoj šansi da preuzme titulu world koncerta godine.

DSC03271