Izvještaji

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

DSC03868

Ove srijede zagrebački je KSET ugostio jedan alternativni njemački bend Lingua Nada.

Na stranicama ovoga kluba najavljeni su kao „šašavi math-rock (…), hiperaktivno neuračunljiv, (koji) kormilari orijentalnim pop vodama, glasnim garage riffovima i drsko privlačnim melodijama“, ali se „usprkos divljim vodama ne odvajaju od suštinskog ritma svojih zabavnih pjesama. U riječima kolega sa scene, njihovi su nastupi poput kugle za rušenje zgrada obojene u neonske kamuflažne boje: zarazni, bolni, slatki, gorki – i glasni!“ Odlična najava benda koji se pokazao upravo takav – žestok, mlad i zanimljiv.

„Lingua Nada“ je bend koji je glazbeno izuzetno teško svrstati u bilo koji od glazbenih pretinaca. Sebe opisuju kao „njemački bend koji svira nestvarnu količinu glazbenih žanrova, ali uglavnom math rock, garage, emo, shoegaze, punk i surf“. Dakle, ima tu svega.

DSC03802

„Math-rock“ izuzetno je zahtjevan i zanimljiv žanr: ritmički složen stil, s mnogo eksperimentalne rock i indie glazbe. Pojavio se kasnih 1980-ih, pod utjecajem progresivnih rock bendova kao što su „King Crimson“ i Stevea Reicha. Kao što sam već naveo u nedavnoj recenziji njihova albuma prvijenca „karakteriziraju ga složene, atipične ritmičke strukture, uključujući nepravilno zaustavljanje i pokretanje unutar skladbe, kontrapunkt, neparni ritmovi, disonantni akordi i melodije“.

Nastup „Lingua Nade“, benda s nekoliko EP-a i tek jednim albumom prvijencem „Snuff“ kojega su izdali prošle godine, dečki su započeli nešto prije 22 h. Postavu čine Adam Lenox Jr (vokal, gitara i sintesajzer), Michel Geyer (vokal, gitare i udaraljke), Arvid Sobek (bas i prateći vokal) i Valentin „Valek“ Tornow (bubnjevi).

Započeli su s pjesmom „Proto“ i pred nažalost malobrojnom (ali oduševljenom) publikom, odmah pokazali što mogu učiniti dva mladića s dva sintesajzera, poneseni čvrstom vertikalom klasične ritam postave (električna bas gitara i bubanj). Druga pjesma „Yallah“ imala je primjese orijentalnog popa, a na trećoj pjesmi „Habibi“, jedan od klavijaturista prihvatio se električne gitare. Kao četvrtu pjesmu odsvirali su novi singl „Salam Cyber“. Ova pjesma krenula je s metalnim glasom iz zvučnika, vrlo je ritmična s nekoliko zanimljivih nepredvidivih promjena dinamike i naglim ubrzavanjem u drugom dijelu pjesme.

Kao petu pjesmu odsvirali su skladbu „Djinn“ - s puno efekata, jeke, promjena ritma, u kojoj članovi ovog mladog njemačkog benda istražuju glazbu na zanimljiv i nov način. Nakon nekih pola sata nastupa i glasnog odobravanja malobrojne publike, najavili su posljednju stvar, na što im je netko predložio da nakon toga odsviraju još dva bisa.

Nastup su završili pjesmom „Magic Bashar“ u kojoj su nazočnima ponovno demonstrirali nagle i odlično uvježbane promjene ritma, izvrstan solo na gitari u sigurnoj pratnji čvrste ritam sekcije.

Ukratko, KSET nam je ponovno predstavio jedan izvrstan, novi i kvalitetni mladi bend. Jedino za čime možemo žaliti jest njihov kratak nastup koji je trajao nekih 40-ak minuta. Da su dečki doživjeli veći odaziv publike, svakako bi osjetili poticaj i za širim predstavljanjem svoga repertoara.

„Lingua Nada“ - setlista:

Proto
Yallah
Habiba
Salam Cyber
Djinn
Magic Bashar