Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

DSC03868

Ove srijede zagrebački je KSET ugostio jedan alternativni njemački bend Lingua Nada.

Na stranicama ovoga kluba najavljeni su kao „šašavi math-rock (…), hiperaktivno neuračunljiv, (koji) kormilari orijentalnim pop vodama, glasnim garage riffovima i drsko privlačnim melodijama“, ali se „usprkos divljim vodama ne odvajaju od suštinskog ritma svojih zabavnih pjesama. U riječima kolega sa scene, njihovi su nastupi poput kugle za rušenje zgrada obojene u neonske kamuflažne boje: zarazni, bolni, slatki, gorki – i glasni!“ Odlična najava benda koji se pokazao upravo takav – žestok, mlad i zanimljiv.

„Lingua Nada“ je bend koji je glazbeno izuzetno teško svrstati u bilo koji od glazbenih pretinaca. Sebe opisuju kao „njemački bend koji svira nestvarnu količinu glazbenih žanrova, ali uglavnom math rock, garage, emo, shoegaze, punk i surf“. Dakle, ima tu svega.

DSC03802

„Math-rock“ izuzetno je zahtjevan i zanimljiv žanr: ritmički složen stil, s mnogo eksperimentalne rock i indie glazbe. Pojavio se kasnih 1980-ih, pod utjecajem progresivnih rock bendova kao što su „King Crimson“ i Stevea Reicha. Kao što sam već naveo u nedavnoj recenziji njihova albuma prvijenca „karakteriziraju ga složene, atipične ritmičke strukture, uključujući nepravilno zaustavljanje i pokretanje unutar skladbe, kontrapunkt, neparni ritmovi, disonantni akordi i melodije“.

Nastup „Lingua Nade“, benda s nekoliko EP-a i tek jednim albumom prvijencem „Snuff“ kojega su izdali prošle godine, dečki su započeli nešto prije 22 h. Postavu čine Adam Lenox Jr (vokal, gitara i sintesajzer), Michel Geyer (vokal, gitare i udaraljke), Arvid Sobek (bas i prateći vokal) i Valentin „Valek“ Tornow (bubnjevi).

Započeli su s pjesmom „Proto“ i pred nažalost malobrojnom (ali oduševljenom) publikom, odmah pokazali što mogu učiniti dva mladića s dva sintesajzera, poneseni čvrstom vertikalom klasične ritam postave (električna bas gitara i bubanj). Druga pjesma „Yallah“ imala je primjese orijentalnog popa, a na trećoj pjesmi „Habibi“, jedan od klavijaturista prihvatio se električne gitare. Kao četvrtu pjesmu odsvirali su novi singl „Salam Cyber“. Ova pjesma krenula je s metalnim glasom iz zvučnika, vrlo je ritmična s nekoliko zanimljivih nepredvidivih promjena dinamike i naglim ubrzavanjem u drugom dijelu pjesme.

DSC03704.jpg DSC03714.jpg DSC03734.jpg

DSC03747.jpg DSC03802.jpg DSC03868.jpg

DSC03886.jpg DSC03904.jpg DSC03922.jpg

DSC03949.jpg DSC03971.jpg

Kao petu pjesmu odsvirali su skladbu „Djinn“ - s puno efekata, jeke, promjena ritma, u kojoj članovi ovog mladog njemačkog benda istražuju glazbu na zanimljiv i nov način. Nakon nekih pola sata nastupa i glasnog odobravanja malobrojne publike, najavili su posljednju stvar, na što im je netko predložio da nakon toga odsviraju još dva bisa.

Nastup su završili pjesmom „Magic Bashar“ u kojoj su nazočnima ponovno demonstrirali nagle i odlično uvježbane promjene ritma, izvrstan solo na gitari u sigurnoj pratnji čvrste ritam sekcije.

Ukratko, KSET nam je ponovno predstavio jedan izvrstan, novi i kvalitetni mladi bend. Jedino za čime možemo žaliti jest njihov kratak nastup koji je trajao nekih 40-ak minuta. Da su dečki doživjeli veći odaziv publike, svakako bi osjetili poticaj i za širim predstavljanjem svoga repertoara.

„Lingua Nada“ - setlista:

Proto
Yallah
Habiba
Salam Cyber
Djinn
Magic Bashar