Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

22

„The Slow Readers Club“ iz Manchestera, tijekom svoje europske klupsko-festivalske turneje, nakon rasprodanog koncerta u Amsterdamu, dva dana prije gostovanja u Münchenu i četiri dana prije koncerta u Parizu, prošle su subote, 18.05. 2019. gostovali u poprilično ispunjenom Malom pogonu zagrebačke Tvornice kulture. Ova elektro rock-pop indie grupa izuzetno popularna u Velikoj Britaniji, turnejom je odlučila proširiti krug djelovanja i steći nove poklonike. Sudeći po nastupu u „Tvornici“, vjerujem da će u tome i uspjeti.

Pjevač Aaron Starkie i basist James Ryan zajedno su svirali u sad već bivšem bendu „Omerta“. U kraćem četverogodišnjem razdoblju (2003.-2007.), snimili su nekoliko singlova, a zatim su prije sad već deset godina, bend transformirali u „The Slow Readers Club“. Prva dva albuma („The Slow Readers Club“ i „Cavalvade“) bend je izdao u vlastitoj nakladi, a treći „Build the Tower“ su potpisali za etiketu „Modern Sky“ te se s njime popeli čak na 18.-to mjesto britanske top-ljestvice.

16

Svoj prvi zagrebački nastup „The Slow Readers Club“ započeli su u 22 sata. Sa simpatičnim „Dobra večer, Zagreb! We are The Slow Readers“ odmah su osvojili nazočne. U idućih nešto više od sat vremena nizali su odabrane pjesme sa svoja tri studijska albuma i nekoliko EP-a.

Slušajući taj lepršavi zvuk gitare i nepogrješivu usklađenu ritmičnost bubnjeva i basa, prisjetio sam se „Editorsa“, a primjese elektro-pop zvuka pomalo su me podsjetile na „The Killers“. Premda se sonarni vokal simpatičnog Aarona ne može do kraja usporediti s Tomom Smithom iz „Editorsa“, čiji je raspon glasa mnogo veći, zvuk benda tehnički je poprilično ispunjen, bez sintesajzera, što znači da gitarist Kurtis Starkie i basist James Ryan odlično vladaju tehnikom korištenja zvučnih efekata (tzv. „pedala“).

24

U prisnom ambijentu, raspoloženi bi pjevač neke od pjesama posebno najavio kao pjesme s novog albuma. Primjerice „Lunatic“, „Lives Never Known“ ili „Supernatural“. Ovu posljednju izveli su izuzetno dojmljivo, s mnogo ritma, za što je najzaslužniji bubnjar David Whitworth. Također, odlično su zvučale „Lost Boys“ i „Start Again“, premda bih kao svog osobnog favorita istaknuo novu pjesmu „The Wait“. Publika je najbolje reagirala na pjesme „You Opened Up My Heart“ i „I Saw A Ghost“. Kao zadnju pjesmu odsvirali su pjesmu „On the TV“ te se nakon sat i nešto jednostavno povukli s bine. Premda je publika klicala „We want more!“, glazba iz zvučnika označila je da bisa neće biti. Članovi benda neko su vrijeme još proveli u potpisivanju svojih cd-a te nevezanoj komunikaciji i fotografiranju s publikom.

U svom kratkom, ali profesionalnom nastupu, „The Slow Readers Club“ dokazali su da su vrlo zanimljiv bend koji kvalitetno i znalački spaja rock gitare s plesnim electro-pop zvukom te u toj kombinaciji stvaraju ambijentalan, pomalo tamni indie zvuk. U sebi sam zaključio da će sudbina ovoga benda, što se mene tiče, biti slična kao i s ranije spomenutim „Editorsima“ – nastojat ću niti jedan njihov budući nastup u Zagrebu ne propustiti.

01.JPG 05.JPG 06.JPG

08.JPG 09.JPG 12.JPG

14.JPG 16.JPG 19.JPG

20.JPG 22.JPG 24.JPG

THE SLOW READERS CLUB - setlista:

Fool For Your Philsophy
Lunatic
Lives Never Known
Never Said I Was The Only One
Supernatural
Forever In Your Debt
Cavalcade
Lost Boys
Start Again
The Wait
Black Out The Sun
Feet On Fire
You Opened Up My Heart
Plant The Seed
I Saw A Ghost
On the TV