Izvještaji

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

09

„Močvara“ je konačno dočekala: „crvena kljova“ zagrebala je po znojem natopljenom tlu ovog zagrebačkog kluba. Kao predgrupa nastupio je odličan zagrebački alternativni rock bend „She Loves Pablo“. Zajedno su nam priuštili gotovo dva sata kvalitetne i žestoke svirke, mnogo energije i proizvedenih zvučnih decibela.

"She Loves Pablo" započeli su svoj dio nastupa u 21h i već nakon prve žestoke pjesme, „Next Of Kin“, pokazali su odličan izbor za zagrijavanje publike uoči ovog koncerta. Pjevač Domagoj, toplo se i pristojno obratio publici, zahvalio, te priznao da im je izuzetna čast svirati prije "Red Fanga". Najavio je da će biti, brzi, kratki i žestoki. Tako je i bilo, a publika ih je odlično prihvatila. Slušao sam ih prije neka četiri mjeseca u „Vintage Industrialu“, a ovoga puta posebno me se dojmila „Try Mandarin“, sa žestokim riffom i energijom koja je prštala na sve strane, za koju je posebno zaslužan odličan ljevoruki bubnjar i vješti basist na 5-žičanom basu. Četvrtu pjesmu, „No Modest Love“, najavili su kao novu stvar s albuma koji bi „uskoro mogao biti vani“. Svoj su nastup završili nakon pola sata izuzetno dinamične svirke.

01

Par minuta prije 22h započeli su „Red Fang“. Žanrovski ih se obično svrstava u „Sludge metal“ i „Stoner rock“ bendove. Ova četvorka djeluje već gotovo desetljeće i pol, a u tom su razdoblju snimili četiri vrlo dobra studijska albuma: „Red Fang“ (2009.), „Murder the Mountains“ (2011.), „Whales and Leeches“ (2013.) i „Only Ghosts“ (2016.). Između ovogodišnjih nastupa po SAD-u u svibnju i rujnu, ovo su ljeto malo zakoračili i na stari kontinent. Njihova europska turneja obuhvatila je Mađarsku, Italiju, Hrvatsku, zatim Njemačku, Švicarsku, Francusku, Španjolsku i Portugal. Posljednji put su u Hrvatskoj nastupili 2014. u riječkom klubu „Palach“, a kako je basist tijekom nastupa ispričao, trebali su već ranije nastupiti u zagrebačkoj „Močvari“ prije nekih 8-9 godina, vjerojatno nakon drugog studijskog albuma.

24

Svoj nastup u „Močvari“, otvorili su žestokim udaranjem po gitarama i mikrofonijom iz koje se razvila „Blood Like Cream“. Ovdje me već na prvu oduševio basist i pjevač Aaron Beam, koji je u toj i nizu kasnijih pjesmama pjevao glavni vokal. „Kad basist pjeva, on drži cijelu vertikalu benda“, sjećam se da sam pročitao negdje u Stingovoj autobiografiji. Aaron ima mnogo čišći vokal od Mauricea Bryana Gilesa, gitarista koji je otpjevao već sljedeće dvije pjesme. Ovdje su još i bubnjar John Sherman i drugi gitarist David Sullivan.

21

Publika je kupovala majice, uredno popunila prostor, uživala u svakoj proizvedenoj noti ove glasne i žestoke grupe, a već u prvoj polovici seta nastala je prava euforija. Posebno je dobro bila prihvaćena pjesma „Flies“, kad su počela i naguravanja u prvim redovima publike. Sredinom seta „Red Fang“ je ubacio i svoj najnoviji singl „Antidote“, a atmosferu je dovela do usijanja žestoka „Dirt Wizzard“. Osobno, moji favoriti su starije pjesme „Good to Die“ i „Sharks“. Nakon što su kao zadnju pjesmu odsvirali „Prehistoric Dog“, u kojoj je gitaristički dio bio uistinu fascinantan, „Red Fang“ se zahvalio publici te tako nakon nešto više od sat vremena završio svoj uvježbani i žestoki nastup. Publika je vikala „We want more“, ali izlaska na bis nije bilo. Neki bendovi jednostavno ne vole biseve. Vjerojatno smatraju da su pružili sve tijekom svog regularnog nastupa. To treba poštivati. I naravno, ne propustiti ih vidjeti ponovno kada nam se za to ukaže prilika.

„SHE LOVES PABLO“ - setlista:

Next Of Kin
I Am the Motor
Try Mandarin
No Modest Love
You Won't Go to Heaven
Gamblin'
Over It All

„RED FANG“ - setlista:

Blood Like Cream
Malverde
Crows in Swine
Not For You
Arrows
Into the Eye
Antidote
Wires
Flies
Cut It Short
The Smell Of the Sound
Good To Die
Dirt Wizzard
Sharks
Prehistoric Dog