Izvještaji

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

baromus2019 2 2

U nastavku 15. BaRoMus Festivala i pred brojnom publikom okupljenom u sugestivnom prostoru rovinjske crkve Sv. Franje preksinoć je nastupio Trio u sastavu Matija Dedić (klavir) – Darko Jurković Charlie (gitara) – Darko Grappone (udaraljke).

Na tradicionalnoj festivalskoj pozornici vrhunski instrumentalisti izveli su svoj program "Jazzy Bach" i okupljene poveli na dinamično glazbeno putovanje i druženje s glazbenom ostavštinom velikog baroknog skladatelja Johanna Sebastiana Bacha.

baromus2019 2 3

Kao polazište za svoje jazz improvizacije glazbenici su odabrali neke od bezvremenskih glazbenih bisera J.S.Bacha kao što su: Jesu, joy of man's desiring, BWV 147 iz Kantate Herz und mund und tat und leben, Siciliano iz Sonate za flautu i continuo e Es-duru BWV 1031, Osma invencija u F-duru BWV 779, Largo iz koncerta za obou i orkestar u g-molu BWV 1056, Allegro iz koncerta za violinu i orkestar BWV 1042, Sarabande iz Suite za violončelo solo BWV 1011, Air iz orkestralne suite br.3 u D-duru BWV 1068 i Badinerie iz orkestralne suite br.2 u b-molu BWV 1067.

Bachova glazba visoke estetske razine kao i izvanredni dijalozi trojice jazz glazbenika u spoju sa suvremenim tonskim pejzažem zaokupili su pažnju okupljenih koji su imali priliku uživati u zaista izvanrednom koncertu.

baromus2019 2 14

U skladu s tematsko okosnicom BaRoMus Festivala koji dovodi umjetnike koji različitim interpretativnim, estetskim ili stvaralačkim senzibilitetom pristupaju stilskom periodu baroka u glazbi. Ovakvim produkcijama namjera je pozornog slušatelja upozoriti na aktualnost, pa i na suvremenost glazbenih stranica koje su obilježile povijest zapadnjačke umjetničke glazbe.

Na kraju koncerta upitali smo Matiju Dedića da nam kaže svoje dojmove s koncerta u Rovinju. "Uvijek je poseban osjećaj i velika čast nastupiti u Rovinju na BaRoMus Festivalu, svojevrsnoj hrvatskoj oazi dobre glazbe, budući da se radi o jednom od najozbiljnijih projekata na hrvatskoj glazbenoj sceni koji svojom profesionalnošću i pronicljivošću u pristupu Rovinj definitivno pozicionira visoko na karti europskih glazbenih festivala. Uvijek me iznimno veseli i suradnja s gosp. Domagojem Terzićem koji je kroz godine uspio izgraditi renomirani Festival koji zasigurno ostavlja trag i koji je postao nezaobilazna postaja za ono najbolje što djeluje na hrvatsko glazbenoj sceni i šire" – izjavio je Matija Dedić nakon održanog koncerta.