Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

20190628 223109

Sinoć je u splitskom Đardinu konačno startala glazbena manifestacija „Evo ruke“ koju je većina posjetitelja dočekala s olakšanjem i nestrpljenjem obzirom na skromnu, ili bolje kazano nikakvu glazbenu ponudu u gradu pod Marjanom. Kroz 73 dana svaku večer nastupati će bendovi različitih glazbenih orijentacija i profila, od kojih su neki stari učesnici ove manifestacije, a neke ćemo imati prilike vidjeti i čuti po prvi put. Dosta bendova (mladih i starih) dolazi iz Splita, a od poznatijih gostiju nastupiti će Greta, Boa II, Atomsko sklonište, La Grange, Osmi putnik (Giuliano umjesto Gibe).

Otvaranje je pripalo mladom splitskom bendu The Splitters, koji su pred izdavanjem drugog albuma za Croatia Records na hrvatskom jeziku. Bend čine 2 para braće: Marko (gitara) i Antonio Komić (bubnjevi), te Petar (ritam gitara, vokal) i Josip Senta (bas, vokal).Inače bend je bio pobjednik na WHF Festivalu, na Rock festivalu Pajo, te su bili finalisti ST-arta. Prvi album „Love Sucks“ iz 2018 otpjevan je na engleskom jeziku. Za najavu drugog albuma izdana su dva singla „Život na ekranu“ i „Oboji me“.

The Splitters sam slušao prvi put i ostao zaista ugodno iznenađen, četvorka je to mladića koji evociraju uspomene na glazbene dane kada je rock bio čvrst kao granit, kvaliteta sviranja se podrazumijevala, melodičnost kompozicija je predstavljala pravilo, ne izuzetak, a dobrih vokalnih harmonija nije nedostajalo. Upravo sve to sinoć smo čuli na otvaranju. U ugodnoj, niti malo sparnoj noći The Splitters su vratili (makar nama starijima) kao i dobro popunjenom gledalištu sjećanja na kraj 70-tih, početak 80-tih godina uz blage (makar moje) asocijacije na vokalne harmonije Johna, Paula i Georgea, što je u svakom slučaju za pohvalu. Čvrsti ritmovi (oslonjeni na opus i energiju AC/DC) korektno odsvirani uz radiofonični potencijal materijala publiku su „natjerali“ na iskrene aplauze. Nešto od autorskog materijala otpjevano je na engleskom jeziku, danas uobičajena pojava kod domaćih bendova. Čuli smo tako „Judith“, „Lolita“, „Better Place“, „Baby C'Mon“ „She's Calling Me“, Seks, Drugs & R'n'r (ne od Ian Duryja haha), „Ooo I Love Her“, te gore spomenuti singlovi.

20190628 214738

Bend je to s potencijalom, bend kojeg bi iskusne producentske ruke trebale dobro ispolirati i dodatno glazbeno isprofilirati.

Drugi dio koncerta pripao je „starim liscima“ splitske blues scene, Harpoon Blues Bendu. Predrag Lovre Lovrinčević na usnoj harmonici i glavnom vokalu, Zoran Tasić na basu, Branko Grašo na bubnjevima, Vice Ercegović na gitari, sa pojačanjima-gostima Vicko Franić na gitari i Marin Klarić na saksofonu u svojoj poznatoj maniri odsvirali su kao izraz štovanja i nedavnog zajedničkog sviranja sa poznatim blueseron Jeff Daleom neke od njegovih autorskih pjesama: „Feel Alright“, „Carmela“, „Toxic Stew“, Wagoon Wheel Hanhging By A Thread“, „Take Me For A Fool“.

Cream su bili zastupljeni sa „Sunshine Of My Love“ ; Yarbirds sa „Boom,Boom“; Aerosmith sa „Baby Please Don't Go“ te Paul Butterfield sa „Mistery Train“.

Za početak ove žilave manifestacije koju uporno gura i promovira Stevie Vučković, a koju iz godine u godinu pokušavaju sabotirati stanari obližnjih zgrada, najavljujući čak i organizirane prosvjede – zaista odličan početak.