Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

26. Flogging Molly

Ponedjeljak može biti također urnebesan, uz dobro uvježbani bend, vesele i ritmične pjesme te raspoloženu publiku. Upravo to je jučer, 1. srpnja 2019., dokazao američko-irski bend „Flogging Molly“. Uz sve navedeno stvorili su odličnu atmosferu i u zagrebačkoj Tvornici kulture održali svakako jedan od najvećih punk-rock koncerata ove sezone.

Kao predgrupa nastupila je BKD, „oi!“ punk grupa iz Varaždina. Naziv benda nastao je kao kratica Bistro kluba „Devetka“ u Varaždinu, mjesta na kojem se okupljaju pankeri, metalci i alternativci u ovom jednom od najljepših hrvatskih baroknih gradova. Osnovani su 2009. godine, a sadašnju, koliko smo se uspjeli uvjeriti dobro uvježbanu, tročlanu postavu čine upravo oni koji su bend i osnovali - Ida (bas i vokal), Čanz (gitara) i Spira (bubnjevi). Nakon studijskog albuma „Leta su prešla, pameti ga ni“ (2017.), u ožujku ove godine izdali su novi EP „Balkan Boi!“. Tekstualno su nepretenciozni (teme: cuga, zabava i svakodnevne situacije), a instrumentalno kažu da „žele dočarati pravi žestoki pank zvuk sporijeg ritma, masnog bassa, plesnih riffova gitare i hrapavog, ali pjevnog vokala.“ U četrdesetak minuta žestoke svirke odsvirali su gotove sve pjesme s prvog albuma i cijeli novi EP. I dok su publiku uistinu korektno zagrijavali (pri čemu one koji su došli kasnije a vole „Oi! punk“ ovim putem pozivam da ih idući put ne propuste poslušati), veliki pogon Tvornice polako se popunjavao.

02. BDK

U pauzi nakon nastupa predgrupe, krenulo je tehničko podešavanje pozornice u trajanju od kojih pola sata, koju smo mogli upotpuniti kupovanjem majica „Flogging Molly“, slušanjem Clashevaca i drugih punk bendova iz razglasa ili u nevezanom čavrljanju s prijateljima i kolegama. „Flogging Molly“ sam prvi puta slušao prije dvije godine na INmusicu i mogu reći da sam zapamtio taj veseli, američko-irski sastav kao nešto vrlo simpatično i dobro. A tako ih je vjerojatno doživjela i većina ove dupkom pune zagrebačke Tvornice Kulture. Ovoga puta nastupili su u sklopu ovogodišnje europske turneje „Life Is Good“, kojom promoviraju svoj šesti po redu istoimeni studijski album. Grupa postoji od 1997., a pjevač Dave King osamdesetih je djelovao u sklopu hard rock benda „Fastway“, u kojemu su svirali i neki bivši članovi „Motörheada“ i grupe „UFO“. Ovo je jedna sasvim druga priča. Muzički znalci prepoznaju utjecaj grupa „The Pogues“, „Dublinersa“, „Clasha“ i ostalih, ali oni su sad već sa šarmantnom mješavinom punka i celtic rocka postali uistinu posve svoji – jedinstveni i prepoznatljivi „Flogging Molly“.

25. Flogging Molly

S nastupom su započeli pola sata nakon programom najavljena vremena, ali su već u prve tri pjesme stvorili veselu i zabavnu atmosferu. U prpošnoj kombinaciji punka s elementima irskoga folka, uz enormnu količinu pozitivne energije, pjesme su se nizale kao po traci, a publika je cupkala, veselo pljeskala i uživala. Već nakon četvrte pjesme Dave je predstavio članove benda, a poslije „Life In a Tenement Square“ raspričao se kako mu je ovdje lijepo i da jako voli Hrvatsku. Tijekom „Black Friday Rule“, bubnjar i gitarist su odsvirali podužu solo-dionicu, koju je ostatak benda iskoristio za kratak predah. Dave je predstavio gitaristu Dennisa Caseya i nastavio s pjesmom „Life Is Good“. („Radim na tome kako bi ova bol nestala/i odvela me u novi život … /Ne tjeraj me da pripadam/gdje ne pripadam/pusti nas da patimo u ovoj tišini koju ne mogu čuti (…) Život je dobar/Život je u redu/Život je sve što ne volimo /i što je ponekad neugodno…“).

14. Flogging Molly

Na idućoj pjesmi „Devil's Dance Floor“, Dave je pohvalio publiku da bolje pjeva i pleše od njega te najavio veliki hit „Crushed (Hostile Nations)“ s ponovno dobrim, politički angažiranim tekstom. Nakon toga još je jednom predstavio bend, zahvalio Zagrebu i Hrvatskoj, te su odsvirali jedan konglomerat obrada u koji su smućkali „Freedom“, “We Will Rock You“ i „Hush“. Odsvirali su potom nekoliko svojih pjesama i nakon pjesme „Seven Deadly Sins“, povukli se i poželjeli nam „Laku noć!“.

19. Flogging Molly

Naravno da je bilo neizostavno odsvirati još poneku pjesmu pred ovako zahvalnom i oduševljenom publikom. Stoga su odsvirali još dvije: prvu duhovita naziva “If I Ever Leave This World Alive“ i zatim „Salty Dog“.

I tako je završio jedan profesionalno i vrhunski izveden, zabavni koncert punk-rock glazbe u prepunoj Tvornici, koja može primiti i do tisuću i pol ljudi. Bez pretjerivanja, možemo ga svrstati u jedan od samih vrhova koncerata ovogodišnje glazbene sezone. „Flogging Molly“ su se uvjerili da imaju vjernu zagrebačku publiku i ne dvojim da će joj se često vraćati. A to će svakako biti na obostrano zadovoljstvo.

BKD - setlista:
Nije me briga
Radnička klasa
Fljundra
Je*em ti radne subote
Bubnjevi
Liter vina, liter vode
Leta su prešla
Flaša zdenog Kaja
Komp & plejka
Lepo je u raju
Varaždin
Balkan boi!
Možda sam pijan(a)

FLOGGING MOLLY - setlista:
(No More) Paddy's Lament
The Hand of John L. Sullivan
Drunken Lullabies
The Likes of Of You Again
Swagger
The Days We've Yet to Meet
Requiem for a Dying Song
Life in a Tenement Square
Float
Black Friday Rule
Life Is Good
Rebels of the Sacred Heart
Devil's Dance Floor
Crushed (Hostile Nations)
Freedom/We Will Rock You/Hush
What's Left of the Flag
The Seven Deadly Sins

Bis:
If I Ever Leave This World Alive
Salty Dog