Izvještaji

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

diana krall

U Opatiji je u utorak 16. srpnja održan jedan od jazz događaja ljeta, kada je u prekrasnom ambijentu Ljetne pozornice nastupila svjetska zvijezda jazza, Diana Krall, pijanistica i vokalistica koja je jednako omiljena kod kritike i publike te spada među najprodavanije jazz glazbenike.

Pred punim gledalištem održala je tzv. „ekskluzivni koncert“, kako su ga organizatori proglasili (doduše, malo je nejasno što je u cijeloj priči ekskluzivno osim same Opatije, 2000 mjesta nije baš neka ekskluzivnost), koji je već treći njezin nastup u Hrvatskoj.

Točno 10 godina nakon nastupa u nesretno odabranom prostoru Cibone u Zagrebu, hrvatska publika dobila je priliku vidjeti Dianu Krall na jednoj od najljepših open-air pozornica na Jadranu – u ambijentu kakav ova vrhunska glazba i zaslužuje. Repertoar se sastojao većinom od jazz standarda, s pokojim izuzetkom kao što je melankolična balada Toma Waitsa Take It With Me. Diana Krall nastupila je s vrhunskim, gotovo all-star bendom koji je uz njene redovite suradnike (bubnjara Karriema Rigginsa i basista Roberta Hursta) uključivao posebne goste – Marca Ribota na gitari i Joe Lovana na saksofonu. Popularne standarde Devil May Care i Boulevard of Broken Dreams otvorila je maestralnim pijanističkim solažima u kojima je pokazala svu raskoš svog pijanističkog talenta, a istodobno je davala mnogo prostora suradnicima, koji su svi imali prilike iskazati se kako u solažima tako i u grupnom muziciranju. Neke je pjesme otvorio Marc Ribot sjajnim gitarističkim solažima, kao što je pomalo opskurni, poluzaboravljeni standard iz 1920-ih Just Like a Butterfly That's Caught in the Rain, ili Moon Glow. Joe Lovano se posebno iskazao na East of the Sun. I've Got You Under My Skin smo čuli u pomalo neobičnom, usporenom tempu, koji je pjesmu lišio originalnog swingerskog štiha i transfomirao je u baladu. Oduševljenim pljeskom nakon sat i pol svirke publika je izmamila dvostruki bis: Exactly Like You (sa simpatičnim citatom Take the A Train) te You Are My Thrill. Tako smo uživali u ovom sjajnom, sofisticiranom mainstream jazzu oko sat i 45 minuta.

Istina je da se albumi Diane Krall vrte kao pozadinska glazba u otmjenim restoranima i ta glazba doista odiše nekom lepršavom, pitkom ljepotom, ali živa izvedba pokazuje da je riječ o punokrvnom jazzu koji traži potpunu pozornost slušatelja. Solaži su razrađeniji i razigraniji nego na studijskim verzijama, uvodni solaži pravi su mali biseri, melodije se razvijaju sofisticirano i filigranski... sve to ističe bujnost i složenost ove glazbe, kao i virtuoznost svih članova benda. A lepršavost i pitka ljepota najbolji su način da se vrhunski, punokrvni jazz "podvali" najširoj publici i upravo je u tome Diana Krall sjajna.