Izvještaji

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

A7R02328

Aktualna tema odnosno pitanje je kako prolazi turistička sezona. Neki tvrde da je katastrofalna, a neki tvrde da je sve uredu i da posjeta turista ide prema planiranom. Velika je to tema s obzirom da je udio turizma u BDP-u Republike Hrvatske oko 19 %. Mnoštvo je rasprava o tome kako poboljšati turističku ponudu. Osim sveprisutne Ultre u Splitu nemamo nekakav glazbeni ili scenski događaj na tom nivou. Možda je potrebno još par takvih masovnih događaja, ali zasigurno je potrebno i mnoštvo malih zanimljivih događaja za razne kategorije turističkih posjetitelja.

A7R02309

Postoje takvi događaji, ali nisu razvikani i odvijaju se daleko od očiju i ušiju javnosti. Zapravo sve ovisi o kreativnosti turističkih zajednica ili kreativnih pojedinaca. Jedan od takvih događaja, koji zaslužuje sve pohvale, je koncert klasične glazbe na otočiću Sv. Juštinica u organizaciji TZ Pakoštane. To jest događaj za ljubitelje klasične glazbe, ali i među našim domaćim ljudima, kao i među turistima ima ljubitelja klasične glazbe. Ideja za koncert klasične glazbe na malom pitoresknom otočiću je dobra iz više razloga. Prvi razlog je mjesto održavanja- maleni otočić koji se nalazi nasuprot Pakoštana, koji i jest jedan od neprepoznatljivijih simbola ovog mediteransko-dalmatinskog mjesta. Sv. Juština je otočić od 12.253 kvadratnih metara, smješten nasuprot popularne plaže Janice. Na otočiću se nalazi crkvica Sv. Juštine izgrađene 1794. godine. Crkvica je izgrađena na temeljima starije crkve, za koju neki smatraju da je sagrađena poslije Lepantske bitke (1571.) Pored crkve se nalazilo staro groblje. Postoji priča kako se mladić iz Pakoštana, kad je odlazio u Lepantsku bitku, zavjetovao da će, ukoliko se vrati, na otočiću sagraditi crkvu. Kad se vratio svoj zavjet je ispunio. Osim povijesnih činjenica i priča, neupitna je ljepota otočića, crkvice, bora koji se nadvija pored crkvice, nekoliko maslina i šikara. Dakle, predivno mjesto, koje na svakom svom kvadratnom centimetru odiše Mediteranom. Takvo mjesto je uistinu savršeno mjesto za skromni, ali upečatljiv koncert klasične glazbe.

A7R02325

Organizirani brod je zainteresiranu publiku (oko stotinjak osoba) prevezao na Sv. Juštinicu. Tu su ih pored crkvice dočekali Gudački kvartet Cadenza iz Zagreba i mezzosopranistica Marica Kolega.

Koncert je započeo nešto poslije devet sati uz zalazak sunca, a završio je, nakon nešto manje od sat vremena, kad je već dobrano pao mrak. I zalaz sunca i sumrak i mrak na Juštinici dao je poseban vizualni efekt ovom koncertu.

Gudački kvartet Cadenza pod vodstvom gospodina Krešimira Marmilića djeluje od 1995.godine. Izuzetno su aktivni u koncertiranju i promociji klasične glazbe diljem Lijepe naše. Uz Marmilića (violina) u kvartetu su Petar Haluza (violina), Marta Bergovec (viola) i Vinko Grubešić (violončelo). Posebna gošća na koncertu je bila mezzosopranistica Marica Kolega. Marica Kolega pjevanjem se bavi od 1994. godine, te je ostvarila mnoštvo zapaženih nastupa, kako u Hrvatskoj, tako i u inozemstvu.

A7R02344

Zajedničkim snagama Cadenza i Marica Kolega izveli su zanimljiv i vrlo dobar izbor skladbi: Carlos Gardel – Tango „Por una Cabeza“; E. Morricone - „Cinema de paradiso“; Johanes Brahms – „Mađarski ples br. 4“; Antonin Dvorak – „Slavenski plesovi“; G. F. Handel – „Lascia ch'io pianga; Edward Elgar – „Chanson de Matin“; Jacques Offenbach –„Barcarolla“; Cesare Andrea Bixio – „Parlami D`Amore“, „Mariu“; Irska tradicionalna pjesma – „O Dany Boy“ i Ralf Lowland –„ Adagio“. Izvedbe, bez pomoći pojačala i mikrofona, samo uz instrument i glas, izvedene su baš onako kako treba. Jedina zamjerka je, što je približavanjem noći, užitak slušanja gore nabrojenih skladbi, bio ometan zvukovima koji su dolazili preko mora iz suvremenih klubova. Ipak, to je možda koncenzus koji je potreban za različite događaje i različite ukuse različitih gostiju.

Jedan mali, ugodan i nadasve opuštajući glazbeni događaj koji pokazuje i jednu drugu stranu Mediterana, turizma i suvremenog društava.

A7R02358

A7R02349