Izvještaji

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

CCB3A67F EA8F 4B8F B499 3D46FDCE7C4F

I ove godine zagrebački klub Hard Place imao je izuzetan glazbeni program u kojem smo imali priliku gledati i slušati mnogo stranih sjajnih bendova (Left Lane Cruiser, The Bonneviles, James Leg, Imago Imperii, Hogjaw itd), pratiti dvodnevni „Biggest Little Rock Festival“ (s novim imenima, ali i domaćim legendama) te nastupe brojnih kvalitetnih cover bandova. Koncertnu sezonu Hard Place službeno je zatvorio jučer, u utorak 23. srpnja, u najvećem mogućem stilu: nastupom žestokog američkog hard rock banda Nashville Pussy.

Nashville Pussy, bendu iz Atlante (SAD), za kojega je legendarni Lemmy iz Motörheada rekao da je posljednji rock'n'roll band u Americi, ovo nije bio prvi nastup u Hrvatskoj. Naime, nakon nastupa u Koprivnici (2003.), još su dva puta bili u Hard Placeu (2015. i 2017.). Ovaj peti kod nas i treći nastup u Hard Placeu, europski je dio njihove turneje „Pleased to Eat You“ kojom promoviraju svoj istoimeni studijski album, sedmi po redu, od kako je grupa počela postojati. Dakle, spoj iskustva, znanja i energije kojega nije trebalo posebno najavljivati.

E43210E4 C3F4 4E51 8804 BF9EC9F127C5

Četveročlana postava benda se tijekom djelovanja benda od 1997. godine ponešto mijenjala. Konstanta su frontmen Blaine Cartwrigth (pjevač i ritam gitarist) i zapažena, solo gitaristica Ruyter Suys, amblem ove grupe, zbog koje ovaj bend neki nazivaju „AC/DC sa ženskim Angusom“. Basistica Bonnie "Bon" Buitrago, bendu se priključila nešto kasnije, a bila je njihova obožavateljica u svojim tinajdžerskim danima. Naravno, treba istaknuti i Bena Thomasa, novog bubnjara benda, koji je cijeli nastup začinio s nizom solo točaka. Stilski bi ih bilo najlakše odrediti kao spoj AC/DC-a i Motörheada.

Prva četiri dana u tjednu Hard Place radi „samo“ do 1h, tako da je bilo za očekivati da će koncert započeti ranije. Stoga ne čudi da se ekipica počela okupljati već između 20 i 21, pričala, slušala glazbu i diskretno parkirala motore. Mjesta oko pozornice su se nestrpljivo počela zauzimati već oko pola deset kada su započele završne pripreme na stageu: podešavanje mikrofona, bubnjeva i pojačala. U okviru akademske četvrti iza 22 h, bend je izišao na pozornicu i započeo s nastupom.

E43210E4 C3F4 4E51 8804 BF9EC9F127C5

Već samim otvaranjem s pjesmom „Pussy Time“ i „Piece of Ass“, najavili su da će biti žestoko, uvježbano i u skladu s očekivanjima okupljenih. Držali su se svoje set liste koju su već ranije, tijekom lipnja i srpnja, odsvirali na niz koncerata u Europi (Norveškoj, Portugalu, Francuskoj, Belgiji, Nizozemskoj, Poljskoj, Njemačkoj itd), uz nekoliko prigodnih dodataka, koje su najvjerojatnije ubacili potaknuti upravo odličnom reakcijom publike. Jer Nashville Pussy su odličan rock-party band koji zna animirati i zabaviti prisutne: ako se raštimaju, Ben Thomas će odsvirati duži solo na bubnjevima i nakon toga baciti set palica u oduševljenu publiku, Ruyter će se baciti na koljena izuti pa odgurnuti nogom nekoga u prvom redu publike, Blaine će uliti cijelo pivo u šešir i popiti ga naiskap a ostalo si izliti na glavu te tako gotovo sat i pol uz mnogo žestokih riffova i odličnih solaža.

18A029B7 6C59 4DDB AD16 EDEA4437493D

Nije izostalo ni obraćanja publici. Osim uobičajenog pozdrava Zagrebu već nakon treće pjesme,  Blaine je „Go Home and Die“ frajerski najavio „ne kao ljubavnu pjesmu, već kao pjesmu mržnje“, prije pjesme „I Wanna Testify“ imao je podulji monolog kojega nećemo ovdje navoditi, iza „Low Down Dirty PIg“ predstavio je sve članove benda, a nakon službenog dijela koncerta, pregovarao je s publikom o količini biseva („Hoćete li još jednu? Ne, dvije? Hoćete još tri? Dobit ćete…“).

A271891C A478 45C2 A7F4 A7F91801BA18

Publika je najbolje primila pjesme „Go to Hell“ i „Why Why Why“, a bend se najviše uživio u „CCKMP“ i „Go Motherfucker Go“. I na kraju, kad je Ruyter namjerno počupala sve žice na gitari i pažljivo ih odmotala te bacila zahvalnoj publici, poslala svima pusu i rekla na razgovjetnom hrvatskom „Hvala!“ , bilo je jasno da je ovo definitivan kraj nastupa. Poslije toga sretniji dio publike mogao se još slikati s Ruyter ili nekim drugim članom benda, popiti još poneko piće i uživati još sat i pol u opuštenoj atmosferi kluba uz žestoku glazbu iz razglasa.

Hard Place je tako zaključio ovogodišnju sezonu, vjerojatno na najbolji način, ali bit će tu još poneki koncert i u kolovozu u sklopu „Summer acoustic stagea“. A Nashville Pussy idu dalje, putem Italije i ostalih dijelova Europe, potom malo i po Kanadi, pri čemu vjerojatno uz mnogo vlastite energije voze i zavidan naramak trzalica, palica i setova žica.

Setlista:

Pussy Time

Piece of Ass

Wrong Side of a Gun

Pillbilly Blues

Rub It to Death

Go Home and Die

We Want a War

She Keeps Me Coming and I Keep Going Back (drum intro)

CCKMP (Steve Earle cover)

Low Down Dirty Pig (solo drums)

First I Look at the Purse (The Contours cover)

Go to Hell

(I Wanna) Testify (Parliament cover)

Why Why Why

Struttin' Cock

Bis:

Till the Meat Falls Off the Bone

I'm So High

Go Motherfucker Go