Izvještaji
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

deveta simfonija arena 20

Brojna su ljubitelji klasika napunili 30. srpnja pulski amfiteatar koji je, nakon mnogo godina upravo za izvedbu Beethovenove „Devete simfonije“ pokazao svoje drugo lice. Naime, na iznenađenje oduševljene publike, jučerašnja je ljetna večer omogućila gledateljima drugačiji postav Arene od uobičajenog. Stolice su za ovaj izniman glazbeni doživljaj bile okrenute prema kamenim stepenicama, stvarajući tako potpuno novu pozornicu i originalnu atmosferu.

U sastavu manifestacije „Ljetna klasika 2019.“, Orkestar Opere Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca Rijeka, zajedno sa Studentskim zborom Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu i zborom Coro del Friuli-Venezia Giulia izveo je ovo klasično remek djelo pod vodstvom dirigenta Yordana Kamdzhalova. Solisti su bili sopranistica Kristina Kolar, mezzosopranistica Ivana Srbljan, tenor Marko Fortunato i bas Goran Jurić. Kao jedno od najvažnijih skladbi u povijesti glazbe, „Deveta simfonija“ privukla je ne samo brojnu domaću publiku, već su se izvedbi divili i mnogobrojni strani gosti. Atmosferu je dodatno obogatio i dirigent koji je, velikodušnom gestom, poklonio svoj štapić jednom sretnom gledatelju nakon same izvedbe.

deveta simfonija arena 12

Glazbenici su zaista nadmašili same sebe, potičući emocije i stvarajući nezaboravan doživljaj vječnog klasika na vječnoj pozornici. Nije stoga neobično da je „Oda radosti“, koja je svojom snagom i jedinstvenošću 1972. postala himna Vijeća Europske unije, označila kulminaciju večeri popraćenu gromoglasnim aplauzom ljubitelja klasične glazbe. Tekst za istu napisao je poznati njemački književnik Friedrich Schiller 1785. godine.

Ovaj je događaj ponovno pokazao kako klasika živi i ima svoju vjernu publiku koja je u isčekivanju završne večeri manifestacije „Ljetna klasika 2019.“ kako bi uživala u izvedbi opere „Carmen“. Opera je režirana specifično za pulski amfiteatar koji postaje djelom same scenografije.

IzvještajiNovigrad je postao dom bluesa


Konstrakta u Zagrebu


Kids form the sky u Močvari


Dark alternativa u Boogaloou


Prepuna pulska Arena ispratila odlazak velikana


Artistični Urban sa svojom četvorkom popunio pulski Kaštel


Zatvoren je INmusic #15


INmusic festival - dan 3.


Drugi dan INmusic festivala


Otvoren je jubilarni 15. INmusic festival


Vlajternativni dokumentarac prikazan u Zadru


Rival Sons - rock je živ i diše punim plućima


Kasabian kao šlag na tortu jubilarnog INmusica


Nick Cave And The Bad Seeds na INmusicu


Njihovo veličanstvo The Killers


Deftones na INmusicu


Malady Lane prekratko, ali odlično


Gogol Bordello razvalili Main Stage


Royal Blood nastupili na main stageu


fenomenalni rastur World Stagea u ranovečernjim satima