Izvještaji
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

DSC08937

Ovaj četvrtak je u zagrebačkom Vintageu Industrial Baru bio rezerviran za sve ljubitelje zagorskog punk/rocka koji cijene rad legendarnog benda Zadruga iz Zaboka. Tijekom svoje već preko trideset godina duge karijere snimili su „samo“ tri studijska albuma. Otada, bez opterećenja snimanjem novog studijskog materijala, dečki na opće oduševljenje vjerne publike povremeno nastupaju u odabranim rock-klubovima. I ovoga puta Kreš, Krumpa, Niđo i Ico odsvirali su dva sata žestoke svirke, a dok su ležerno i duhovito prkosili svim tehničkim problemima, istovremeno su odlično zabavili za ovu priliku krcat Vintage.

Svoj nastup dečki iz Zadruge otvorili su s „Hiti se na pleča“ i „Plahnem te z bičem“, pjesmama s drugog albuma. Izveli su ih u verzijama žešćim od studijskih originala te su tako odmah kliknuli s publikom. Za sad već uobičajeno izvrstan sound u ovom klubu zadužen je bio Dražen Završki, a Krešo nam je skrenuo pozornost na različite aspekte publike kojoj treba pažljivo podilaziti odabirom pjesama te posebno paziti na one „kaj misle svojom glavom i sve analiziraju jer su najzajebaniji“. Ujedno nam je odao i tajnu zašto veliki bendovi sviraju u velikim dvoranama: zato što znaju komunicirati s publikom pa nas je na tom tragu upjevavao („samo desna strana“, „samo sredina“, „samo pametni“, „samo glupi“….) i pri tome nas uveseljavao. Usporedo su se nizali hitovi u savršenoj interpretaciji bazične tročlane rock postave (gitara, bas i bubanj). Višečlani bend nije jednostavno uvježbati, ali kod malih bendova punoću zvuka mogu ostvariti samo vrhunski izvođači. U ovom slučaju moglo se brzo doći do zaključka da dečki sviraju fenomenalno, da se super kuže i da istovremeno svatko od njih može odsvirati izvanredan solo. Uskoro su im se priključili prvi (i jedini) gosti Tihomir i Miroslav, članovi Puhačkog orkestra “Ivo Tijardović“ iz Ciglenice Zagorske, koji su činili brass-sekciju.

DSC08734

A onda su krenuli sitni tehnički problemi, na koje uistinu nitko nije mogao utjecati, a još ih manje predvidjeti. Prvo je Ici pukla činela na bubnju, zatim je Krumpi otišla žica na gitari, pa nakon sanacije iste još jedna. Dečki se nisu dali: Krešo je snalažljivo improvizirao zabavni sadržaj, izvještavao nas o stanju s Krumpinom gitarom koja je u back-stageu ležala „kao pacijent na operacijskom stolu“, a dok se borio za njezin život, vrijeme nam je prikratila zanimljiva izvedba pjesme „Pepica“ u only drums & bass aranžmanu s diskretnim ali efektivnim dodatkom Tihomira i Miroslava na trombonu i trubi. Kako bi popunio prazninu u programu, Krešo je otišao po dodatni „instrument“ – motornu pilu, s kojom je izveo zanimljiv performans popraćen odličnom ritam sekcijom i u suradnji s prvim redovima publike koja uvijek rado sudjeluje u ovakvim akcijama.

DSC08959

Nakon što je Krumpina gitara djelomično sanirana, koncert je nastavljen u punom sastavu. Ipak, Krešo nam je rekao da je gitara „šepava“ i zamolio nas da to uzmemo u obzir. Nizale su se pjesme od emotivno-progresivne balade „Kad bil sam mlad“, žestoke „Nebo i zemlja“ i nevjerojatne „Nekak mi je lepše biti sam“ koja je u live verziji s perfektnim solo-dionicama basa i gitare u najmanju ruku nenadmašna.

Teško je izdvojiti pjesmu koju ova vjerna publika nije znala popratiti svojim oduševljenjem. Ipak, možda su „2x2“, „Zagorski Tarzan“ ili „Mala Čiči“ (za koju nam je sam Krešo rekao da je „seljačija“), izazvale najburnije reakcije. Osobno me se izuzetno dojmila „Kaj buš ti bum i ja“ na kojoj je Krumpa odsvirao solo kao trojica gitarista zajedno te žestoka ritmički složena „Meda i mlijeka“.

Zadruga u VIntageu

Foto: Juraj Dukić Hrvoić

Ukratko, Zadruga je ponovno zabljesnula i opravdala sva očekivanja. Dok sam izlazio iz kluba čuo sam kako je netko rekao: „Dečki su fenomenalni – što su stariji, to bolje sviraju!“ I uistinu je tako. A tko ne vjeruje, neka dođe za dva mjeseca provjeriti u Hard place u kojemu će ponovno nastupiti 21. prosinca.

Setlista:

Hiti se na pleča
Plahnem te z bičem
Koštala si me
Mene nemre niko nič
Strah
Ljuta guja
Od blata do neba
Krava mi je v detelju vušla
Ja Živim vu malomu selu
Guska
Komanduj napre
2x2
Zagorski Tarzan
Kaj buš ti, bum i ja
Šaka žute zemlje
Teške mi je (feat. Tihomir i Miroslav)
Zvona zvone (tan du gej)
Vjetar sa planine
Micika
Meda i mlieka
Pepica (feat. Tihomir i Miroslav)
K. si ti meni ljepa (solo Stihl)
Kad bil sam mlad
Nebo i zemlja
Nekak mi je lepše biti sam
Rosna ljubičica

Bis:
In the Middle of the Shit
Mala Čiči



Izvještaji



freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici


Večer u Tvornici kulture uz “The Quarantinos”


Riblja čorba u sportskoj dvorani Brežice


Ida Prester u Tvornici


CHUI u Vintage Industrialu


Dvostruko glazbeno slavlje


Taake supp. Nordjevel i Theotoxin - Crnometalni Dan očeva


Peperton Fest u Močvari najavio neke nove početke


Psytrance spektakl u Željezničaru


Ante Jeličić Quintet nastupio u Providurovoj Palači u Zadru


Večer fada u Hrvatskom domu u Splitu


Mašinko + nabod! i IDEM u Tvornici Kulture - trijumf punka


Pocket Palma i Jymenik nastupili u Tvornici Kulture


Galerija fotografija: Sjena & Zerc u Križevcima