Izvještaji
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

IMG 9654

U ponedjeljak, 11.11.2019.g., britanska grupa Brit Floyd, gostovala je u Tvornici kulture Zagreb na turneji «The Wall» povodom 40 godišnjice od izlaska legendarnog istoimenog albuma grupe Pink Floyd.

Brit Floyd su već dobro poznati hrvatskoj publici, ako me sjećanje ne vara, ovo je njihov treći nastup, a prijašnji koncerti održani su u Boćarskom domu i Domu sportova. Tu se još može uvjetno pridodati i nastup u koncertnoj dvorani Lisinski, ali pod nazivom, The Australian Pink Floyd, u nešto drugačijem sastavu banda.

IMG 9669

Za koncert je postojao veliki interes, pa je bilo za očekivati veliki odaziv što se i ostvarilo. Već sam pogled na publiku koja je strpljivo čekala ispred ulaza i dijelom na cesti, dalo se naslutiti da će Tvornica biti puna. Bilo je posjetitelja iz Slovenije, čemu vjerojatno doprinosi činjenica da, koliko je meni poznato, u Sloveniji postoje barem četiri Pink Floyd tribute bandova. Nažalost, u pravilu se ulazilo samo na glavni ulaz, pa se i čekanje odužilo, ali koncert je počeo na vrijeme, u 21h i trajao otprilike 2h, s pauzom između 2 seta, tzv., Intermission, po čemu su i sami Floydi bili poznati.

IMG 9685

Svakom novom turnejom, Brit Floyd su sve bolji i bolji u svim aspektima, što je popraćeno i odličnom produkcijom, laserima i već dobro poznatim projekcijama na okruglom platnu, prvi put prezentiranom na «Pulse» turneji Pink Floyda. Obzirom da se radi o tribute bandu, nema smisla usporedba s Pink Floydima, ali za sve nas koji na žalost nismo imali prilike čuti uživo Pink Floyd (iako je postojala šansa 1995. za «Pulse» turneju), a šanse da se takvo nešto i dogodi su minorne, Brit Floyd je zapravo odličan izbor za čuti probrane pjesme Floyda u koncertnoj izvedbi.

IMG 9697

Sam koncert zaslužuje pohvale što se tiče izvedbe, a posebnu pohvalu zaslužuje kvaliteta zvuka, čak i po mojim audiofilskim standardima. Ne znam kako je bilo u ostalim dijelovima dvorane, ali s moje pozicije blizu bine, skoro u sredini, zvuk je bio odličan, dovoljno glasan, s puno dinamike, prirodan, bez kompresije kako i treba. U nekim je pjesmama, čak bio dojam da je malo pretiho, jer se žamor publike poprilično čuo, a neki su i dobacivali, što svakako nije doprinijelo odličnoj atmosferi u dvorani. Veseli činjenica da je bilo u publici podosta «klinaca», koji su većinom došli sa svojim roditeljima, pa ne stoji teza da su svi klinci danas zaluđeni samo cajkama i sl., pa tako, ipak ima još nade za mlađu populaciju.

IMG 9679

Od seta, koji je većinom s «The Walla», nisu izostale i pjesme s legendarnih albuma Pink Floyda: Wish You Were Here”, “Animals”, “The Division Bell” i “Dark Side of the Moon”.
Upravo s «Dark Side-a» poseban dojam ostavila je vokalna solo izvedba jedne od tri izvrsne back vokalistice u pjesmi The Great Gig In The Sky i zaslužila veliki aplauz. Publici, koja je većinom bila mlađa, posebno dobro su odjeknule pjesme: Wish You Were Here, Another Brick in the Wall Part 2, Shine On You Crazy Diamond (Parts I-V), Hey You, One of These Days, Comfortably Numb, s kojom je završio regularni dio koncerta, a u dodatku je odsvirana, Run Like Hell, s kojom završava i već spomenuta Pulse turneja Pink Floyda iz 1995/96.g.

IMG 9709

I, da li su Brit Floydi «srušili zid» u Tvornici? I da i ne. Naime, iako je koncert bio posvećen «The Wall-u», za rušenje zida, ipak su trebale biti izvedene još neke pjesme, koje su izvodili do sad na turneji u drugim gradovima u dodatku. Svakako da, jer je koncert bio odličan.
Obzirom da se Brit Floyd i Zagreb poprilično vole, za očekivati je da će nas posjetiti i na slijedećoj turneji, što s radošću iščekujem, kao i većina vjernih fanova Pink/Brit Floyda.

Set 1.
In the Flesh?
The Thin Ice
Another Brick in the Wall Part 1
The Happiest Days of Our Lives
Another Brick in the Wall Part 2
Mother
Time
Breathe (Reprise)
The Great Gig in the Sky
Fearless
Us and Them
Keep Talking
Sheep

Set 2.
Yet Another Movie
Round and Around
Empty Spaces
Young Lust
One of My Turns
Shine On You Crazy Diamond (Parts I-V)
On the Turning Away
Hey You
Is There Anybody Out There?
Wish You Were Here
One of These Days
Comfortably Numb

Bis:
Run Like Hell



Izvještaji



Mariza oduševila punu dvoranu Lisinskog


Sukhishvili u Lisinskom - II. dan


Poluintimni koncert velikog gospodina u maloj Šiški


Mimika Orchestra nastupio u ciklusu Chiaroscuro


Sukhishvili u Lisinskom - I. dan


Kawasaki 3P sirovo i jako zagrmili Tvornicom kulture


Nirvana tribute u VIB-u


Perpetuum Jazzile u Lisinskom


HC PUNK-erija u domu kulture zvanom Močvara


Judas Priest, Saxon i Uriah Heep u Beču


Galerija fotografija: Stare pizde + Prazna kutija


Galerija fotografija: Skotni vrag


Dalmatinsko jugo i akustična Vlatkova rapsodija


freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici