Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

1

Ovo nije i ne može biti obični izvještaj s koncerta u Tvornici Kulture, iako se prije nekoliko mjeseci činilo da će upravo tako biti. Godspeed You! Black Emperor, post-rock veterani iz Kanade, savršeno se uklapaju u već svima znanu priču promocije Žedno Uho, no svega nekoliko dana prije koncerta, isto to Žedno Uho je najavilo svoj definitivni kraj, i to baš na koncertu koji miriši na ona dobra stara vremena koncertne alternative u Zagrebu. Ja sam tu alternativu imao prilike pratiti posljednjih desetak godina, kada je Mate Škugor i njegovo Žedno Uho bilo u zreloj fazi postojanja. Sjećam se velikih, dugačkih ulaznica za koncerte koje su se nabavljale u Dirty Old Shop-u, sjećam se običnih forumskih postova na kojima je „zednouhi“ Mate najavljivao svoje programe, te najbitnije, sjećam se neopisivih trenutaka sreće kada bi Zagreb stizale sve te silne face glazbenog podzemlja.

7

Kako onda o jučerašnjem koncertu pisati iz aspekta same svirke? Iskreno, kada sam hodao prema Tvornici, očekivao sam festival tuge i nostalgije prisutnih, no oni su ispratili koncert kao i bilo koji drugi iz tvornice žednih ušiju. Kanađani su, 18 godina od prvog gostovanja u Zagrebu, kudikamo drugačiji bend, no estetika, poruka i zvučna slika, sve je to ostalo isto. GY!BE je kultno ostvarenje čiji tek naoko sasvim obični post-rock drma probranu publiku već 20 godina i u neku ruku, savršen su bend za reći zbogom programu koji je odgojio jednu čitavu generaciju. Lajtmotiv glazbene nade koja proizlazi iz instrumentalnih pasaža ojačanim video zidom koji ispisuje poruke poput „hope“ dao je posjetiteljima do znanja da će na kraju sve biti oke. Mislim da su u pravu.

2

Soundtrack za zbogom i još jedan posve običan koncert koji je eto za Matu Škugora i posljednji. Tko je jamio, jamio. Tko nije, imat će prilike. No grabit će glazbeno znanje pod nekim drugim logotipom i imenom, dok će Žedno Uho ostati zapamćeno u nadam se skoroj monografiji koja će pokriti KSET i sva ona druga mjesta gdje se išlo slušati Matine koncerte. Mnogi su na društvenim mrežama bili tužni na objavu prestanka rada, no ja sam jučer, barem nakon porcije stvarne nade GY!BE - optimističan. Treba biti sretan što se dogodilo. Ja u ovim trenucima gledam u te prevelike papire na kojima stoji natpis Sunn O))) i ISIS. Godina je 2009. Koliko toga se od tada promijenilo, ali ipak ono bitnije, koliko toga se od tada do danas otkrilo. Mate hvala ti još jednom. Bilo mi je zadovoljstvo.

1.jpg 10.jpg 11.jpg

12.jpg 2.jpg 3.jpg

4.jpg 5.jpg 6.jpg

7.jpg 8.jpg 9.jpg