Izvještaji

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

IMG 1047

Sinead O'Connor, poznata pjevačica irskog podrijetla, svojim je prvim nastupom u zagrebačkoj Tvornici kulture oduševila i zagrebačku publiku. Unatoč činjenici da se ovaj nastup koji je organiziran u sklopu njezine europske i američke turneje zbio sredinom tjedna, Tvornica je bila ispunjena gotovo do posljednjeg mjesta. Sve je to vrlo vjerojatno poslužilo kao dodatna motivacija Sinead O'Connor i njezinom pratećom bendu da publici priušti jedan izuzetno emotivan i profesionalan nastup. Ipak, šteta je što vjernost publike nije nagrađena ubacivanjem još poneke od njezinih manje poznatih, ali vrhunskih pjesama i produženjem ovog jednosatnog nastupa.

IMG 1015

Koncert je započeo u skladu s najavljenom satnicom. Izravno i bez predgrupe, Sinead i njezina peteročlana postava pratećih glazbenika, nastup je započela upečatljivom izvedbom skladbe „Queen Of Denmark“. Obrada pjesme Johna Granta u Sineadinoj izvedbi je emotivnija, snažnija i potpunija od samog originala, te je tako već na samom početku koncerta Sinead doživjela priznanje publike u obliku toplog aplauza i ovacija: „Sinead, volimo te!”. U idućih sat vremena nizale su se pjesme sa standardne setliste koju izvode na ovoj turneji, a Sineadin prekrasan, ugodan, topao i nenametljiv vokal u pratnji dvije gitare, basa, klavijatura i bubnjeva, odjekivao je prostorom dupkom ispunjene Tvornice. Prateći bend pokazao se kao vrlo kvalitetan, a u odličnim solo dionicama posebno se isticao gitarist u pjesmama poput „4th and vine“ , „Reason with Me“ i „The Wolf Is Getting Married“. Treba svakako spomenuti da su pjesme „I Am Streched On Your Grave”i „Take Me to the Church“ izvedene „a capella”, dakle bez instrumenata, čime je ostvarena dodatna intimna i prisna atmosfera sa zahvalnom zagrebačkom publikom.

IMG 1098

Prva špica ovog zagrebačkog koncerta dogodila se pri izvedbi pjesme „Jealous” (s albuma „Faith and Courage” iz 2000.), ali očekivanu kulminaciju ipak je donijela poznata izvedba Princeove „Nothing Compares 2 U”. Podsjetimo se, ova ju je pjesma s njezina drugog studijskog albuma „I Do Not Want What I Haven't Got” doslovno vinula u vrhove popularnosti, sada već davne 1990. godine. Pogled s tribina na publiku koja se sada, trideset godina poslije, prepustila doživljaju i spokojno snimala pjesmu mobitelima, nijema pred savršenstvom izvedbe pjesme, uvjerio me da je njezina izvedba i danas ima jednaku, dakle antologijsku vrijednost te da joj je Sinead emotivno dala uistinu sve. Ova Princeova skladba utrla je profesionalnu i životnu stazu jedne velike umjetnice te ju je odredila emocijama koje su divne, iskrene i što je najbitnije, bez patetike.

IMG 1056

Publika je odlično reagirala i na pjesmu „Black Boys On Mopeds”, a nakon pjesme „Harbour”, koja se odlikuje izvrsnom gradacijom i dinamikom, Sinead je predstavila članove benda i toplo se zahvalila publici. Nakon odsvirana dva bisa, sretnici iz prvih redova ulovili su nekoliko set lista koje im je netko od pratećih glazbenika s pozornice dobacio za uspomenu, a zatim je iz zvučnika krenula glazba koja je označila da je nastup definitivno završio.

IMG 1090

Netko je pokraj mene zadovoljno konstatirao: „Ne, nije bilo kratko, meni je bilo taman.”. A meni je osobno nedostajala „Mandinka”, jer me podsjeća (ne samo riffovski) na činjenicu da je „sve lako kad si mlad”. Tijekom jednosatnog nastupa Sinead je napravila vrlo kvalitetan presjek svoje tri desetljeća duge karijere koja je rezultirala s deset studijskih albuma, ali je obnovila mnoge uspomene i stvorila nove. Skrenula je pozornost na posebnost svoje izvedbe i svoga opusa, što je ujedno vjerojatno i bit svake turneje.

Sinead će do kraja mjeseca imati još dva nastupa u Italiji, a nakon toga kreće put Kanade i SAD-a. U lipnju će se ponovno vratiti na stari kontinent i završiti s nastupima u Irskoj i Velikoj Britaniji.

Setlista:

Queen Of Denmark
Take Me to the Church
4th And Vine
Reason With Me
The Wolf Is Getting Married
Jealous
I Am Streched On Your Grave
In This Heart
Black Boys On Mopeds
Harbour
Thank You For Hearing Me
The Last Day Of Our Acquaintance
The Emperor's New Clothes
Nothing Compares 2 U
Hold Back the Night

Bis:
Milestones
Back Where You Belong