Izvještaji

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Hard Place, „dobri duh rock'n'rolla“ u srcu Zagreba, ove je srijede ugostio Manzanu, finski metal bend koji je nastupio u sklopu svoje srednjoeuropske turneje. U sat vremena svoga nastupa napravili su kvalitetno predstavljanje i presjek svoje gotovo petnaestgodišnje karijere te izveli probrani materijal sa svojih pet studijskih albuma.

Kao predgrupa je nastupio bend Envy, čijji sam početak nastupa propustio. Ali po onome što sam čuo, stekao sam dojam da se radi o uvježbanom bendu koji izvodi kombinaciju autorskih pjesama i covera. Bilo je tu ponešto Azre (točnije Branimira Štulića i njegova pjesma „Voljela me nije nijedna“), Divljih jagoda („Kap po kap“, „Šejla“ i „Moj dilbere“), pa čak i žestoke obrade Čolićeve „Ti si mi u krvi“. No izveli su i nekoliko autorskih pjesama koje je pjevač duhovito najavljivao. Nastupili su u peteročlanoj postavi, u kojoj se posebno isticao solo gitarist. Dečki zvuče dobro, sigurni su na terenu i sportskim rječnikom, svakako imaju već mnogo utakmica u nogama. Nakon njih nastupile su zvijezde večeri - Manzana.

02. ENVI

Ovaj nordijski metal bend koji je naziv dobio po španjolskoj riječi za jabuku, postoji već 15-ak godina i do sada su snimili pet studijskih albuma. Desetak su puta proputovali Europu, a nastupili su čak i u dalekoj Kini. Prvi zagrebački nastup započeo im je nešto prije 23 sata i već u prve dvije pjesme „Love Hate Song“ i „No Enemies“ pokazali su žestinu i sviračko umijeće. Šarmantna pjevačica Piritta Lumuous u nekoliko se navrata toplo obratila publici. Premda je u klubu bilo i nekoliko mladića koji su očekivali „old school punk“, veselo su se raplesali i na ovaj žestoki ritam nordijskog metala, punokrvnog hard rocka s elementima industriala. Osim Piritte, koja povrh snažnog vokala ima smisla i za scenski nastup, kako piše na njihovim mrežnim stranicama bavi se i kazalištem, treba spomenuti i ostale članove benda: odlične gitariste Henkka Virsella i Mattija Auerkallija te čvrstu ritam sekciju koju čine Johannes Tolonen (bas) i Tomi Ylönen (bubnjevi).

10. MANZANA

„Music is my medication“ odjekivalo je Hard Placeom, uz lijepe solaže, vitlanje kosom i žestoki ženski vokal. Posebno je dojmljiva bila izvedba pjesme „Silence“, s eksplozijom ritma i visokim frekvencijama, te je lako moguće bila i kulminacija cijeloga nastupa. Prije posljednje pjesme „Mother Can't Rock“, Piritta je uvježbala publiku te smo tako sudjelovali u izvikivanju refrena. Odličan koncert trajao je nekih sat vremena i vrlo ih je kvalitetno predstavio zagrebačkoj publici. Nazočni su mogli kupiti njihov posljednji album „Silver Metal“ (2018.) kao i majice, a komunikativni članovi benda rado su potpisivali diskove ili se slikali s publikom. Ukratko, idući nastup grupe Manzana ne bi trebalo propustiti.

Naime, jedna od dobrih strana članstva Hrvatske u Europskoj uniji svakako je slobodna cirkulacija ljudi, pa shodno tome i bendova, koji nam se tako slijevaju i često gostuju u Hrvatskoj. Treba se samo informirati i saznati na vrijeme. Za to nam služe mrežne stranice klubova i glazbenih portala.

Setlista:
Love Hate Song
No Enemies
Marry Me In Black
Everything But You
Vampire Mama
Beautiful Nightmare
Vampire's Birthday Blood
Creeps And Happy Whores
Silence
Hard Rock And Rollators
Voodoo Child O' Mine
Falling
Mother Can't Rock