Izvještaji

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Nakon višednevne neizvjesnosti u kontekstu masovnog otkazivanja velikih događaja diljem zemlje, u zagrebačkoj Tvornici Kulture ipak je održan koncert Sharon Kovacs u sklopu Musicology Barcafe Sessiona 11. ožujka. Ništa nije bilo sigurno dok u srijedu popodne organizatori još jednom nisu potvrdili da koncert ide, i da je u tijeku tonska proba. Iako je koncert Sharon Kovacs bio službeno ispod brojke od 1000 ljudi, morali su dobiti dozvolu od Stožera civilne zaštite, a kolanje informacija da se uskoro sprema pooštrenje mjera sigurnosti i da će se broj od 1000 reducirati na 100 ljudi po događaju doprinio je sveukupnoj neizvjesnosti fanova koji već dugo iščekuju ovu karizmatičnu kantautoricu.

sk

Glazbeni kritičari često uspoređuju Nizozemku Sharon Kovacs s Amy Winehouse, i kad čujete taj glas, usporedba je jasna. Niije tu samo glas, već i scenska karizma, drukčijeg stila nego kod Amy, ali definitivno snažna karizma. Prvi singl My Love snimila je 2013., najavivši njime uspješni prvijenac, album Shades of Black. Drugi album Cheap Smell izdan je 2018.

DSC 0783

Tvornica je, očekivano, bila prilično nenapučena, ali oni najhrabriji koji su došli svjedočili su sjajnom nastupu za pamćenje. Kovacs je svojim energičnim nastupom malo razvedrila čitavu predapokaliptičnu atmosferu koja se osjetila u Tvornici, prostoru koji niste navikli vidjeti ovako nenapučenim. Na ulazu je osoblje svakom posjetitelju pošpricalo ruke dezinfekcijskim sredstvom, što je svakako pohvalno.

DSC 0807

Izgleda da je Sharon Kovacs tako imala "čast" da zatvori sezonu koncerata i uopće kulturnih događanja i okupljanja, barem na neko vrijeme. Zanimljivo da se to poklopilo s činjenicom da je ovo ionako njezin zadnji koncert na ovoj turneji, nakon kojeg se planira posvetiti snimanju novog albuma. Njezina izvedba 50 Shades of Black pred kraj nastupa kao da je najavila crnilo koje nam slijedi. No zato je "tulum zatvaranja" bio sjajno koncertno iskustvo – Kovacs nije štedila svoj raskošni, markantni glas, a popratni sedmeročlani bend je bio jednako energičan i nadahnut. Elaborirani aranžmani s prominentnom trubom, ženskim back vokalima i poigravanjem sa surf-rockom izdižu glazbu Kovacs iznad prosječnog popa, kao i kvalitetne i raznovrsne kompozicije. Čuli smo pjesme poput Cheap Smell, Oblivion, Freakshow, Love Song, već spomenutu 50 Shades of Black i upečatljivu My Love za sam kraj. Publika je oduševljenim pljeskom dozvala izvođače na bis, pa smo čuli još Mama & Papa, prema želji koja je došla iz publike. Bio je to nastup doista ujednačene kvalitete i vrlo nadahnut, Kovacs je prštala energijom, kao i prateći bend, pa možemo reći da je koncertna sezona zatvorena u velikom stilu, na neko, neizvjesno dugo vrijeme.