Izvještaji

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

Sinoćnji nastup ansambla Lado u atriumu koncertne dvorane Vatroslav Lisinki bio je pravo "malo čudo". Zašto? Naime, kroz malo više od 60' Lado nas je proveo kroz bogatu i nepresušnu baštinu hrvatske narodne glazbe.

Iako je sinoć u Zagrebu bilo još nekih stvari za čuti i pogledati, sva moja pozornost pala je na ''A3um'' koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog, gdje je nazočna publika dobila doista raznovrsnu glazbenu razglednicu naše tradicijske glazbene baštine.

lado

I naravno, mnogi će se pitati od kuda sad to? Da, moji glazbeni afiniteti idu u drugom smjeru, ali to nikako ne umanjuje moju određenost prema narodnoj glazbi, prema naklonosti i zanimanju za tradicijske instrumente, instrumentalne i vokalne izvedbe i glazbeni izričaj narodne glazbe.

Atriumom koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog sinoć je odzvanjala sva ljepota i nedvojbena atraktivnost i raznolikost instrumentalne i vokalne hrvatske narodne glazbe.

lado
Uz toplu i miru večer, lijepu i ugodnu atmosferu, te uz vrlo profesionalnu izvedbu manjeg vokalno-instrumentalnog ansambla Lado i njegovih solista, učinili su da sam barem privremeno zaboravio na sve one druge stvari koje nas sve muče. Što nam to govori?

Mladi ljudi, kao i oni malo stariji, nažalost u većem broju svoje glazbene afinitete usmjeravaju, po mom skromnom mišljenju, totalno krivo. Narodna glazba, nije to ono što oni vole, već je je to apsolutno izvrsna i izuzetna glazba, koju tako dobro izvodi ansambl Lado i to bez obzira u kojem opsegu to radili. Naime, poznato je da se Ladovi umjetnici bez imalo problema mogu vrlo brzo i lako transformirati u mnogo veće formacije od ove, da to tako napišem, pandemijske forme.

lado3

Ono što svakako fascinira sve je njihova ukupna, ali i solistička ekspresivnost, koja je izgrađivana tijekom pune 72 godine njihovog postojanja i djelovanja. Do danas, njihova istaživačka i svaka druga opcija sakupljanja, čuvanja i promicanja mnogih primjera bogate hrvatske glazbene i plesne tradicije nije prestala i to je ono što nas sve fascinira i uvijek dodatno iznenadi i u potpunosti obuzme.

Primjeri iz bogata glazbene riznice Moslavine, Posavine, zagrebačkog Prigorja, Slavonije, Baranje, Bačke, Podravine, Međimurja i Dalmacije glazbeno su obradili i potpisali: Božo Potočnik, Marijan Makar, Emil Cossetto, Duško Topić, Alan Kanski, Marko First i Zlatko Potočnik. Sve to na sebi svojstven i izuzetno profesionalni način izveo je kompletni ansambl Lado uz doista impresivne soliste: Ana Drobina, Matej Gluščić, Klara Kašnar, Bojan Kavedžija, Filip Martinić, Irena Matica, Kristina Opačić Vručina i Dubravko Radić. Za njihove solističke izvedbe vrijedi ih navesti pojedinačno i poimenično. Publika je svaku točku pozdravljala velikim i nesebičnim pljeskom, bez zadrške. Naime, vidi se koliko nam je svima falilo uživanje u koncertnim nastupima umjetnika bilo koje glazbene orijentacije!

ZAKLJUČAK

Od mnogih pozitivnih komentara i reakcija nazočnih svakako je najizraženiji onaj koji nam govori sljedeće: ''Ako Lado zvuči ovako moćno i impresivno u ovoj ''skučenoj'' pandemijskoj formi, kako tek zvuči u svom punom opsegu i formi.''
Hvala Ladu na predivnih sat vremena!!!

www.lado.hr
www.facebook.com/ansambl.lado/
www.instagram.com/ansambllado/
www.youtube.com/user/ladoansambl

Program:

1. Drmeš iz Posavskih Brega
2. S one strane Dunava
3. Sako leto ima nekaj novoga
4. Gračanski drmeš
5. Sprevajaj me draga
6. Žensko bunjevačko kolo i Tandrčak
7. Nikaj duže do Miholja
8. Do kirija vuska steza šitok pot
9. Trogirski šotić
10. Dude peteroglasne
11. Oj sončece, sončece
12. Snočka sem ti draga
13. Zvuci s Karašice
14. Lijepo pjeva za lugom djevojka
15. Zelinski mužikaši

Vaš,
Mladen Lončar - Mike



Izvještaji



freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici


Večer u Tvornici kulture uz “The Quarantinos”


Riblja čorba u sportskoj dvorani Brežice


Ida Prester u Tvornici


CHUI u Vintage Industrialu


Dvostruko glazbeno slavlje


Taake supp. Nordjevel i Theotoxin - Crnometalni Dan očeva


Peperton Fest u Močvari najavio neke nove početke


Psytrance spektakl u Željezničaru


Ante Jeličić Quintet nastupio u Providurovoj Palači u Zadru


Večer fada u Hrvatskom domu u Splitu


Mašinko + nabod! i IDEM u Tvornici Kulture - trijumf punka


Pocket Palma i Jymenik nastupili u Tvornici Kulture


Galerija fotografija: Sjena & Zerc u Križevcima