Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

Ove godine Rode su sve iznenadile i otišle iz Parka prirode Lonjsko polje desetak dana ranije, navodno, kažu naši Posavci da je to znak da će biti jaka zima. Otišle Rode iz Čigoča, ali došla su djeca.

Od 24. 8. do 29. 8. u Lonjskom polju održavao se Međunarodni Kids Blues Kamp. Po sadržaju i programu to je jedinstven kamp u Europi. Uostalom za to su organizatori dobili i službenu potvrdu dugogodišnjeg direktora svjetske asocijacije svih bluzera, Blues Fundation iz Memphisa – USA, gospodina Jaya Sielemana koji je pred par godina boravio i aktivno učestvovao u radu Blues Kampa Lonjsko polje. I ne samo to. Dobitnici su i najvećeg priznanja Blues Fundation (blues oskar) „Keepin The Blues Alive“ koje se dodjeljuje pojedincima ili udrugama koje rade na očuvanju i razvoju Bluesa u svijetu.

mbk

Ovogodišnji Blues kamp trajao je pet dana i uključivao je svakodnevne Blues radionice, jutarnje i popodnevne. Radionice su vodili vrhunski mentori iz Hrvatske, Ex-Yu i Europe. Robert Krkač, Željko Bilbija Bibi, prof. Saša Begović Matošković, Boris Hrepić Hrepa, Norman Beaker, Dejan Nikolić i Miroslav Miro Dimić. Osim glazbenih radionica polaznici kampa u slobodno vrijeme vrlo aktivno su učestvovali u likovno-kiparskoj radionici koju je vodio ak. kipar i frontmen čuvene „Naturalne Mistike“ Ivan Ivoš Ići i prof. Boris Hrepić Hrepa. Prekrasan osjećaj vidjeti tridesetak djece koja svakodnevno podijeljeni u grupe s velikim veseljem uče blues ljestvice i nove akorde na gitari, "hodaju" između nota na bass gitari i na koncu savladavaju paradiddle, rudimente i blues shuffle na bubnjevima. Najveća radost je svakako trenutak kad oni posloženi u bendove navečer odsviraju što su po danu naučili. To veselje i sjaj u njihovim očima kad stanu na binu je najljepši dio dana. Čudesan i neopisiv osjećaj za mentore, ali i za sve posjetitelje večernjih programa.

1630439337593Ovogodišnji kamp je u potpunosti opravdao epitet međunarodni. Naime prvu večer i službeno otvaranje Blues kampa i večernjih koncerata „ Sava-Strug-Delta-Blues“ pripala je „Norman Beaker Trio“ iz UK. Norman Beaker, je legendarni blues gitarist, vokalista i tekstopisac, koji je na britanskoj blues sceni uključen od ranih 1970-ih, surađivao i svirao s mnogim svjetskim zvijezdama bluesa, uključujući Jacka Brucea, Chucka Berryja, Buddyja Guya, B. B. Kinga itd. U siječnju 2017. Norman Beaker je primljen kao "Legendarni blues umjetnik iz Engleske" u Blues Kuću slavnih registriranu u San Diegu u Kaliforniji. Prije nastupa N.B. s dva blues standarda uključila su se i naša djeca „CHIGOC BLUES BAND“, nakon njih vrhunski domaći bluzeri, a mogu reći i s velikim međunarodnim rejtingom „Sunnysiders“. Na koncu u furioznom tempu i vrhunskim bluesom večer završava N.B. trio. Tradicije Čigoč i Lonjsko polje tog trenutka postaje svjetski Blues centar na veliku radost svi prisutnih. Ovacije, spontani pljesak i veselje razdragane publike. Do sad neviđeno u Lonjskom polju.

IMG 20210827 204013

Nakon prospavane noći, zajednički doručak, dječje radionice, crtanje, ručak, kupanje na bazenu, nogomet. Jednom riječju velika živost i veselje u kampu. I da, nevjerojatno ali istinito nitko od toliko djece nema mobitel u ruci. Samo kreativna aktivnosti, pa čak se igra i skrivača oko Restorana Tradicije Čigoč. Večer ponovno započinje s Blues Kidsima - Chigoc blues band, Nakon njih na binu se penje kultni Sisački blues&country band „Trio Quatro“ Mils, Čedo, Marijo, Goran, Leon i Neno. Rapsodija bluesa, vokala i perfektnog zvuka, za koji je bio zaslužan dugogodišnji ton maestro Fleka (Milenko Kovačević). Ali, to nije kraj. Dolazi Tomislav Goluban, naš virtuoz na usnoj harmonici i Vid Kotarski na gitari koji se priključuju bendu i počinje blues ludilo. Čigoč pršti od Bluesa. Nestvarno.

IMG 20210828 105821

Treći dan Blues kampa, osim već ustaljenog dnevnog programa uključivao je prikazivanje dokumentarnog filma Od Lonjskog polja do Memphisa, te promociju albuma „Muzika je ključ“ na kojem su uključeni svi ovogodišnji mentori. CD sadržava četrnaest autorskih pjesama koje su nastale kao rezultat rada proteklih petnaestak godina Poprock škole. Album je objavljen u izdanju Croatia Recordsa netom prije početka kampa.

Večeras nam u goste dolazi Martina iz CMC TV i Klaudija Čular, direktorica propagande C.R. Snimljen materijal za budući spot koncert odsviran zajedno sa djecom s obzirom da na četiri numere albuma sviraju i djeca. To daje dodatnu vrijednost i šarm našem albumu. Zbog najave lošeg vremena otkazuje se večernje koncerte i sve se seli u restoran. Na scenu ponovno dolaze svi polaznici blues kampa, ali i Ivan Ivoš koji rastura reggae kao u najboljim danima Naturalne Mistike, bolje od Bob Marleya.

DSCF4298

Međunarodni Blues Kamp definitivno se nametnuo kao jedna od najvećih glazbenih manifestacija ne samo u SMŽ nego u cijeloj Hrvatskoj. Pomaknuli smo barijere i turističku ponudu Lonjskog polja, stvorili novi brend. To svakako treba u budućnosti iskoristiti, ne samo Park prirode nego svi gradovi iz Okruženja Lonjskog polja. Upravo smo vidjeli na ovogodišnjem kampu svu raskoš i potencijal ovakve ponude putnicima namjernicima, ali ima i onih koji ciljano dolaze u Lonjsko polje zbog Blues kampa. I jedan podatak koji nije nebitan za ovu priču. U vrijeme održavanja Blues kampa od Čigoča pa do Krapja nije bilo slobodnog kreveta. Austrijanci, Nizozemci, Njemci, pa čak i Japanci. Osim uživanja u netaknutoj prirodi PP uživali su u bluesu slušajući nabolje blues glazbenike i bendove iz Hrvatske i Europe. Akcent je kao i svake godine stavljen na edukaciju i rad sa djecom. Zahvaljujem se svima koji su na bilo koji način pomogli da se 7. Međunarodni blues kamp održi na ovako viskom umjetničkom nivou, a to su: Ministarstvo za kulturu, Grad Sisak, Grad Kutina, SMŽ, TZSMŽ, ZKUUSMŽ, Park prirode Lonjsko polje, Art Materijal d.o.o. -Predrag Budimir, KKV Sisak, Auto promet Sisak, Vinarija Florijanović, Vinarija Kezele, Restoran Tradicije Čigoč. Posebno se zahvaljujem svojim dragim prijateljima i kolegama glazbenicima koji skupa sa mnom rade na opstojnosti i izvrsnosti Međunarodnog Blues Kampa.