Izvještaji

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

U petak, 10. prosinca 2021. službeno je otvoren novi klub "Dva Osam" na Jabukovcu. Klub se nalazi na lokaciji nekadašnjeg GK Jabuke, a veliku čast odabira glazbe na sam dan otvaranja imao je Tomi Phantasma, dugogodišnji i vrsni DJ, koji je upriličio pravi „Dark Side Party“, kakvi su se tradicionalno odvijali na Jabukovcu. Time je dokazano da će se, unatoč novoj programskoj koncepciji s kojim su mediji i ranije upoznati (tribine, filmske projekcije, tematske večeri, koncerti i glazbene slušaonice), poštivati i stare tradicije povezane s onim što se nekada odvijalo na Jabukovcu.

U uvjetima „novog normalnog“ koja je posljedica sveprisutne pandemije, uz ulaznicu su za ulaz bile potrebne Covid propusnice ili potvrda o testiranju. Premda je broj ulaznica ograničen na 250, klub je bio ispunjen do posljednjeg mjesta. Ulaznice su inače bile po cijeni od 30 kn, no nekima nije bilo teško doplatiti dodatnih 50 kn za potrebno testiranje kako bi prisustvovali dugo očekivanom otvaranju novog prostora.

28

Podsjetimo, uz Kulušić i Lapidarij, Jabuka je bila jedno od kultnih okupljališta mladih u Zagrebu osamdesetih. U to vrijeme, programski je podržavala posebno alternativnu, post punk, new wave i dark scenu te bila odredišna točka tzv. „darkera“ i alternativaca. Uživalo se u tematskim glazbenim slušaonicama, projicirali su se cijeli koncerti preko ekrana, a slušali su se i živi koncerti grupa koje su izvodile takvu glazbu. Prvo zatvaranje Jabuke dogodilo se 1998., ali je nakon dobivenog spora na Upravnom sudu ponovno otvorena 2001. godine. Problemi i prvi zahtjevi za iseljenjem počeli su 2015. godine, no Jabuka je odolijevala, a onda su pritisak bivše gradske vlasti i ograničenja vezana uz Covid (radno vrijeme do 24h) te konačni lock-down, uveli bivšeg vlasnika u brojne probleme. Sredinom rujna 2020. općinski Građanski sud u Zagrebu donio je rješenje o ovrsi Grada Zagreba kao ovršitelja, nad GSK Jabuka kao ovršenikom. Provedba rješenja određena je za dan 20. listopada 2020. u 10 sati te je tako Jabuka deložirana i zatvorena. Zabrujale su društvene mreže, osnovane grupe podrške, a onda je nakon vremena raspisan i natječaj na kojemu je iz drugog pokušaja (jer je prvi natječaj bio poništen), pravo na otvaranje novoga kluba svojom novom programskom shemom osvojio „Pozitivan ritam“.

dva osam 2021 12

Prema odredbama Stožera, program može trajati samo do ponoći, no DJ Tomi Phantasma zasigurno je ispunio sva očekivanja. Puštao je stare 'jabučarske' darkerske hitove bendova poput Joy Division, Bauhaus, The Cure, Sisters Of Mercy, Pixies, Nicka Cavea & Bad Seeds, The Smiths, The Cramps, Human League, Depeche Mode, Simple Minds, Laibach, Daf, Nitzer Ebb, Front 242, ali i one novije kao što su Diva Destruction, Editors, She Past Away, London After Midnight i Placebo. Stari Jabučari su s prvom večeri bili zadovoljni, osim što su neki "zazujali" pred vratima, jer nisu pratili društvene mreže na kojima je pisalo da je prva večer rasprodana.

Povrh toga što klub Dva Osam tijekom prosinca nudi raznovrstan program, kojega možete popratiti na njihovim web-stranicama, već za siječanj najavljen i novi 'Dark Side Party', a s obzirom da će se odvijati upravo na datum kojim se obilježava rođendan legendarnog Davida Bowieja (8. siječnja), prvih nekoliko sati bit će posvećeno mračnijoj strani ovog utjecajnog rock glazbenika.

Ulaznice za klub dostupne su u online pretprodaji putem službene web stranice www.dvaosam.com



Izvještaji



freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici


Večer u Tvornici kulture uz “The Quarantinos”


Riblja čorba u sportskoj dvorani Brežice


Ida Prester u Tvornici


CHUI u Vintage Industrialu


Dvostruko glazbeno slavlje


Taake supp. Nordjevel i Theotoxin - Crnometalni Dan očeva


Peperton Fest u Močvari najavio neke nove početke


Psytrance spektakl u Željezničaru


Ante Jeličić Quintet nastupio u Providurovoj Palači u Zadru


Večer fada u Hrvatskom domu u Splitu


Mašinko + nabod! i IDEM u Tvornici Kulture - trijumf punka


Pocket Palma i Jymenik nastupili u Tvornici Kulture


Galerija fotografija: Sjena & Zerc u Križevcima