Izvještaji

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

Nakon Rijeke i Ljubljane, makedonska grupa Mizar potpomognuta zagrebačkom Phantasmagorijom u nastupila je i u Zagrebu. Koncert se održao u sklopu Ljeta u Muzeju suvremene umjetnosti. Podsjetimo, ova kulturna manifestacija koja publici po načelu "4 u 1" nudi spoj glazbe, filma, izložbe i performansa održava se u kontinuitetu od 2014. godine. U programu su ovdje koncerti glazbenika raznih žanrova, izložbe, multimedijski sadržaji i filmske projekcije, a cilj ovih događanja je da se spojem glazbe, filma, vizualne i izvedbene umjetnosti publika što više približi pojmu Gesamtkunstwerka, potpunog umjetničkog doživljaja, koji proizlazi iz isprepletenosti različitih oblika umjetnosti.

DSC 4169

Koncertu je prethodila projekcija dokumentarnog filma o Mizaru, kultnoj makedonskoj grupi koja je nastala davne 1981. godine u Skoplju, a bila je jedna od prvih grupa na prostorima bivše Jugoslavije koja je izvodila dark glazbu. Prestali su djelovati početkom devedesetih, no članovi su se, na sreću, ponovno okupili 2003. godine te objavili nov album „Kobna ubavina“ (2004.) kojega su promovirali brojnim koncertima širom regije, a nakon toga krajem 2007. godine „Pogled kon cvetnata gradina“ i tri godine kasnije „Deteto i beloto more“ (2010.). Potonji projekt realiziran je u suradnji s muškim zborom Harmosini, koji izvodi bizantsku duhovnu glazbu. Ujedno, treba pripomenuti da je ove godine objavljena monografija o ovom sastavu pod naslovom „Otkrovenija 1981. – 2021.“ autora Toše Filipovskog, kroničara svojega vremena, pisca i izdavača, vlasnika Corpus Delicti Records i prodavaonice ploča ‘Ap(o)teka’, koja se nalazi u MKC-u Skopje. Prva je ovo biografija jednog makedonskog rock benda, ali ujedno i prvo dvojezično makedonsko-englesko izdanje, te vjerojatno prva biografija na Balkanu koja je propraćena obiteljskim stablom benda. U njoj se nalazi i popis svih koncerata te svih snimljenih pjesama ovoga benda kao i više od stotinu dosad nikad objavljenih fotografija. Prije i tijekom jučerašnjeg koncerta mogli su se kupiti njihovi CD-i po 80 kn kao i majice po 120 kn.

p

Postoje koncerti o kojima je uvijek jednostavno pisati, ali i oni koji su slojeviti, atmosferični i teško prepričljivi. Jedan od njih bio je upravo ovaj. Pred okupljenih stotinjak posjetitelja koji su, bez sumnje, bili česti posjetitelji nekadašnje Jabuke, Phantasmagoria a kasnije i Mizar izveli su izuzetno kvalitetan program.

U skladu sa satnicom, Phantasmagoria je s nastupom započela u 21 h. Nakon uobičajenoga uvoda, odsvirali su svoju nikad aktualniju „Isolated“. Premda popraćena s gitarom i basom uz pratnju ritam mašine izvedba je ipak bila silovita, a nakon toga odsvirali su još nekoliko autorskih stvari, poneku i u novim aranžmanima. Svoj kvalitetni nastup završili su nevjerojatnom izvedbom pjesme „New Dawn Fades“ grupe Joy Division. Sve u svemu, Phantasmagoria je odličan bend koji je svakako zaslužio više medijskog prostora, jer preko četiri desetljeća stoje čvrsto na svojim pozicijama i peru svoju viziju dark glazbe temeljenu na zdravim korijenima grupa kao što su The Mision, Sisters of Mercy i Joy Division. I ovom su prilikom opravdali sva očekivanja te nas idealno pripremili za Mizar, koji su bili zvijezde večeri.

mizar

Mizar je ona zvijezda u konstelaciji Malih kola iliti Malog medvjeda koja nam može poslužiti kao orijentir u nemilim situacijama kada trebamo pronaći put. U slučaju jučerašnjeg koncerta ponovno su zabljesnuli: Zoran Tortevski vokalno je odradio sve što je trebao, ali neovisno o njemu, fascinantni su bili i ostali članovi grupe, posebice bubnjar i solo gitarist s nizom zahtjevnih breakova i solo dionica. Koncert su otvorili „1903.“, pjesmom koja ritmom možda podsjeća na „Ljubav krvari“ Bareta i Majki, ali je izuzetno duboka i nosi onu nenadomjestivu poruku: „Sloboda ili smrt!“. Nakon „Doge Dena“ odsvirao je Mizar kontemplativnu „Luznu“ u kojoj je do punog izražaja došla Zoranova interpretacija. Nakon toga odsvirali su „Uninije“, pjesmu iz davne 1988. godine koja je u novom aranžmanu zvučala više nego zanimljivo. Uslijedio je potom niz njihovih prepoznatljivih pjesama: „Glas“, „Magla“ i „Istekuvam“. Možda bi trebalo reći da je „Magla“ među navedenima ipak 'najzaraznija' stvar zbog svojih nadasve zanimljivih bas dionica. Nakon toga uslijedio je kratak odmor za pjevača, jer su mikrofon preuzeli gosti iz Phantasmagorije: Tomi Phantasma i Davorka koji su izvrsno otpjevali iduće dvije pjesme - “Devojka od Bronza“ i „Doždot“. Uistinu je fascinantna kompatibilnost ovih dvaju bendova. Još jedan dokaz da kultura i duhovna ljubav ne poznaje granice. U idućih nekoliko pjesama Zoran nas je fascinirao svojim vokalnim umijećem kojim besprijekorno izvodi svoj bizantski stil duhovne glazbe. Službeni dio koncerta završio je petnaest minuta prije 23 h, ali povrh toga Mizar je odsvirao još nekoliko biseva u kojima su se posebice istaknuli solo gitarist, ali i ostali članovi benda.

DSC 3836

Ukratko, Mizar i Phantasmagoria, dva benda naše nenadomjestive „dark“ prošlosti, savršeno su ispunili i uveličali prostor ljeta Muzeja suvremene umjetnosti. Opravdali su očekivanaja te ćemo s veseljem i znatiželjom pratiti njihova daljnja ostvarenja i aktivnosti.

Phantasmagoria – setlista:

1. Intro
2. Isolated
3. Ja gledam svojim očima
4. Poziv u raj
5. Poludi
6. Boje
7. Bilo nam je lijepo
8. In the Middle
9. New Dawn Fades

Mizar – setlista:

01. 1903
02. Dog den
03. Luzna
04. Uninije
05. Glas
06. Magla
07. Istekuvam
08. Devojka od Bronza (feat. Phantasmagoria)
09. Doždot (feat. Phantasmagoria)
10. Glasnici na Padot
11. Počesna Strelba
12. Konstantinopol
13. Izgoren od ova Sonce
14. Gradot e Nem

IzvještajiNovigrad je postao dom bluesa


Konstrakta u Zagrebu


Kids form the sky u Močvari


Dark alternativa u Boogaloou


Prepuna pulska Arena ispratila odlazak velikana


Artistični Urban sa svojom četvorkom popunio pulski Kaštel


Zatvoren je INmusic #15


INmusic festival - dan 3.


Drugi dan INmusic festivala


Otvoren je jubilarni 15. INmusic festival


Vlajternativni dokumentarac prikazan u Zadru


Rival Sons - rock je živ i diše punim plućima


Kasabian kao šlag na tortu jubilarnog INmusica


Nick Cave And The Bad Seeds na INmusicu


Njihovo veličanstvo The Killers


Deftones na INmusicu


Malady Lane prekratko, ali odlično


Gogol Bordello razvalili Main Stage


Royal Blood nastupili na main stageu


fenomenalni rastur World Stagea u ranovečernjim satima