Izvještaji

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

Nakon što se prvi koncert u Tuškancu u srijedu 1. lipnja rasprodao, pridodan je još jedan, koji se održao prošle nedjelje 5. lipnja. Kapacitet jednog od najljepših prostora na otvorenom ima 550 sjedećih mjesta, što znači da je u ova dva koncerta uživalo ukupno preko tisuću ljudi.

Znaju svi, pa vjerojatno nije potrebno posebno naglašavati da je svoju legendarnu, dugu i uspješnu karijeru Josipa Lisac započela objavljivanjem prvog konceptualnog albuma „Dnevnik jedne ljubavi“ (1973.), pod jakim autorskim pečatom Karla Metikoša s kojim je ukupno snimila 13 albuma te kombinirala najrazličitije glazbene stilove. U širokoj lepezi pjesama i ove je večeri odabrala upravo ono najbolje.

Svaki koncert Josipe Lisac priča je i doživljaj za sebe. Tim više što je njezin nevjerojatan prateći sastav kojega čine Elvis Penava (gitara), Toni Starešinić (klavijature), Davor Črnigoj (bas) i Borna Šercar (bubnjevi) satkan od vrhunskih glazbenika koji savršeno vladaju svojim instrumentima te svojim novim aranžmanima udahnjuju Josipinim pjesmama onu istinsku, trajnu vrijednost.

jl

Koncert je započeo petnaestak minuta prije 21 h. Simpatična i raspoložena Josipa razmijenila je nekoliko uvodnih rečenica s Elvisom o tome kako je ovaj ambijent poseban, a onda su pjesmom „Što me čini sretnom“ započeli još jednu glazbenu čaroliju. U istom smjeru išla je i iduća pjesma „Boginja“ koja je dala nepobitne naznake savršenstva izvedbe njihovog jazz stila. Premda je Josipa rekla kako ima fascikl s pjesmama i da je htjela čitati pjesmu „Kiša“ Danijela Dragojevića, predomislila se i rekla je da ne smije kako je ne bi time prizvala. „Svirat ćemo u šusu, bez pauze...“, nadovezala se, ali nije izdržala te u nekoliko navrata toplo i simpatično komunicirala pa je i na taj način zabavljala publiku.

Uslijedila je pjesma "O jednoj mladosti" s dugim uvodnim solom na gitari. Nakon ove sjajne izvedbe, Josipa je predstavila svoj prateći bend. Uz Elvisa Penavu, tu su Borna Šercar, kako kaže „idealan bubnjar jer uvijek nešto dodaje“, basist Davor Črnigoj koji je „omiljen u obitelji“ te Toni Starešinić. „Dok razmišljam o nama“ započeo je s uvodom na bas gitari kojega su dopunjavale klavijature, a potom i elektronski bubnjevima. Nakon još jedne veličanstvene izvedbe, Josipa se povjerila kako su koncerti teški jer nema pratećih vokala koji bi pjevali unisono s glavnim vokalom.

13

U međuvremenu se nad Tuškanac spustila večer pa je na pjesmi „1000 razloga“ do punog izražaja na stageu došla šarena pozadina koja je vizualno scenski upotpunila još jedan fenomenalan solo Elvisa Penave. Pjesma „Tebi putujem“ imala je jedan atmosferični, pomalo floydovski uvod, a nakon toga su se na pozornici šalili na temu pjesme „Eye Of the Tiger“. „Tko skuplja tantijeme od te pjesme?“ „Stallone“, netko je iz benda rekao.

Uslijedila je pjesma „Daleko“, njezina novija pjesma, koja je ujedno i moj osobni favorit i bilo bi mi žao da je nisu odsvirali. Efektna je bila izvedba pjesme „Gdje Dunav ljubi nebo“, s mjesecom i zvijezdama u pozadini na video zidu te izvrsnim solom na klavijaturama i uistinu savršenim završnim solom na basu, a nakon „Sreće“ u laganoj jazzy izvedbi uslijedio je podulji break s bubnjevima i pjesma „Make Up“ koju su samostalno izveli Josipa i Borna. Na Josipinu želju, vratili su se na treću strofu jer je, kako je sama priznala, „zafulala riječi“. Bend se vratio na pozornicu, a Josipa je nastavila priču o brzom tempu života u kojemu je ipak najbitnije imati mir u sebi.

10

Publika je bila oduševljena, ali vrhunac koncerta će tek uslijediti. Prava erupcija ritma sa samplovima uvela nas je u pjesmu „Hir“ i Borna je u ovom dijelu potpuno rasturio, a pjesma „Danas sam luda" odvela nas je u disco sfere. Nakon toga, Josipa nam je pročitala pjesmu Borisa Runjića „Nemirni vjetar“ te se zahvalila publici toplim riječima: „Da nema vas, priča bi bila drugačija…“. U "Magli" je bas ispripovijedao jednu neprepričljivu priču, a potom i solo na klavijaturama. Snaga Josipine interpretacije uvukla se svima duboko u kosti i bio je to definitivno vrh ovoga koncerta. Još je jednom predstavila svoj nevjerojatan prateći bend, a potom su se naklonili publici te odsvirali još dvije pjesme. Za bis sačuvali su „Ležaj od suza“, svevremenski klasik, s pločom s potpisom Karla Metikoša u pozadini i upečatljivom solo dionicom na basu te „Jutro“ u kojemu se mogao čuti još jedan u nizu efektnih i funkcionalnih sola Elvisa Penave.

I tako nam je Josipa Lisac svojom neponovljivom osobnošću uz pratnju izvrsnog benda u nezaboravna dva sata još jednom dokazala da je i dalje prva dama naše glazbene scene.

Setlista

1. Što me čini sretnom
2. Boginja
3. O jednoj mladosti
4. Dok razmišljam o nama
5. 1000 razloga
6. Tebi putujem
7. Daleko
8. Gdje Dunav ljubi nebo
9. Sreća
10. Make up
11. Hir
12. Danas sam luda
13. Magla

Bis
14. Ležaj od suza
15. Jutro

IzvještajiPlacebo + Jonathan na Šalati


Habib Koite nastupio na 4. Backstageu


Inciter predstavili novi album u Hard Placeu


Novigrad je postao dom bluesa


Konstrakta u Zagrebu


Kids form the sky u Močvari


Dark alternativa u Boogaloou


Prepuna pulska Arena ispratila odlazak velikana


Artistični Urban sa svojom četvorkom popunio pulski Kaštel


Zatvoren je INmusic #15


INmusic festival - dan 3.


Drugi dan INmusic festivala


Otvoren je jubilarni 15. INmusic festival


Vlajternativni dokumentarac prikazan u Zadru


Rival Sons - rock je živ i diše punim plućima


Kasabian kao šlag na tortu jubilarnog INmusica


Nick Cave And The Bad Seeds na INmusicu


Njihovo veličanstvo The Killers


Deftones na INmusicu


Gogol Bordello razvalili Main Stage