Izvještaji

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

Šuškalo se, šuškalo o dokumentarcu nazvanom “Vlajternativa itd.“. Kružile su projekcije po Hrvatskoj (Benkovac, Karlovac, Split, Šibenik, Rijeka, Pula, Zagreb). Sinoć su (21.6.2022.) dokumentarac i Vlajter-egovci stigli do Zadra, točnije u dvorište Brloga – zadružne pivovare.

v

Radi gore navedenog šuškanja i dobrog glasa koji prati Vlajternativu, skupio se popriličan broj ljudi. “Vlajternativa itd.“ se najavljuje kao dokumentarac o „najhumanijem i najvećem festivalu alternativne glazbe u ovom dijelu svijeta“. Ne, nije to neki izmišljeni reklamni slogan koji bi služio za privlačenje publike. Vlajeternativa uistinu jest najhumaniji i najveći festival alternativne glazbe na ovim prostorima. Ima većih, možda ima i humanijih, ali nikako nema te kombinacije pojmova „najhumaniji i najveći“. Uz to Vlajeternativa je zasigurno najbolji festival na našoj obali, jer svi drugi, ako i postoje, okrenuti su turističkoj ponudi. Kad pogledate film, sve postaje kristalno jasno. Ovo je festival u kojem se ne radi o zarađivanju novčića, nego iskrenoj ljubavi prema alternativnoj glazbi. Radi se o onom vječnom rock/punk/metal buntu koji je nekad širom svijeta mijenjao stavove, mišljenja, poglede. Tog bunta je sve manje i manje. Tako da je Vlajternativa uistinu jedna od rijetkih. Veliki festivali postali su stroj za nagomilavanje novaca, iz njih se izgubio bunt, iskrenost i humanost. A Vlajter-ego i Vlajternativa su nešto što je nastalo i raste na zdravim korijenima, a to je entuzijazam, ljubav prema glazbi i dobroj zabavi. Treba tako i ostati.

Vlajternativa dokumentarac3

Sve navedeno je vidljivo iz dokumentarca „Vlajternativa itd.“ u kojem je Ante Storić uspio uhvatiti, kreirati i prenijeti gledateljima ono što čini Vlajternativu Vlajternativom. Dokumentarac prati razvoj Udruge Vlajter-ego, razvoj festivala Vlajternative – svega onoga što je promijenilo percepciju Benkovca, barem samo-mislećim bićima sklonim alternativnim izražajima. Benkovac nije više samo sajam i trkalište puževa. U dokumentarcu se pojavljuje 50ak govornika, sudionika Vlajternative posljednjih 10ak i više godina, koji svojim svjedočanstvima otkrivaju taj entuzijazam i ljudskost. A entuzijazam je itekako potreban za napraviti alternativni festival u malom provincijskom mjestu. Kao što Lada Furlan Zabora, basistica The Bambi Molesters pri kraju svog nastupa na Vlajternativi kaže: “Lako je organizirati festival u Zagrebu, Novom Sadu, Beogradu, organizirajte festival u Benkovcu!”

Vlajternativa dokumentarc1

Prije nego se vidimo 13.8.2022. na 11. Vlajeternativi, pogledajte dokumentarac i promislite o Ladinoj rečenici.

IzvještajiNovigrad je postao dom bluesa


Konstrakta u Zagrebu


Kids form the sky u Močvari


Dark alternativa u Boogaloou


Prepuna pulska Arena ispratila odlazak velikana


Artistični Urban sa svojom četvorkom popunio pulski Kaštel


Zatvoren je INmusic #15


INmusic festival - dan 3.


Drugi dan INmusic festivala


Otvoren je jubilarni 15. INmusic festival


Vlajternativni dokumentarac prikazan u Zadru


Rival Sons - rock je živ i diše punim plućima


Kasabian kao šlag na tortu jubilarnog INmusica


Nick Cave And The Bad Seeds na INmusicu


Njihovo veličanstvo The Killers


Deftones na INmusicu


Malady Lane prekratko, ali odlično


Gogol Bordello razvalili Main Stage


Royal Blood nastupili na main stageu


fenomenalni rastur World Stagea u ranovečernjim satima