Izvještaji

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

Jučer je u gotovo dupkom punoj dvorani Vatroslava Lisinskog napokon nastupila Diana Krall. Bio je to dugoočekivan nastup poznate i svjetski priznate kanadske pijanistice i jazz pjevačice, jer je, naime, Diana svoj posljednji koncert u Zagrebu održala sada već poprilično davne 2009. godine. Ovaj po mnogočemu nezaboravan nastup održala je u sklopu svoje svjetske turneje pri kojoj je prati njezin vrhunski prateći sastav kojega čini tek trojica, ali vrhunskih glazbenika, a to su Anthony Wilson na gitari, basist Robert Hurst i Karriem Riggins na bubnjevima.

Ako preletimo kroz njezin životopis, Diana je glazbu zavoljela u ranome djetinjstvu, odrastajući uz glasovir i pjevajući u crkvenom zboru, te slušajući ploče koje je volio slušati njezin otac. Već je u petnaestoj godini počela nastupati profesionalno, a njezina je karijera doživjela vrtoglavi uspon te ne čudi da se danas smatra vrhunskim glazbenim virtuozom čiji su koncerti doživljaj kojega ne bi trebao propusiti svaki ljubitelj dobre glazbe. U privatnom životu, znamo da je „treća sreća“ (vjerojatno ponajveća!) Elvisa Costella i da zajedno imaju blizance, ali to su stvari o kojima možda ovdje i ne bi trebalo pisati.

dk

Ipak, spomenut ću da je svoj prvi album „Stepping Out“ Diana Krall objavila je 1993. godine i od tada je krenula nizati uspjehe te ih studijski snimila još 14. Diskografiji treba pridodati i jednu kompilaciju te živi album kao i mnoge EP-jeve. Ukratko, s više od 16 milijuna prodanih albuma diljem svijeta, nizom zlatnih i platinastih izdanjima, te osvojenih Grammyja i Juno nagrada, Diana Krall ujedno je i najprodavanija jazz izvođačica u posljednjih trideset godina, koja ima čak osam albuma na Billboard Jazz Albums listi.

Uoči nastupa u Hrvatskoj Diana je izjavila: “Posljednji put u Zagrebu imali smo koncert 2009. godine te me stoga veseli da ću nakon podosta vremena doći u vaš prekrasan grad. Nadam se da ću ovaj put imati malo više vremena kako bi ga bolje upoznala jer znam da je Hrvatska uistinu lijepa zemlja. Veseli nas nastup u kultnoj koncertnoj dvorani kao što je Lisinski te se nadamo da će i publika uživati u onome što ćemo im pružiti 12. srpnja.” Iskreno, nadam se da joj se plan obilaska Zagreba i okolice ostvario, a što se tiče obećanja da će publika u nastupu uživati, svakako ga je ispunila.

 DSC1642

KD Lisinski idealan je prostor za ljetne koncerte ovoga tipa: ugodno klimatiziran, nema pušača, akustika je odlična pa se može čuti čak i onaj ponajtiši ton, dok publika disciplinirano sjedi i uživa u glazbi. Jedini problem predstavlja ona neizbježna suvremena potreba a to je da se sve snima mobitelom pa se posjetitelj koncerta povremeno može osjećati kao da je zatvoren u staklenku punu krijesnica.

Na repertoaru Diane Krall uglavnom se nalaze jazz standardi uz poneku pridodanu pjesmu izvan tih okvira. Recimo pjesma, "A Case of You" izvorno je pjesma Joni Mitchell, dok je "Quiet Nights" u stvari "Corcovado" Antonija Carlosa Jobima, te bismo ga mogli uključiti među bossa nova/latin jazz standarde.

 DSC1660

Koncert je otvorila pjesmom „Where Or When“, ali je već nakon prve strofe prekinula izvedbu, opravdavši se bujicom emocija te ubrzo nastavila izvedbu iste stvari. Publici je svakako već od prve pjesme bilo jasno da je Diane odabrala fantastične prateće muzičare koji su svaku priliku iskoristili kako bi dokazali genijalnost izvedbom svojih solo dionica tijekom pjesama. Svatko od njih već je u prve dvije pjesme odsvirao neki solo besprijekorno, te je stoga logično bio nagrađen oduševljenim aplauzom publike. Diana je tako ujedno i vrlo brzo osjetila potrebu da nam ih već na samom početku koncerta predstavi: Anthony Wilson na gitari, basist Robert Hurst i Karriem Riggins na bubnjevima. „All Or Nothing At All“ započeo je upečatljivim solom na basu koji je onako „u suho“ poslužio kao pratnja za čarobni Dianin glas dok su nam se u pjesmu postupno ušuljali i ugradili ostali članovi benda. Izuzetan dojam na publiku ostavila je pjesma „I've Got You Under My Skin“.

 DSC1680

Nije Diana bježala od komunikacije s publikom, dapače, bila je iskrena, primjerena i romantična. Recimo, priznala nam je da je putujući iz Veszpréma u Mađarskoj gdje su svirali jučer gledala Mjesec, dok su dva dana prije toga bili u Njemačkoj, dan prije toga u Nizozemskoj, a prije toga u Bruxellesu te još prije u Danskoj... Dakle, ovo im je bio šesti koncert u tekućem nam mjesecu srpnju. „Nedostaje mi obitelj i dok sam noćas gledala Mjesec razmišljala sam o tome kako ga i oni gledaju, ali s neke druge strane…“ A potom su Diana i njezin prateći bend na opće oduševljenje publike nastavili svoje putovanje kroz jazz-standarde pjesmama „Let's Fall In Love“ i „You Call It Madness“. Svakako treba naglasiti da je u pjesmi „Just You, Just Me“ bubnjar Karriem Riggins odsvirao nevjerojatno dobar solo na kojim je osvojio prave ovacije publike. Usred pjesme "A Case of You" Dianea nam je podarila podulji klavirski solo te dokazala svoje izvođačke kvalitete, dok se pjesma „Cheek to Cheek“ nakon tek nekoliko uvodnih stihova pretvorila u pravi festival vrhunskih solo dionica te očekivano postala ujedno i vrhunac ovoga koncerta.

 DSC1677

Nakon dobrih sat i pol, završio je službeni dio koncerta, ali Diana Krall i njezin fantastičan prateći bend se očekivano vratio odsvirati još nekoliko biseva. Mogli smo tako čuti „How Deep Is the Ocean“ s albuma „Love Scenes“ i „L-O-V-E“ velikoga Nat King Colea.

Publika je, naravno, bila raspoložena za još. Možda je očekivala „I Don't Know Enough About You“, „This Can't Be Love“, „The Night We Called It a Day“ ili „East of the Sun“, ali ih ovom prilikom ipak nisu čuli. No, mogli su otići kući više nego zadovoljni, jer Diana Krall se još jednom dokazala da je prava kraljica svjetskoga jazza koja, uz vrhunsku vlastitu izvedbu, ujedno zna odabrati i pratnju uistinu darovitih glazbenika te je tako jazz sladokuscima podarila još jedan vrhunski i nezaboravan koncert.

Diana Krall – setlista

1. Where or When
2. All or Nothing at All
3. I've Got You under My Skin
4. Let's Fall In Love
5. You Call It Madness (But I Call It Love)
6. Just You, Just Me
7. A Case of You
8. Boulevard of Broken Dreams
9. I Was Doing All Right
10. Quiet Nights (Corcovado)
11. Cheek to Cheek

Bis
12. How Deep Is the Ocean
13. L-O-V-E

 

Izvještajiodmatanje duše u Burgu Clam


Freddie i Elton na rimskom/zadarskom forumu


King Gizzard u Šibeniku - 2. večer


King Gizzard & the Lizard Wizard na tvrđavi sv.Mihovila


Combichrist okrenuli Močvaru


Gojira poharala Dom sportova


Vrhunski baletni programi u Ljubljani


2. dan Forestland festivala


Otvoren je Forestland festival


Kojoti + Električni orgazam u Šibeniku


Tom Jones odličan u bajnoj Opatiji


The Rolling Stones u Beču


Diana Krall u Lisinskom


Kultur Shock u Zagrebu


Judas Priest u Ljubljani


Spektakularna rapsodija u Bologni


Rock spektakl u Zagrebačkoj areni


Repetitor zapalio Tvornicu


Goran Bregović na Sustipanu


Velika The Rolling Stones fešta u Hyde Parku