Izvještaji
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Od samog kraja rujna pa do sredine studenog po Europi se odvija jako zanimljiva turneja. Službeno je to turneja benda Hypocrisy i promocija njihova albuma Worship, a specijalni gosti na su finski Horizon Ignited, kanadski The Agonist i grčki SepticFlesh. Najbliže našim krajevima su bili koncerti u Beču i Budimpešti. I dok su u četvrtak 27. fanovi The Cure-a uživali u zagrebačkoj Areni, Hypocrasy i ekipa su svirali u Analog music hall u Budimpešti. Mi smo odabrali Budimpeštu jer smo osigurali zadnji jeftini sezonski avioni direktno iz Zadra za Budimpeštu (čitaj 12 Eura bez kufera).

Do Analog music hall smo stigli oko 18:30 i tu nas je dočekao red, hrpa metalaca koji su u budimpeškom mraku očekivali da se otvori ulaz. Par minuta prije 19, vrata su se napokon otvorila i odmah iznenađenje – svirka je već počela. Finci Horizon Ignited započeli su svirku i prije najavljenih 19 sati. Pjevač benda Okko Solanterä je između pjesama izjavio kako mu i nije jasno kako se to dogodilo i zašto su započeli sa svirkom ranije nego li je bilo predviđeno. Horizon Ignited-u je ova turneja svojevrsna promocija novog albuma „Towards the Dying Lands“. Kako bilo, dobar nastup ovih melodic death metalaca. Pjevač na momente podsjeća na Davorina Bogović i to ne samo radi frizure. Dosta uvjerljiv nastup, ali pred jako malo ljudi što je, pretpostavljam, kriv i prerani početak nastupa.

dm

Uskoro na binu stižu The Agonist predvođeni pjevačicom Vicky Psarakis. The Agonist su ovu turneju iskoristili da Europi približe novi album Days Before the World Wept. Oni su svoju bučnu verziju melodic death metala odradili i više nego solidno. Vicky ima jako dobre i nadasve upotrebljive vokalne mogućnosti i vrlo dobro odrađuje ulogu frontmenice na bini. Prije izvođenja pjesme “Days Before the World Wept“ Vicky, ekipa iz benda, ali i članovi svih bendova, kao i publika čestitali su rođendan gitaristu Pascal "Paco" Jobinu.

SF

Nakon Agonnist-a na scenu su pristupili grčki melodični death metalci – Septicflash. Po mojoj ocjeni, koja je dakako subjektivna, najbolja izvedba večeri. Oni su krenuli žestoko s „Portrait of a Headless Man“, a nastavilo se s „Pyramid God“, pa s pjesmom „Neuromancer“ koja je ujedno i prva odsvirana pjesma s novog albuma Modern primitive. U svoj set su dodali još samo dvije pjesme s posljednjeg albuma „Hierophant“ i „A Desert Throne“. SepticFlesh je publiku s tim miksom novih i starih pjesama razveseljavao (čitaj: dovodio u trans) oko sat vremena. Nastup su završili s dva bisera „Anubis“ i „Dark Art“. Brzo, žestoko, bučno, melodično, raznovrsno. Čista katarza. Samo da je potrajalo još barem pola sata…

Hypocrisy2

Nešto duže je trajala priprema pozornice i opreme za Hypocrisy. Kad je pozornica napokon bila spremna, ugasiše se svjetla. Iz zvučnika su zagrmili AC/DC i „Rock 'n' Roll Train“. Samo par sekundi nakon završetka „Rok vlaka“ započeo je Hypocrisy kaos i to s pjesmom „Worship“ koja je ujedno i pjesma koja otvara istoimeni album, objavljen u studenome 2021. godine. Redale su se pjesma za pjesmom. Miješale su se pjesama s „Worship“ albuma i stari klasični Hypocrisy hitovi. Oko sat i pol je trajao Hypocrisy set koji je završio pjesmama „Fractured Millennium“, „Impotent God“ i „Adjusting the Sun“ i za sam kraj „Roswell 47“.

Ovo je bila prava poslastica za ljubitelje death metala, pa i šire. Ako se ova ekipica spusti negdje u vašu blizinu, to se ne smije popustiti, makar vas na povratku očekuje čekanje od sat i više vremena dok se svima iz autobusa pregledavaju pasoši ili osobne. Pozdrav ekipi iz Zadra s kojom smo učinili da je Zadar najzastupljenije hrvatsko mjesto na ovom death metal veselju.

Horizon Ignited

Horizon Ignited 2

SF1

SF2

 

IzvještajiMingus Big Band zatvorili ovogodišnji Zagreb jazz festival


Artan Lili u Tvornici Kulture


Grgur, Panda Rhei i Quiet Protest u Mochvari


Izvrstan koncert Flyera u Tvornici


Goran Bare i Majke u Domu sportova


Kayhan Kalhor i Erdal Erzincan na ZJF-u


Jazz/Takes Supergroup nastupili u Tvornici


Trio Christiana Sandsa otvorio Zagreb jazz festival


Sufosia predstavila novi album u Močvari


November fest No.2. dan 1.


Stjepan Jimmy Stanić i The Boys u VIB-u


Sting oduševio u zagrebačkoj Areni


Phantasmagoria u Boogaloou


COTA G4 izrokala Hard Place


Death metal veselje usred Budimpešte


Godsmack rasturili u Beču


Hladno pivo - velika fešta u malom mjestu


Macy Gray nastupila u Tvornici


The Cure - multigeneracijski koncert za pamćenje


Porcupine Tree nastupili u Gasometru