Izvještaji

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

Svaki koncert Gorana Bareta i Majki je kao slaganje tarot-karata: nadaš se najboljem, ali nikad ne znaš kako će ispasti. Ipak, nastup koji se jučer održao u krcatoj i prepunoj Maloj dvorani Doma sportova najvjerojatnije je ispunio sva očekivanja kako benda, tako i publike. Nije to neko posebno iznenađenje a ni čudo jer, kad se koncert otvori s njegovom vjerojatno najjačom pjesmom njihova novijeg stvaralačkog razdoblja a to je „Rođen za suze“, za očekivati je da pomno pripremljena izvođačka ekipa ima još mnogo skrivenih asova u rukavu.

Nakon navedenog pogotka alkarski gledano „u sridu“, sasvim prirodan je nastavak koncerta realiziran u smjeru pjesme "Ljubav krvari" pri kojoj su nove Majke ponovno ostavile fenomenalan dojam. „Opet sam bio u pravu“, rekao je Bare na kraju izvedbe pjesme koja se upravo propisno uglavila u okvire 'krautrocka' kakvoga je nekada radio Iggy Pop davne 1977. godine. Bas dionica bila je toliko kompleksna da je govorila sama za sebe, premda su Baretove riječi, koji je bez sumnje hrvatski rock pjesnik bez premca, duboke i reklo bi se, same sebi dostatne u pregrštu figura i metafora. Tijekom pjesme "Fantastična vatra" gitarist Kruno odsvirao je odličan solo na gitari, a pridružio mu se i kolega na sintesajzeru.

20221112211357 IMG 9767 1 result

Tijekom ovoga koncerta koji će najvjerojatnije postati jedan od onih njihovih nezaboravnih nastupa, odsvirale su Majke niz dobrih pjesama kojima su napravili presjek Baretove karijere – sukus onoga što je radio u razdoblju ranih Majki, kao primjerice "Odvedi me", izvedenoga u vizualno-atraktivnom zelenom tonu s hrpom mjehurića na video pozadini, proniknuvši tako do najskrivenijih i najdubljih emocija najvjernije mu publike, pa do kasnijih jednako atraktivnih i zanimljivih glazbenih uradaka.

Nakon što se upitao „Zašto?“, Bare je s bendom krenuo u izvedbu "Depresije", ovoga puta s plavim reflektorom u pozadini. Pjesma koja je više nego lijepa, omamljuje publiku. Ipak, svu raskoš glazbenoga umijeća Majke s Baretom demonstrirali su u pjesmi "Ništa lažno". Naime, radi se ovdje o prelijepom bluzu s odličnim solom na klavijaturama, a potom i istaknutim solo dionicama na gitari i na basu. Nakon nje uslijedila je pjesma "Skarabej gogo", odlična kraut-rock stvar s albuma "Nuspojave". U najavi pjesme "Mršavi pas" Bare je raspravljao o temi beskućnika. Otpjevao ju je naoko nonšalantno, onako, s cigaretom u ustima, dok je bend svirao minuciozno precizno i točno, a publika više nego predano sudjelovala u njezinoj izvedbi te bez imalo dvojbe uživala. I u ovoj pjesmi Kruno nam je priuštio još jedan urnebesno dobar solo, a nakon zahvale publici Bare je krenuo u izvedbu reggae verzije pjesme "Put ka sreći" koju je svojedobno u country stilu svirao sa svojim Plaćenicima. I u ovoj izvedbi nanizalo se dobrih solo dionica, kao i promjena ili, točnije, ubrzanja ritma koji su očekivano naišli na opće odobravanje pa i ushit publike.

20221112212150 IMG 9811 1 result

Ipak, prava kulminacija ili pučki rečeno „rastur“ ovoga koncerta zbio se tijekom pjesme "Budi ponosan" koji je osim odličnoga sola na gitari s wah efektom naglasak stavio i na izuzetno precizan osjećaj za ritam. Tijekom izvedbe pjesme Goran Bare dokazao je da više nego suvereno vlada atmosferom. Pred sam kraj pjesme, upravljao je vokalima oduševljene publike te je tako lako moguće upravo taj moment bio vrhunac jučerašnjega koncerta. ovdje, unatoč sveopćoj energetskoj krizi, vrućih ali ekološki opravdanih momenata. Primjerice, pjesma "Vrijeme je da se krene" s Baretom i najavom „Hoćemo li jednu narodnu?“ ili „Teške boje“ u kojima se raspalio cijeli spektar raznovrsnih boja skladno podijeljenih s raspoloženom publikom.

U pjesmi „Mene ne zanima" pjevali su doslovno svi i Baretov vokal se jedva čuo, a pjesma „Ja sam budućnost" koja je uslijedila bila je izvedena toliko žestoko s još jednim perfektnim gitarističkim solom da se gotovo i nije primijetio Baretov performance dok se vrtio na stageu s pokriven s maramom na glavi i onako samo sebi svojstveno, više nego uživljeno prekobicavao.

IMG 7418 result

Službeni kraj uslijedio je oko pola jedanaest. No, nakon toga uslijedilo je nekoliko povrataka na pozornicu, tako da su nam Bare i Majke kroz svoje biseve podarili još četiri pjesme, a svirali su onako, sveukupno, više nego pošteno, dobra dva sata. Pri kraju koncerta Bare je rekao da im je to najbolji nastup u ovoj godini. Zgodno zvuči, premda ova godina još uvijek traje. Stoga ih možemo očekivati barem još nekoliko. Vjerujem da su Bare i Majke svojom uvježbanošću ispunili sva očekivanja zagrebačke publike u prepunoj Maloj dvorani Doma sportova. No, čeka se korak više. Primjerice, koncert u zagrebačkoj Areni, jer bend je to koji bi mogao ispuniti je do posljednjeg mjesta.

Ipak, ono što smo jučer čuli od Bareta i Majki u najkraćem opisu bila je „Fantastična vatra“. Demonstracija je to bila sveukupne slobode, koju ako ništa drugo, barem kroz glazbu možemo ostvariti.

Goran Bare & Majke – setlista:

1. Rođen za suze
2. Ljubav krvari
3. Fantastična vatra
4. Odvedi me
5. Zašto?
6. Depresija
7. Ništa lažno
8. Skarabej go-go
9. Mršavi pas
10. Put ka sreći
11. Budi ponosan
12. Iz sve snage
13. Vrijeme je da se krene
14. Teške boje
15. Mene ne zanima
16. Ja sam budućnost

Bis:
17. A ti još plačeš
18. Bez pameti

Bis 2.:
19. Daj mi
20. Grešnik

IzvještajiMingus Big Band zatvorili ovogodišnji Zagreb jazz festival


Artan Lili u Tvornici Kulture


Grgur, Panda Rhei i Quiet Protest u Mochvari


Izvrstan koncert Flyera u Tvornici


Goran Bare i Majke u Domu sportova


Kayhan Kalhor i Erdal Erzincan na ZJF-u


Jazz/Takes Supergroup nastupili u Tvornici


Trio Christiana Sandsa otvorio Zagreb jazz festival


Sufosia predstavila novi album u Močvari


November fest No.2. dan 1.


Stjepan Jimmy Stanić i The Boys u VIB-u


Sting oduševio u zagrebačkoj Areni


Phantasmagoria u Boogaloou


COTA G4 izrokala Hard Place


Death metal veselje usred Budimpešte


Godsmack rasturili u Beču


Hladno pivo - velika fešta u malom mjestu


Macy Gray nastupila u Tvornici


The Cure - multigeneracijski koncert za pamćenje


Porcupine Tree nastupili u Gasometru