Izvještaji
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Jedna od najboljih world music grupa nastupila je sinoć u Močvari, na Savskoj obali u sklopu 20. HRFF, Human Rights Festivala.

Upravo je fantastično kombiniranje ljerice s pikapima, gajda, električne gitare, velikog bubnja nošenog po sceni i, vjerojatno, elektronski modificiranoga zvuka, frule… zvuk na trenutke obiluje modernom ritmom, pa se onda naglo vraća u prošlost, uz ljericu s pikapima. Riječi u ovom ozračju nisu toliko bitne, ali su to dijelovi narodnih pjesama, ili nešto slično narodnim pjesmama, potpuno nebitno.

kries

Prepuna Močvara se tresla u ritmu, mahalo se rukama, ljudi su stajali do same bine, na koju se nitko nije ni pomislio penjati. Atmosfera je bila nekako pozitivna. Slavio se narodni praznik. Riječi pjesama su većini bile poznate, prepoznavali su ih po prvim taktovima. Oni koji nisu stali u dvoranu, bili su na terasi iz koje se jako teško vraćalo u popunjenu dvoranu.

Spoj čvrste, 'rock' sekcije gitara-bas-bubanj s 'tradicijskim triojcem' lijerica-gajde-udaraljke donose fenomenalnu fuziju, a sve kulminira sa šamanskim Mojmirovim pristupom koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Pionir world music scene u hrvatskoj, Mojmir Novaković bio je posebno raspoložen. Sve je davno započeo grupom Legen. Na početku su, uz njega, u bendu bili samo Krešo Oreški (udaraljke) i Ivo Letunić (lijerica), a u toj postavi je objavljen prvi album "Ivo i Mara" te soundtrack za film "Konjanik". Ubrzo im se priključuju Andor Vegh (gajde), Konrad Lovrenčić (bas), Erol Zejnilović (gitara) i Ivan Levačić (bubnjevi) i tako je rođen današnji Kries.

kriesmoch 30

Ova postava je donijela Kriesu statusu jednog od najboljih hrvatskih bendova, posebno na koncertima koji su u pravilu uvijek bili odlično posjećeni pa je ova grupa svojevrstan fenomen jer ima vjernu publiku koja ih godinama prati čak i kada nema redovnih diskografskih uradaka. Kries je, naime, nakon "Iva i Mare", objavio još samo dva - sada već kultni "Kocijani" (2008.), vjerojatno najbolji hrvatski world music album svih vremena, te posljednji "Selo na okuke" (2016.) koji je objavljen za veliku izdavačku kuću Riverboat Records.

IzvještajiDrago Diklić u Tvornici


Večer sjajnih basista


Davor Križić nastupio u Petom kupeu


Gibonni u Areni - 2. koncert


dram u KSET-u


4head nadmašio očekivanja u Hard Placeu


Partibrejkers nastupili na Riječkoj zvečki


Gibonni održao prvi od dva rođendanska koncerta


Zdenka Kovačiček & Greenhouse Blues Band - Live at Peti Kupe


Unplugged koncert T.B.F.-a u Tvornici


Gorgoroth napravili black metal spektakl u Boogalou


Užarena punk veselica u AKC Attack


Lisica u Lisinskom


AntiValentinovo #8


The Croatian Pink Floyd Show u Boogaloou


Krankšvester pokazali zašto ih i dalje volimo


Kekin Trio u Sax!-u


Žestoki tulumu u Boogaloo


Kandžijina večer u Vintage Industrialu


Lu Jakelić napunila Peti kupe